自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有時都唔諗得咁多,可能你老公唔提議,日後小朋友都想離開香港,一切隨緣吧
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

Ol0314 發表於 24-3-28 09:10
仔女係獨立個體
都已經成年 你仲可以管到佢遠唔遠走?
從來養兒 唔係用黎防老

就好似好多後生一輩移英,留年老父母在港,這些已見怪不怪了

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

活出彩虹 發表於 24-3-28 08:45
本人只有一個兒子,快畢業出來工作。

早兩日和丈夫閒談,丈夫說,如有機會,他會鼓勵孩子去外國工作,開濶 ...

孩子成長了就係獨立個體
有自己想法
鼓勵佢去就會去
唔鼓勵佢去佢就會唔去

男爵府

esmehouse 發表於 24-3-28 09:12
有時都唔諗得咁多,可能你老公唔提議,日後小朋友都想離開香港,一切隨緣吧 ...

當然,我老公都係講下啫,最終還是看孩子有沒有這些機會呢

象牙宮

就算佢係香港都唔代表會陪你終老。
有幾個舊同事仔女都移民,
佢地有班老友記,
經常一齊玩,有咩事都係朋友幫手多。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

孩子長大,當然希望佢自己闖出一片天

但作為父母想見下仔女亦好正常,兩者唔需要有衝突

水晶宮

或者你咁諗:佢留喺香港,你都會孤獨,咁佢去唔去外國都無分別

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

生仔唔係為咗陪自己,我尋晚先同我老公講;從來冇諗過做人亞媽嘅我,而家覺得個仔帶咗好多快樂俾我。仔一早表明想去外國,我絕對支持
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

男爵府

Anka 發表於 24-3-28 09:14
孩子成長了就係獨立個體
有自己想法
鼓勵佢去就會去

不是這意思,老公意思說「若果」「萬一」阿仔有這機會, 例如公司有offer海外工作機會……他會鼓勵阿仔去好好發展而已

水晶宮

早兩日和丈夫閒談,丈夫說,如有機會,他會鼓勵孩子去外國工作,開濶 ...

如果小孩長大了,我不會管他的去留,就算結婚有細路我都唔會幫佢湊,帶埋隻佬搬去類似梅窩的地方過2人世界,如果要選,你c6的方案我會啱d

男爵府

mercurycc 發表於 24-3-28 09:16
就算佢係香港都唔代表會陪你終老。
有幾個舊同事仔女都移民,
佢地有班老友記,

係呀,這是正路的想法呢

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

vivibabyvivi 發表於 24-3-28 09:05
咁大個仲要阿媽‘照顧’?

係比個仔照顧

瑪瑙宮

你是自私的, 不過正常.

水晶宮

2024年龍年勳章

我同你丈夫意見一致, 男仔應該出外闖下, 開拓眼光. 你丈夫而家都係提議, 日後阿仔條路點行, 都要睇返現實係點. 去外國工作呢句, 比較籠統 , 你多慮了.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

象牙宮

活出彩虹 發表於 24-3-28 09:22
係呀,這是正路的想法呢
識多 d 朋友更實際,
見佢地幾開心,成日周維去,
大家互相幫忙。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

活出彩虹 發表於 24-3-28 09:18
不是這意思,老公意思說「若果」「萬一」阿仔有這機會, 例如公司有offer海外工作機會……他會鼓勵阿仔去好 ...

佢想去嘅唔使鼓勵都會去
你想留都留唔住

男爵府

vivibabyvivi 發表於 24-3-28 09:05
咁大個仲要阿媽‘照顧’?

不是阿媽照顧阿仔,阿媽一個人時都可能係8-90歲這區間,行都未必行得好,仲點照顧阿仔呀

子爵府

都無話自唔自私, 個個父母都希望老左有仔女係身邊架啦, 如果唔係解釋唔到點解要生仔囉, 呢個好現實.
但做父母更希望仔女過得開心, 支持佢做任何正確既野, 呢兩樣野無衝突.

男爵府

我認識既親友,仔做普通基層工作,中年離婚又好快有女朋友,無錢唯有搬去同阿媽住公屋,屋已經細,仲帶埋女朋友黎住,阿媽一把年紀唯有每日一早周圍去吾留屋企,到夜晚先番屋企。

咁樣有阿仔陪,樓主喜歡嗎?

男爵府

我都係得一個仔,比我會唔捨得,但要發生也無可避免!樓上好多話養兒防老,其實唔係防老,只係想老了有個最親嘅人、久唔久同你飲茶傾偈,就算C前都可見最後一面,人係有感情嘅動物,我學唔到樓上jm 咁瀟灑!

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊