自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Pa123 發表於 24-4-5 19:40
美帝慣常賤格,椰倫黎講數想中國增買美債充場面同被割

滷味好肉酸,仲夠膽派椰倫黎,其實目的好明顯,咪又係叫中國買美債,老美痴痴地

男爵府

peaceaa1122 發表於 24-4-5 21:16
滷味好肉酸,仲夠膽派椰倫黎,其實目的好明顯,咪又係叫中國買美債,老美痴痴地
...
中國係最穩定最難割嘅經濟體,德、法及其他歐盟排緊隊來華求助,外界需求訂單也開始回復,德國及歐洲無能源就死咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

angiehouse 發表於 24-4-5 20:57
好賤格喎,荷蘭佬吾知會吾會聽佢支笛

荷蘭佬好難聽老美話、一部光刻機有十萬個零件、步份主要零件、是由美國公司提供的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Pa123 發表於 24-4-5 21:21
中國係最穩定最難割嘅經濟體,德、法及其他歐盟排緊隊來華求助,外界需求訂單也開始回復,德國及歐洲無能源 ...

中國由最細一粒螺絲、以至火箭上太空、幾乎全部都能制造到~

美國最大問題、就是過去數十年去工業化、而且人工太高、做麥當勞最低工資、都要20美元、好似戰艦、風力發电機組.......中國製造、衹是美國的1/5價格、所以用卑鄙手段、遏制中國發展。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章

平平無奇2 發表於 24-4-5 19:03
唔够人鬥、唯有出嗱喳招囉

尾腳

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

peaceaa1122 發表於 24-4-5 21:16
...

08年金融海嘯、當時美國國務卿希拉利、亦親自飛到中國、要求中國買美債,及QE放水救經濟~

買基金真係好傷

伯爵府

hct300 發表於 24-4-5 20:48
中國有本事就自煮燃發, 冇就跪求美帝不用多言!
中國可以不賣稀土, 看看美帝有沒有能力自產和購買數量足夠稀土.

水晶宮

coldpanda 發表於 24-4-5 20:53
既然咁不滿
點解唔自己整?
仲要有部現成嘅俾你照抄就得

華為宜家自己整咗晶片出咗新手機,尾國佬仲未知點解會整到,抄係咁易嘅話好多國家都抄得啦,講到咁輕巧人係因為佢只係齋講就已經完成任務

水晶宮

華為芯片咪被迫到唔駛求佬尾囉,跟本老尾制裁中國,係殺敵500自傷1000,呢啲咁傻仔嘅做法,背後有班更傻嘅人係到支持,bk都有唔少

別墅

ddkaka 發表於 24-4-5 22:50
華為宜家自己整咗晶片出咗新手機,尾國佬仲未知點解會整到,抄係咁易嘅話好多國家都抄得啦,講到咁輕巧人 ...
華為嗰個點會冇人知
純粹係DUV機曝光兩次以上做低製程
台積電幾年前已經做到
不過良率低成本高所以先冇人用

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

Asml應該好多初始技術都係老美國家研發,條款唔知點定可以咁惡,不過你唔比人賣,維修零件都好賺錢架喎,唔止玩緊中國。

大宅

coldpanda 發表於 24-4-5 20:53
既然咁不滿
點解唔自己整?
仲要有部現成嘅俾你照抄就得

咦,你係咪美國人?企喺美國嗰邊嘅!

Pa123    發表於 24-4-6 07:38

子爵府

ddkaka 發表於 24-4-5 22:50
華為宜家自己整咗晶片出咗新手機,尾國佬仲未知點解會整到,抄係咁易嘅話好多國家都抄得啦,講到咁輕巧人 ...

華為設計晶片已經係頂級,但問題係製造上仲未跟得上,拎唔到Asml最好既光刻機,國產機未研發成功,暫時只能用舊機造,但產能仲係低

中國自行造高階晶片和美國差5年,所以美國想用禁令拖長中國研發成功時間。除咗研發,中國要搵機會拉攏其他國家合作,藉此獲取相關技術加快研發

珍珠宮

大力大力 發表於 24-4-5 22:28
荷蘭佬好難聽老美話、一部光刻機有十萬個零件、步份主要零件、是由美國公司提供的~
...

唔一定
現任總理有些反華的

水晶宮

Juniecat 發表於 24-4-5 23:45
咦,你係咪美國人?企喺美國嗰邊嘅!

乜你唔知香港有一類人,永遠都心繁美國,身體就永遠留係中國架咩

男爵府

當你接觸的人越多、層面越高,你會發現,越高端、越有教養的人大都相互支持、抱團取暖,因為你好了大家都好;越低端、層次越低的人,越是喜歡詆毀嫉妒、互相拆台、彼此鄙視,因為我不好,我也不想讓你好。

男爵府

在BK出辱國醜化挑撥文此等軟對抗post無前途架,收手吧!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

老尾越咁做,越顯佢地無能

水晶宮

Pa123 發表於 24-4-6 07:34
在BK出辱國醜化挑撥文此等軟對抗post無前途架,收手吧!

呢班人最慘係,出佬尾糧都未有資格,但奴性難改 控制唔到自己,見到大陸負面新聞就興奮嘅情緒

珍珠宮

畀面勳章

老尾有本事就用真章,何必用呢D低莊手段

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊