自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

normal111 發表於 24-3-1 11:03
代老婆POST
LucyKwong (@lucymakeupworkshop)
分享一下大家選擇MUA嘅時候,好好考慮清楚你咪真係可以接受 ...

以我所知standby唔係一直企係你隔離,而係佢會跟住你地全日行程,有需要就補下妝,同埋換衫轉妝轉髮型,至多佢都只係唔夠主動
至於化得快同慢,同個妝靚唔靚係無關係,有d人好快手一樣可以化得好靚,有d化兩個鐘一樣可以唔靚

子爵府

我有個麻麻比地熟嘅朋友做化妝師,係超級熱情嗰隻,會不停 post 每個Job嘅花絮,多謝同祝福新娘子之類……應該完全符合你嘅要求!

你覺得個妝化得唔完美 - 呢個係技術問題
化好妝個化妝師自己篤電話 - 都唔算操手問題,你想佢化完妝都要全程望住你?
個頭set 得唔靚 - 無相好難定斷
至於stand by, 我認為係你需要佢時佢可以即時出現,並唔係妹仔咁係咪你身邊stand by

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

alicewtw 發表於 24-3-1 11:33
佢喺房等你有需要時補妝,睇落好正常,你都唔想佢下下入鏡掛。Standby係指喺場地度等侯,隨傳隨到。
試妝有 ...

我都係咁諗,我叫做掹車邊做過吓,以為而家 化妝師stand by嘅意思要企喺新娘旁邊添!
亞樓主同樓主個新娘老婆,你哋太要求多了!
另外新人封俾工作人員(化妝師、髮型師)嘅利是都係大封㗎啦,你唔係天真到以為俾多過幾百蚊就係大利是吓嘛?

利申:我當年嘅係老友明星髮型師同化妝師,除咗酬金之外,每人$3 K利是,髮型師全日在塲,化妝師早、晚在塲,佢哋平日整個頭、化個妝都唔止呢個價錢!
另外試妝嗰日人哋講上個job遲咗所以順延樓主個試妝,邊個話人哋上一個job一定要響studio?

好心樓主男人老狗就咪聽小氣老婆講就認同啦,自己無分析能力嘅咩?
仲學人上網玩開名抹黑,真肉酸!

maggie.tang    發表於 24-3-1 16:54

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

sharon_pig 發表於 24-3-1 12:34
我自己也是mua 講真 佢做既野好正常 無乜好投訴
土重點係化得靚唔靚 頭靚唔靚先 靚咪得囉
mua 係房正常不 ...

佢條氣唔順,乜都話貨不對板㗎嘞

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

收得2 千2蚊試妝,個package都應該唔平,聽樓主描述又真係幾hea做!我當年嗰位MUA都會主動跟頭跟尾,你呢位真心唔值!

大宅

代老婆POST
LucyKwong (@lucymakeupworkshop)
分享一下大家選擇MUA嘅時候,好好考慮清楚你咪真係可以接受 ...

唔覺有問題, 好正常, 亦唔會完全轉妝架喎, 最多補下妝, 唔通用make up remove抺走再上其他色?

大宅

回覆樓主:

呢d已經算係 stand by 架啦,不過佢可以自動d就更好

翡翠宮

畀面勳章

佢可能唔夠積極主動,但的確全日stand by,化妝呢一part,就算你book佢全日8個鐘,都唔會expect化足8個鐘。你有需要補妝時,佢即時可以提供到服務,已經叫做盡左責任。
日日是好日

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

咁要知道8個鐘佢收你咩價先知佢嘅服務得唔得!

goldpiglet    發表於 24-3-1 16:57

子爵府

Anpanmama 發表於 24-3-1 15:27
我都係咁諗,我叫做掹車邊做過吓,以為而家 化妝師stand by嘅意思要企喺新娘旁邊添!
亞樓主同樓主個新娘 ...

我都係睇唔到問題係邊,人地有做足野

妝容靚唔靚呢個好主觀,而且又無相無得好講

至於補妝唔係喺新娘房補咩?點樣要叫先出黎補?

大宅

我都覺得無乜問題喎
樓上d人叫樓主post相, post出黎又點?! 靚唔靚呢d野真係見人見智
我果時都係有需要或者要換衫轉妝先入房搵個MUA, 樓主老婆要人8個鐘全程望住真係無乜可能, 一流淚就即係沖上台幫你補妝? 咁攪笑嘅事情我就未見過囉

翡翠宮

畀面勳章

maggie.tang 發表於 24-3-1 17:03
我都覺得無乜問題喎
樓上d人叫樓主post相, post出黎又點?! 靚唔靚呢d野真係見人見智
我果時都係有需要或者 ...

雜誌影相就會咁做,但一般情況唔會
拍戲都冇可能見個妝唔好就衝上去補妝
日日是好日

禁止訪問

珍珠宮

代老婆POST
叫你老婆搞清楚standby 同stand by me 嘅分別先啦

複式洋房

大宅

你哋一叫佢就去嚟已經算係

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

差評果個至係個客。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 24-3-1 17:10
雜誌影相就會咁做,但一般情況唔會
拍戲都冇可能見個妝唔好就衝上去補妝
...

係囉 , 叫樓主睇吓啲頒獎禮 , 啲明星喊住講得獎感言時都唔會有化妝師衝上台幫佢補妝喇

伯爵府

根據樓主描述,唔覺得MUA有問題,就算有都係誤會或者小問題,standby係隨時候命,隨傳隨到,不是企係新娘身邊,未睇內容,以為個MUA化妝完走咗去

伯爵府

真係世界難撈

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊