自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

其實唔明點解警方要開啲咁嘅記者招待會,越講越唔明,警方代表初時是說24-36個月嬰兒,兩歲嬰兒怎放30cm 樽內?之後記者提問時再說是24-36周嬰兒。連最基本資料係胎兒定嬰兒都講不清!

記者會上,警方代表答記者提問時,話法醫暫時都分不清錯係24-30周胎兒定嬰兒。但讀過人體解剖嘅人都知,24-30周胎兒同24-30周嬰兒身體結構如腦部及肺部等成熟程度非常不同。一個24周男性胎兒,-般只有20+cm,-個24-30周男嬰(大約6個月),平均有67cm。法醫點會分唔到兩個BB出咗世未?!

珍珠宮

peru 發表於 24-3-10 14:11
https://www.youtube.com/watch?v=nyn_XhZcI3k&t=302s

流產28周孖仔?流產個孕婦都吾洗入醫院果度好野

珍珠宮

呢D人,晤可以用正常人嘅諗法去推測

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

真係匪夷所思

子爵府

angiehouse 發表於 24-3-10 14:21
流產28周孖仔?流產個孕婦都吾洗入醫院果度好野

22 歲女仔身體好快復元, 真係自己柯出來, 浸住佢地先, 搵日去棄置都唔定...

佢地兩個咁輕率, 當無乜野...唔拎走咁算...當無野果下, 先唔知佢地個腦諗乜??

伯爵府

peru 發表於 24-3-10 13:39
我都在疑惑..

警方說男嬰估計有24 至 30 周大...

我都諗咗好耐,究竟係陀住24-30週嘅胎兒?定已經出咗世食緊奶嘅嬰兒?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

clyl03 發表於 24-3-10 14:33
我都諗咗好耐,究竟係陀住24-30週嘅胎兒?定已經出咗世食緊奶嘅嬰兒?
...

應該唔係嬰兒,應該係二十幾週嘅胎兒,琴日我用把拉尺睇吓30 cm ×15 cm幾大,一個咁嘅玻璃樽連我隻貓都塞唔落,點可能係出世左二十幾週呢?

大宅

Calaci 發表於 24-3-10 14:12
又唔係唔夠18歲,做咩唔去醫院

黃c好多身有屎, 驚警察

男爵府

可能不是男女自己生的 是買的
純陽之道,太一之氣,追求神蹟,鎮守潮汐,溝通山脈,日日鬥法,念力雷響,當值人間。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Activehealth 發表於 24-3-10 14:20
其實唔明點解警方要開啲咁嘅記者招待會,越講越唔明,警方代表初時是說24-36個月嬰兒,兩歲嬰兒怎放30cm 樽 ...

可能佢睇資料,男人老狗未做過父母唔清楚,胎兒同出世後、周數同月份嘅分別,唔識得用確實啲嘅字眼去講!
我妹妹曾經嬲咗我,因為我話佢七個月大嘅女女就快一歲,佢覺得月份就係月份,七個月點解要講一歲,嗰陣我未生過唔明點解要咁accurately,後尾要到自己大肚先至明白!

水晶宮

TATEYAMA 發表於 24-3-10 13:20
真係要問下22同24歲對男女做過咩?!自己落仔? 做法事?變態?

但新聞話無佢地生育記錄

侯爵府

回覆樓主:

聽完亞sir講,我純粹係估兩個胎兒24至30周大,而係生產形式離開母體(類似7星仔,早產),定係小產(身體不適而生產過程中亞B死咗),還是有心墮胎,仍要調查。

珍珠宮

BKFinder 發表於 24-3-10 13:05
法醫已經在富山公眾殮房對兩具男嬰屍體進行初步解剖及驗屍,並發現兩具男嬰屍體介乎24至30周大
原文網址: ...

到底是胎兒還是嬰兒?好唔同喎!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

阿Sir好似話唔肯定兩個b有冇出到世(早產),如果早產之後死亡,就係嬰!胎死腹中就係胎!
係咪咁呀?

珍珠宮

回覆樓主:

件事好怪。 咁好心機放入樽, 但搬走又唔拎埋兩樽嬰兒走。。。 有心處理丟垃圾咁丟都得

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

其實佢地係咪養鬼仔?自己落仔唔危險咩?仲要打孖嚟,個女人唔怕流血不止?

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我未生過,所以有個問題:胎盤係自行排出定要由醫生取出?如果係後者,在家小產,好多血喎,仲有兩個嬰胎,咁成地血點攪?點樣取出胎盤? 正常人點會咁鎮定。成件事好多問號。

男爵府

2024年龍年勳章

麟媽媽 發表於 24-3-10 14:45
應該唔係嬰兒,應該係二十幾週嘅胎兒,琴日我用把拉尺睇吓30 cm ×15 cm幾大,一個咁嘅玻璃樽連我隻貓都塞 ...

真呀!佢呢個樽exactly我媽年代用黎浸老鼠酒嘅樽咁大, 都唔係好大樽添咋,點塞到一個baby?除非打碎晒d骨夾硬塞入去啦

水晶宮

我冇睇警察記者會
佢有話係孖胎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

回覆樓主:

流產去醫院就可以正常途徑處理。
宜家仲衰

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊