1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 nomorebubble 的帖子

可以考慮用攪拌機搞爛晒,啲肉撈埋啲菜一齊食,睇吓佢肯唔肯,如果真係唔肯試吓飲肉湯,唔好急慢慢嚟,佢唔想食唔好逼佢

大宅

回覆樓主:

食肉都係想佢吸收蛋白質,除左再試試其他肉類之外,可以多試豆腐,奶類既食物,睇下bb會唔會有興趣食多d,最緊要bb健康就得,肥瘦唔係最重要,媽媽加油啦!

別墅

煮肉嘅時候買的林啲嘅位煮俾佢會唔會好啲,喺煮嘢食嗰度個造型上嘅再整靚啲,整色整水,氹下佢食、同埋係佢面前你又食一啖,跟住叫佢食一啖試下好無d

大宅

蕃茄煮牛小排
雞胸加雞蛋加豆腐, 打爛, 整成肉餅

別墅

回覆樓主:

如果小朋友還在飲奶,可以保持飲配方奶粉。裏面有合適的營養補充給小朋友。
吃肉一事,可以轉肉泥混合其他食物,例如薯仔蔬菜做薯餅。
慢慢適應食物的味道。

別墅

小朋友偏食都好平常, 我自己細過都係咁, 唯有多D嘗試唔同煮法同埋唔同肉類. 我大女宜家3歲幾, 都唔係好食正餐, 我自己就好睇得好開唔會逼. 好彩佢仲肯飲奶粉, 早晚飲一枝美素金裝, 當補充下D營養!

複式洋房

happy.kaka 發表於 24-2-28 18:44
我同意唔使刻意戒奶,佢一日肯飲就照俾佢,又唔係只飲奶唔食固體正餐
認同! 我B自從加固開始, 我諗住佢會適應得好好, 點知佢扭晒計唔肯食, 試過菜蓉、果蓉、肉都唔得, 之後餵返飲開個隻雅培心美力先肯乖乖飲, 咪唯有慢慢同佢轉固體囉

複式洋房

nomorebubble 發表於 24-2-27 11:54
見佢肯食瓜菜,但就係唔肯食肉,經常含住唔肯吞,老人家係咁話煮得唔好味bb先唔食,請教點做好 ...
我b都試過偏食, 餵完又會嘔返出黎, 真係俾佢激死~ 後尾問過好多媽媽意見, 開始煲肉湯水過佢飲, 又肯飲喎, 之後就慢慢餵返肉俾佢食, 又食得幾好, 配合埋餵雅培心美力, 好快就追返上生長線啦

別墅

回覆樓主:

其實唔食肉問題都唔大,肉既營養可向其他食物或奶粉吸收返,食齋既小朋友都一樣健康,奶粉仲可以令到4,5歲,唔使怕喎

大宅

nomorebubble 發表於 24-2-27 11:54
見佢肯食瓜菜,但就係唔肯食肉,經常含住唔肯吞,老人家係咁話煮得唔好味bb先唔食,請教點做好 ...

我仔都係咁,只食菜同魚,湯又飲得唔多,奶粉又唔飲,搞到而家嚴重缺鐵
所以如果你小朋友飲奶粉,你要keep住比佢飲

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊