自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

kl1 發表於 24-3-31 08:47
咁你應該搵律師遁法律途徑阻止佢獨吞,遺產法先判畀配偶,如無就平均分配畀子女,除非有平安紙等文件。
...

就係律師話,因為唔係太多錢,建議唔好請律師。就算請律師,件事除時都要攪成兩三年先辦理到。到時媽媽精神壓力仲大喎。

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 08:52
就係律師話,因為唔係太多錢,建議唔好請律師。就算請律師,件事除時都要攪成兩三年先辦理到。到時媽媽精 ...

其實這個是媽媽第二個老公,佢地已結咗婚成30幾年。可能佢唔係媽媽親生仔,所以先拎走本銀行薄。

別墅

回覆樓主:

既然明知得十幾萬,點解唔直接開口同個仔傾將筆錢交畀呀媽養老!?咁樣問呢個問嗰個點爭到筆錢其實好浪費時間!

伯爵府

小肥豬 發表於 24-3-31 08:52
就係律師話,因為唔係太多錢,建議唔好請律師。就算請律師,件事除時都要攪成兩三年先辦理到。到時媽媽精 ...

咁咪兩個選擇,1)由得佢攞,2)堅持攪到底,再唔係報警話唔見咗逝者身份證。

伯爵府

cy101 發表於 24-3-31 08:48
個仔都未必攞到錢出嚟,佢有冇提款咭密碼等?

佢本身係冇銀行卡,但唔知會否,幫佢轉老人院時,順便推佢去銀行,一次拎走晒d錢。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 08:57
佢本身係冇銀行卡,但唔知會否,幫佢轉老人院時,順便推佢去銀行,一次拎走晒d錢。
...

講緊爸爸?
放下自在

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 08:55
其實這個是媽媽第二個老公,佢地已結咗婚成30幾年。可能佢唔係媽媽親生仔,所以先拎走本銀行薄。
...

即是你後父?
為筆小財太傷神勸你媽媽放低

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可唔可以報失死者身分證?或者去宣誓巳遺失?

水晶宮

回覆樓主:

嗰仔得身份証都攞唔到錢呀!佢要攞1定要由遺產承辦搞。

水晶宮

小肥豬 發表於 24-3-31 08:57
...

人走左,仔唔可以就咁去攞錢架,同埋你防仔仔,仔仔都防緊你攞佢阿媽的錢對吧

珍珠宮

72leelily 發表於 24-3-31 09:07
即是你後父?
為筆小財太傷神勸你媽媽放低

我同意你講法。
唔係親生仔,冇感情啦,如係親生仲傷心,放低吧。
就當畢錢係佢爸爸比晒佢,請媽媽放低吧,畢錢咁細,唔值得去傷神。
如媽媽真係冇晒錢,其他子女又供養唔到,可申請政府津貼。

伯爵府

cutebambi 發表於 24-3-31 08:56
既然明知得十幾萬,點解唔直接開口同個仔傾將筆錢交畀呀媽養老!?咁樣問呢個問嗰個點爭到筆錢其實好浪費時 ...

因為佢唔聽我媽電話,和當日佢刻意講大話。

醫院75歲以上,沒有太多資產,佢竟然說要10幾萬醫療。但其實係全免。

殯葬其實只需要萬幾,佢都話要2萬幾。比我媽 踢爆, 佢最後先講話係萬幾蚊。

我媽本來諗住算數,件事唔理。所以一聽到醫療費用咁貴,先至拎返本銀行薄比佢,點知醫療又唔駛錢,以及個喪禮做得咁差,連仙人個衫和鞋都冇買新,而只係著醫院衫係醫院直出。又冇問媽媽取仙人d衫。 所以媽媽好嬲和更加唔開心。所以現在才想知佢是否拎晒所有錢。作為30幾年太太,應該有權拎返d錢。但個問題係,佢冇仙人張身份證及幅本

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 09:19

醫院75歲以上,沒有太多資產,佢竟然說要10幾萬醫療。但其實 ...

勸媽媽放低吧
甘嘅case ,即使夠資格申請法援,都過唔到案件審查,法援都唔會批,因為打贏左攞到嘅錢都唔夠比律師費,法援唔係免費,亦唔會做蝕本生意攞立稅人錢甘嘥,呢啲情況,都會勸你和解或放棄。

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 09:19

醫院75歲以上,沒有太多資產,佢竟然說要10幾萬醫療。但其實 ...

你唯一能做嘅事係開解媽媽,最好當然係可以一家坐低傾,睇吓亞哥可唔可以比番幾萬蚊亞媽,了左個心結。

珍珠宮

睛靈勳章

cbeyond 發表於 24-3-31 08:20
若果唔超過5萬(無記錯的話, 最好自己問吓銀行), 可以自己搞遺產承辦。
要先去政府遺產承辦處搞, 銀行 ...

唔關事,幾多錢都可以自己搞,看複雜性,承辦處如果見太複雜都會提議揾律司

伯爵府

waic 發表於 24-3-31 09:18
我同意你講法。
唔係親生仔,冇感情啦,如係親生仲傷心,放低吧。
就當畢錢係佢爸爸比晒佢,請媽媽放低吧 ...

媽媽本來已經放棄,但佢見仙人臨走最後一程,連買套新衫或鞋都唔得,以及又唔問我媽取衫。要直接著醫院衫上山,所以先咁嬲。

我都叫佢申請綜援,但佢又唔想,話過唔到自己個關。佢原本都開始有腦退化,但因為今次這件事,又再加速唔記得野。唉。都唔知點算好。

公爵府

媽媽8x,結咗30年婚,即係兩個都係老來伴。個仔覺得d 錢同繼母繼妹無關都合理。
10萬,配偶分得5萬,仲要傷神搵律師,我都贊成放過大家啦。

Campenella    發表於 24-3-31 15:50

珊瑚宮

jollyma 發表於 24-3-31 09:31
唔關事,幾多錢都可以自己搞,看複雜性,承辦處如果見太複雜都會提議揾律司
...

JM講起, 我記得有位親戚係自己搞, 搞左成年幾。
因為只要銀行存款唔啱數, 有利息嘛, 銀行就話同文件上的金額不符, 又要再搞, 淨係銀存款, 未計樓,都去左好幾次銀行。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你媽媽作為合法既遺產承辦人,唔知/唔理邊個攞左佢去世先生既身份証,咪首先報下警先囉。

你媽應快啲去申請做遺產承辦人喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 08:32
因個仔拎銀行薄時係有10幾萬,但到最後,佢有冇拎走晒d錢係唔知。以及都冇錢請律師。
只係社區中心d律師話 ...

有錢行簿同先人身份證都攞唔到錢㗎喎,

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊