自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

唔會限制

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔限制佢,佢會儲起買野,總之我每星期係咁多錢,洗多洗少佢自己處理

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pig_tiger 發表於 24-3-31 12:50
仔初中,每天返學會比$60佢做午餐錢+零用,有剩的他會自己儲起。。。儲起的錢,大家會限制他點用嗎?
...

自己慳家返嚟啲零用錢、唔會限制去使用~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

pig_tiger 發表於 24-3-31 13:56
其實仔今次想用幾千蚊買樣野。。。爸爸覺得太貴,一口就唔比佢買。。。在我立場,我只要知佢有幾多儲蓄,用 ...

呢d野冇話啱唔啱,各人有自己方法同標準去理財。

子爵府

仔初中,每天返學會比$60佢做午餐錢+零用,有剩的他會自己儲起。。。儲起的錢,大家會限制他點用嗎?
...

$60午餐錢應該冇錢剩。
我俾細仔$80午餐錢,有時小息佢買吓野飲,話啱啱够

男爵府

回覆樓主:

多謝各位意見,見大部分JM都認為錢係佢自己儲,知道佢用黎買咩,有咩用途,點解想買,就比自由佢自己決定,同我諗法好似,我心裡面其實都唔反對佢買,只係怕咁樣會唔會比人話慈母多敗兒啫

最後仔都成功說服爸爸讓他買(當然我唔多唔少都有幫口)

大宅

回覆樓主:

60蚊食lunch已經抆抆緊,有淨仲要限制?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

佢可以儲到幾千咁多
初中生 如果唔係必需既, 相信好多父母都唔會比囉

珍珠宮

比咗佢就無限佢點用,只係知佢儲埋儲埋,佢儲到咁上下又會存入銀行,唔係好見佢買嘢,只見學校書展就買好多書。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

...

佢儲的錢我唔會管佢點用啦~
不過,我仔話學校附近食個午餐都差不多要50蚊,其實60蚊一日冇乜錢剩,放學買支嘢飲都冇咗。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實仔今次想用幾千蚊買樣野。。。爸爸覺得太貴,一口就唔比佢買。。。在我立場,我只要知佢有幾多儲蓄,用 ...

比得佢嘅錢就唔應該限制佢用,買貴嘢可以同佢分析但應該比佢自己決定,青少年又進入反叛期,父母應多與子女溝通,切忌一言堂。

我仔一向有儲蓄習慣,中三果年佢就同我商量想用7成嘅儲蓄去買電腦,我就同佢分析最後佢決定想買,當年仲陪佢及同學一齊去揀,須然用咗佢好多錢但佢覺得值得,呢部亦係我仔第一部自己砌嘅機。年青人開始大會有自己嘅想法,可以同佢分析但唔須要否定佢,家長可以多溝通並給予支持。

伯爵府

...
60只夠食午餐

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

...

唔會,比佢學下點用錢

伯爵府

2023年兔年勳章

Strawberrys 發表於 24-3-31 14:35
適齢學童可能想買遊戲機、電子產品

做個精明消費者:

其實我成日覺得,要講「需要」同「想要」嘅話,就乜都唔使買!
根本香港地,不論大人或細路,有幾多野係需要???衣食住行日用品,根本已絕對足夠,除了手機電腦真係壞到唔用得要買,其他野要用爛/壞先買嘅話,就真係乜都唔使買!

男爵府

KATHY3706 發表於 24-3-31 13:26
60 蚊 lunch 夠?
其實閑閑哋 45 -55 蚊 lunch
好難儲 特別夏天 買多杯飲品都好緊

其實都夠嘅,因為好多時佢地有學生餐比較平,我仔學會慳住嚟用,唔似佢啲同學可能一曰好多錢,所以每次明明食個米線都夠飽都要加多幾隻雞翼,碗米線食唔夠半碗就唔要。

侯爵府

anpanmenbaby 發表於 24-3-31 13:56
唔會明文限制,但平時會灌輸佢正確理財方式,例如課金係浪費金錢,要量入為出唔好問人借錢等等。所以佢有打 ...

侯爵府

如果個幾千蚊係佢自己比曬錢,咁有咩問題?比得零用佢,佢又咁叻儲到,咁我會支持佢添

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

...

他自己儲的,他自己決定。

珍珠宮

...

唔會,有需用時,他自然會儲。理財要自學,如亂洗,佢自然知道買唔倒想要嘅東西。

子爵府

2024年龍年勳章

首先俾咗個零用錢就係屬於阿仔㗎啦,另外想買件千零蚊嚟,即係有目標,只要同阿仔講唔好用啲飯錢嚟買就得,但就每日都會儲錢,最後都唔俾買,佢就覺得儲錢有咩用呀,都係冇買,咁將來佢更加唔會主動儲錢,有幾多洗晒先算,灌輸係一個唔好嘅壞習慣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊