自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你要好好過日子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

想每日點過係自己揀
希望傷痛過後
好快可以回到正常

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

加油。

子爵府

回覆 寶貝豬豬234 的帖子

保重

水晶宮

好好保重,明白你的心情,辛苦你,加油保重

水晶宮

2024年龍年勳章

寶貝豬豬234 發表於 24-4-4 22:40
自老公舊年過身後,所有節日都再與我無關,生日天也不例外。
還未走出喪夫的傷痛,一面面對著沉重的經濟壓 ...

別介意,走訪了你過往的帖子,對背景略知一二。失去丈夫,兒子失去爸爸,就像一張三腳櫈,若你都走埋,成個家就真係崩塌的了。阿仔科大應該仲未畢業,小小年紀就要面對生死,你倆都要互相扶持呀。你只有兩個膊頭,可以扛起的有限,外家的事就試著放下一點吧,自己同兒子才最重要。
恕我大膽,代你丈夫送兩首歌比你,先聽「阿拉斯加海灣」,當作是他向上天的求問。再聽周深的小美滿,想著你先生坐在你身旁,溫柔的凝視著你,輕輕拍著你肩膊,說「沒關係,一切都會好起來的。」
歌詞有句
「你願相信什麼 就把世界看成什麼樣
偶爾難題 加點重量 越要輕輕地旋轉
所以無論如何記得保管小小的光環
笑就好 哭也好 今天就是明天最好的陪伴」
祝福你

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

樓主要保重呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

樓主要堅強,人生總有太多不能預計嘅變數,你同你先生能夠在一起,可能已經係上天嘅安排,要相信每天張開眼都係美好嘅一天,比時間抹去傷痛,珍惜眼前一切。加油

大宅

2024年龍年勳章

take care... 保重呀樓主....

珍珠宮

回覆樓主:

抱抱樓主

男爵府

回覆樓主:

樓主,我先生上年1月突然過身,係阿仔5歲生日後幾日突然出血性中風走左,仲要係我發現報警。我當時好冷靜,因為我明白人生無常,咬緊牙關面對所有事情,工作,生活,小朋友考小學等等。最難的反而係面對奶奶給予的壓力,佢會怪我返工,吾看住佢個仔,會怪我吾係旺夫益子,話我仔吾睇住爸爸,憎我工人姐姐剋死佢個仔,話我謀財,所有難聽到一個點的說話都聽過。話我吾愛佢個仔,一早要離婚,咁佢就可以見到佢個仔多d。我有試過1,2次博咀,之後吾再博,由佢。最難聽係佢覺得我冇壓力,就算我先生在生,我平日都處理全家事務,小朋友,工作,再講都是冇用,你改變吾到任何人,你只有改變到你自己。樓主我患過乳癌,老公過身,我都在活著,因為我地人生係為自己活的,好好愛惜眼前所有事物和人。看看世界,了解生死,你會睇透多些。人生修行就是一步一腳印,加油。

edhepp    發表於 24-4-5 10:45

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

當年我好姊妹老公急病走左,佢沉左一排,就已經開始新生活,努力去番工,放假去做義工,去佛堂幫下手,又嘗試抄下經文…生活依然要繼續,老公走前都話希望佢能健康生活落去…

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

保重, 希望你可以走出傷痛

公爵府

Bicanna 發表於 24-4-5 08:46
樓主,我先生上年1月突然過身,係阿仔5歲生日後幾日突然出血性中風走左,仲要係我發現報警。我當時好冷靜, ...

祝福你

公爵府

回覆樓主:

祝福樓主,難過的日子會過的!

男爵府

Bicanna 發表於 24-4-5 08:46
樓主,我先生上年1月突然過身,係阿仔5歲生日後幾日突然出血性中風走左,仲要係我發現報警。我當時好冷靜, ...

JM, 你好堅強, 超叻.
忍唔住要贊贊

珍珠宮

寶貝豬豬234 發表於 24-4-4 22:40
自老公舊年過身後,所有節日都再與我無關,生日天也不例外。
還未走出喪夫的傷痛,一面面對著沉重的經濟壓 ...

講出來, 舒服d
有返工嗎

珍珠宮

回覆樓主:

唔好逼自己,喪偶的確悲傷,只係上年的事,未走出陰霾係正常的,等時間慢慢轉移吧,家事做到就做,做唔到搵人幫下,或慢慢先處理。
照顧好自己,要健康呀,點都要食好瞓好!

男爵府

祝你生日快樂

大宅

回覆樓主:

take care,唔好咁唔開心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊