自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔係咁好啦當然,全地球人類包括非洲土人都有婚姻制度,就係想個社會有系統性符合天道咁運行,正規下,乜師生戀,乜出軌,乜少女嫁老人,乜攪基咁,都唔符合天道啦。所以引伸出道德心理,破壞道德等如破壞社會秩序,唔守戒律天道。不過,有時情不自禁,人有特別癖好真係好難理解,正如,10幾碎鐘意50幾碎阿叔,又專攻聞老人除,幾個花美男都唔要都得啦。

loved    發表於 24-3-19 16:09

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

volan 發表於 24-3-19 15:42
會唔會係謠言 依家咁多cam和天眼

如果無發生過, 何來有謠言!

大宅

回覆樓主:

佢d思想都好有問題喎

珍珠宮

回覆樓主:

公司茶水間
我以為我前前公司喺五星酒店annual dinner期間,有各自已婚人士喺酒店後樓梯已經好激

珍珠宮

是是但但 發表於 24-3-19 15:50
同意。
當遇到價值觀唔一樣的人, 無野好爭拗。
因為「佢覺得」同「你覺得」已經係「最大理由」!:laugh2cry ...

係啊,我老公都曾經係正義L
呢啲涉及價值觀嘅八卦,佢會同人地激烈討論
但久而久之,佢啲朋友少咗同佢分享八卦
反而同我講(結婚多年已變埋我朋友)
佢就知佢已經失去八卦權笑死

子爵府

loved 發表於 24-3-19 15:22
一班朋友講開,我就話曾撞破同事,2方都有家庭有十幾二十歲仔女,50+歲,在公司茶水間閂左門搞搞震。

我: ...

你係道德觀念上絕對正確,朋友講既亦有機會係社會事實。

活左幾十年好多事情唔再執著對與錯,而且管不了別人,我只做我認為對既事情,足矣。

大宅

回覆樓主:

係茶水間搞,唔係呀

男爵府

一班朋友講開,我就話曾撞破同事,2方都有家庭有十幾二十歲仔女,50+歲,在公司茶水間閂左門搞搞震。

呢個朋友三觀不正,我會疏遠佢

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

問題係係公司搞d咁既野, 私人事咪去私人地方搞, 理得佢出面玩到天花龍鳳.....

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

首先別人的生活我理不到,但討論到行為是否正確就要是其事,非其非,每個人行為背後都有自己的說法,但這說法是否合理?出軌本身就是不道德又唔尊重婚姻,難道自己窮就可合理地把偷錢行為合理化嗎?當然和同事爭論下去也沒意思,大家價值觀不同,都是小說話比較好。

瑪瑙宮

净係搞搞震有冇帮衬

珍珠宮

laukkk 發表於 24-3-19 16:57
公司茶水間
我以為我前前公司喺五星酒店annual dinner期間,有各自已婚人士喺酒店後樓梯已經好激 ...
annual dinner都咁喉琴,都算好激啦

公爵府

回覆樓主:

男女在茶水間鎖門
開門時女仲拉緊衫褲?
有冇咁明顯呀?

子爵府

後生時會覺得啲人結咗婚搞婚外情覺得好衰,後來看多咗明白一些事情唔係一方咁簡單可能系兩公婆雙方都有問題,觀點或價值觀不同,但因為子女,大家就唔離婚住分房瞓(例如鍾鎮濤同前妻咁),等仔女大個啲先離婚,協議咗兩公婆都可以出去揾另一半系無問題。又或者一方欠債走咗佬想離婚都離唔到,要等唔知幾耐法庭判先可以正式離婚。真系一家唔知一家事,外人好難評論。

不過講到系公司地方搞嘢就唔駛講肯定唔啱啦!抵c比人唱或笑

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cy101 發表於 24-3-19 15:37
可能佢都有婚外情!
笑左

子爵府

依家啲人根本道德淪亡,自從互聯網發達,apps應用令大量痴男怨女,傾兩句就可以出嚟尋開心,就算唔用apps,有好多同事之間,都會玩曖昧

以前覺得傷風敗得嘅事,依家啲人好似覺得並唔重要,認識好多人,不論男女,都有另一半,一樣都係出面同人玩

珍珠宮

ARabbit 發表於 24-3-19 17:24
男女在茶水間鎖門
開門時女仲拉緊衫褲?
有冇咁明顯呀?
可能佢以為我已經走左,點知我行番轉頭再嘗試開門,個男可能以為搞掂曬啦,就開左個鎖,吾知個女仲要整理下衣服咁,咁我係突然用力好快咁開左門,只不過係電光火石之間,個女可能係自然反射掛,以為自己未拉好件衫同褲,咪用手係咁拉衫拉褲,吾知你想吾想像到。

公爵府

loved 發表於 24-3-19 17:34
可能佢以為我已經走左,點知我行番轉頭再嘗試開門,個男可能以為搞掂曬啦,就開左個鎖,吾知個女仲要整理下 ...

你形容得好清晰呢

瑪瑙宮

loved 發表於 24-3-19 15:45
吾可以講太多,個茶水平時吾係個個入去,要輪班果個幾個剛位先入去,而我係非常少有帶飯既文職。平時吾鎖門 ...

咁佢地有冇向你提出掩口费

珍珠宮

baby668 發表於 24-3-19 17:31
依家啲人根本道德淪亡,自從互聯網發達,apps應用令大量痴男怨女,傾兩句就可以出嚟尋開心,就算唔用apps,有好 ...
就係因為而家好多人道德觀已經吾同以前,都吾知係咪自己太守舊,好似今次同幾個朋友討論時,有人認同果位道理王觀點,我就暫時未接受到。正如樓上 jm 話 齋,我哋係人嘛,人就係要有某程度上嘅道德觀及戒條法規要遵守

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊