自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yauchuchu 發表於 24-3-9 18:32
雖則話現在唔係拉curve,但考5、5星、5星星都仲係按%俾

source考評局

啲家長都唔明白利害關係~

識揀嘅~ 去改卷, 一定好過去考試

大宅

雖則話現在唔係拉curve,但考5、5星、5星星都仲係按%俾

source考評局

考評局做評級時有兩條隊的,一條係日校生,而老師係屬於自修生,不會影響中六學生攞五以上嘅人數㗎!

侯爵府

2024年龍年勳章

lovegucci 發表於 24-3-9 19:17
考評局做評級時有兩條隊的,一條係日校生,而老師係屬於自修生,不會影響中六學生攞五以上嘅人數㗎!
...

考評局指出,學校考生與自修生均採用相同的評核標準,閱卷與評級時亦不會分開處理。

即係所有考生既卷係同一個pool一齊改,唔係你所講既兩條隊

男爵府

我仔個數學補習老師,年年都有考DSE,咁佢話先可以知道出乜嘢題

伯爵府

se6b03 發表於 24-3-9 14:26
老師會否自己去考,了解一下出題走勢及測試自己實力。你地小朋友嘅中學老師有冇去考? ...

分分鐘考完唔合格

男爵府

yauchuchu 發表於 24-3-9 18:06
現在唔係拉curve

星和星星係

男爵府

source考評局

5不是
5*係top5%
5**係top1%

侯爵府

2024年龍年勳章

liverpool2023 發表於 24-3-9 20:24
5不是
5*係top5%
5**係top1%

考評局官網
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/faq/q3/#3

attach1/tmp/phpzMTXKF

侯爵府

好媽媽勳章

yauchuchu 發表於 24-3-9 18:10
因為補習老師唔可以做改卷或出卷
唯有用呢啲方法去知道試題
又可以即時考試拎試題就賣廣告自己tip中幾多

我諗一啲啲老師會賣廣告,我仔補數學個阿sir就無,佢間補習社得佢一個,淨係補數學無其他,成日考試前幫學生操卷無另加錢,佢每年考真係想提升教學,真心為學生另一個補econ嘅就真係成日賣廣告,好商業化,不過佢又真係幫到我仔嘅
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

yauchuchu 發表於 24-3-9 19:58
考評局指出,學校考生與自修生均採用相同的評核標準,閱卷與評級時亦不會分開處理。

即係所有考生既卷係 ...

完全正確
開心每一天

侯爵府

2024年龍年勳章

雪影 發表於 24-3-9 20:27
我諗一啲啲老師會賣廣告,我仔補數學個阿sir就無,佢間補習社得佢一個,淨係補數學無其他,成日考試前幫學 ...

真正有實力而為學生著想既老師係唔會用年年考DSE去證明自己有料,呢啲只係嘩眾取寵既做法,所以你仔補習阿sir先係真心為學生。

要份卷既話,一考完都大把學生上網分享,老師自己落場考都係為gimmick。之前有個試卷主任講得好,佢話有啲中英文補習老師去考oral,真係靠害,佢地擺明屈晒機,同組考生俾佢嚇窒,又俾佢講晒啲point,啲學生真係考完頹晒。呢啲補習老師年年黎考,但好多學生只係一生人考一次。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

se6b03 發表於 24-3-9 14:26
老師會否自己去考,了解一下出題走勢及測試自己實力。你地小朋友嘅中學老師有冇去考? ...

會,仔有中學老師年年都去考

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小玲太太 發表於 24-3-9 18:38
咁即係有影響啦......唉

知道有唔少補習社/補習老師會年年去考,的確係會對5*及5**的同學有影響

所以話取5係實力,5星同5星星除了實力外都要些運氣。

侯爵府

好媽媽勳章

yauchuchu 發表於 24-3-9 20:37
真正有實力而為學生著想既老師係唔會用年年考DSE去證明自己有料,呢啲只係嘩眾取寵既做法,所以你仔補習阿 ...

我仔數學補習阿sir有年年考㗎,但從來唔會講自己成績,佢係為題目去考,考完係wts問啲學生想知答案,佢可以即刻答到,俾啲學生大約知道自己考成點舊年數學出題好深,佢考完有wts我仔,話唔好諗住份卷,努力考埋餘下科目先,佢話全港同一份卷,以我仔平時表現嚟計,佢一定唔係考得差個啲,成績應該ok嘅,其實都即刻幫到我仔加返油㗎,對比起一考完我仔大受打擊,我真心感激個補習阿sir
開心每一天

子爵府

老師去考會影響學生考取5*/5** ,不過數量唔多,可能影響10零個學生

男爵府

uhtcl2006 發表於 24-3-9 20:45
會,仔有中學老師年年都去考

老師年年請假考DSE? 校長真係會批假?

侯爵府

2024年龍年勳章

Adiezz 發表於 24-3-9 20:57
老師去考會影響學生考取5*/5** ,不過數量唔多,可能影響10零個學生

唔係咁講,2023平均有4萬幾考生,好似數學科咁5星星有1.6%,都有700幾人架。咁有啲學生想入神科,科科跌一粒星已經入唔到了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我知有啲補習老師年年都考 DSE
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

yauchuchu 發表於 24-3-9 21:04
唔係咁講,2023平均有4萬幾考生,好似數學科咁5星星有1.6%,都有700幾人架。咁有啲學生想入神科,科科跌一 ...

無錯,5**係好難,比你地拿左少少,想讀神科即刻無望

侯爵府

2024年龍年勳章

小玲太太 發表於 24-3-9 21:34
無錯,5**係好難,比你地拿左少少,想讀神科即刻無望

可憐學生寒窗苦讀,劍指神科考生更加不容有失。學生一次過考咗晒咁多科,唔似啲補習老師專門報一科,唔講實力淨講臨場經驗,人地年年考已經係技術性壓倒。
當每科有一百幾十個老師去考,當中幾十人摘* / **,如果呢幾十人唔考,將啲位留俾考生,即刻多返2分,大學揀科已經好唔同。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊