自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

raylife 發表於 24-4-5 21:30
林則徐:
「子孫若如我,留錢做什麼?賢而多財,財損其志;」
「子孫不如我,留錢做什麼?愚而多財,益增其 ...

佢意思應該係唔好留咁多,唔係一元都唔留,以前做官,d錢自己排隊送上門啦

琥珀宮

waic 發表於 24-4-6 07:39
講得啱。
冇人想辛辛苦苦生個bb出黎,專登有都唔留比佢,要佢由0開始自己捱,呢套已不合時,而家呢代有得 ...

諗起c6, 佢就係呢類人,但佢冇唔開心喎,仲有我呢個傻婆痴埋去,做人其實真係應該樂觀少少
不過佢個妹就有少少影響,好嘅方面就係好努力揾錢脫貧,唔好嘅就係同一般人一樣因為細時太窮真係咩都冇,大左好鍾意買野,仲要唔貴唔買咁,以彌補心靈上嘅損失

珍珠宮

mandy952 發表於 24-4-6 08:11
諗起c6, 佢就係呢類人,但佢冇唔開心喎,仲有我呢個傻婆痴埋去,做人其實真係應該樂觀少少
不過佢個妹就有 ...

你C6應該過左30吧 ,個代又唔同喎,10年一個gap, 我係講而家新一代,新一代有學識父母,大部份諗過計過先生bb, 所以比到好嘅條件仔女,攞綜援班另計。
我地以前啲更加個個靠自己,邊有咩贏在跑線,個個以早出身養家,靠自己白手興家為榮,因為同輩都係甘样長大,反而會笑人地有錢仔咩都唔識潻

水晶宮

回覆樓主:

昨天上網看車保羅,冇錢辦母親喪事,又後破產,為每日有三百元的工(高危工作冇安全繩),冇錢俾房主迫走,連两餸飯都食吾起

水晶宮

回覆樓主:

冇錢冇朋友冇出路連下一代受影響。。。

珍珠宮

減齡達人勳章

brother4 發表於 24-4-6 09:50
昨天上網看車保羅,冇錢辦母親喪事,又後破產,為每日有三百元的工(高危工作冇安全繩),冇錢俾房主迫走,連两餸 ...

原來車保羅只係得64歲,我以為佢係同胡楓一個年代,睇落有80、90歲

水晶宮

野原美冴 發表於 24-4-6 09:59
原來車保羅只係得64歲,我以為佢係同胡楓一個年代,睇落有80、90歲
...

佢D鬍鬚好長

男爵府

回覆樓主:

林則徐係 意志堅定有能力 嘅清官。 唔係普通人。
而且佢嗰個年代冇錢咪住遠啲囉, 但係今時今日唔得。
自己覺得重要係 有錢冇錢都要同仔女講 第時要自己靠自己。

別墅

回覆樓主:

我同先生的主張都係,唔會吝嗇洗錢喺未成年仔女身上, 但指嘅洗錢係襯佢哋年輕時幫佢哋自身增值。 老公好捨得花錢畀細路學呢樣學嗰樣,最終佢哋都搵到自己嘅興趣同專長可以發展學習外的技能。 另外會用好多錢幫助佢哋嘅學業,請補習老師,學其他技能如coding, ai等,同參加其他團體和社區活動等,希望好好預備佢哋將來面對社會。我哋亦捨得洗錢同佢哋去多D旅遊,一來等小朋友見識體驗多啲,亦都好想同佢哋有更多美好嘅童年回憶。 另外用很多錢嘅地方就係買重保險。 先生話希望佢哋童年時可以盡量學習, 增值,遊歷, 所以多多錢都肯花,反而一定唔會幫佢哋買屋買車結婚等, 要相信成年後佢哋靠自己可以都成功。 當然父母也要為自己的退休做好打算, 不論身體或者財務方面, 咁樣就唔使為仔女帶嚟負擔,可以讓佢哋長大後自由自在高飛行自己嘅路。

公爵府

2024年龍年勳章

一個清官,兩袖清風
估計其實也沒什麽錢留

公爵府

回覆 mimi199188 的帖子

啱、幾代人總有一代要辛苦、要比好啲環境仔女、自己辛苦D都唔怕、好似我細個咁、冇$學畫畫、現在有$學也學不了⋯⋯就好似5、6歲好鍾意嘅公主裙、E加有能力買、但唔會穿⋯⋯

象牙宮

回覆樓主:

其實你想講咩?留錢係個人決定,無話一定好同唔好喎!

象牙宮

mimi199188 發表於 24-4-5 22:25
做人要問自己良心,如果你真系吾打算留野比子孫,咁你就吾應該生佢出來,真系愛錫仔女都希望佢哋站在自己肩 ...

下,生佢出黎定要留野比佢咩?生仔女為咩呀?養育佢成人已經盡責任啦…無必要一定要留野比佢!人大左要自己獨立生活,而唔係只接受上代留低既野!
我生仔係意外,我唔會刻意留任何野比佢,但都唔會要佢養起我2老,有事搵政府算

子爵府

2024年龍年勳章

其實留唔留自己決定,我唔會突登留,辛苦一世自己都要enjoy下,兒孫自有兒孫福
Be Happy

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

有錢嘅死左又帶唔走,唔比仔女唔通捐曬去咩?或者好似肥姐咁,遺產等個女到35歲先比佢。

大宅

回覆樓主:

應該自己用晒啲錢,到走時平分比子女。

水晶宮

mandy952 發表於 24-4-6 08:08
佢意思應該係唔好留咁多,唔係一元都唔留,以前做官,d錢自己排隊送上門啦
...
乜原來佢都係貪官嗎

大宅

waic 發表於 24-4-6 07:39
講得啱。
冇人想辛辛苦苦生個bb出黎,專登有都唔留比佢,要佢由0開始自己捱,呢套已不合時,而家呢代有得 ...

你仔公司同事好寫實,當下現實就係咁,而且你講得啱,有輕鬆環境唔代表佢哋係懶散,只不過有啲位比其他人輕鬆啲壓力細啲。
如果我有下一代我係會盡力拼搏,希望能為下一代爭取製造個好啲嘅環境,帶下一代嚟呢到個世界,我覺得我有責任為佢哋加倍盡力,喺可以掌握嘅事情上面為下一代做準備,我養育下一代嘅其中一個想法係‘’我努力打拼,就係希望我嘅下一代唔使咁努力‘’,希望下一代可以輕鬆啲唔使咁大壓力。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

要留錢俾下一代、即係暗示下一代不濟。我會留我睇過啲書俾佢

珍珠宮

阿笑 發表於 24-4-6 14:50
你仔公司同事好寫實,當下現實就係咁,而且你講得啱,有輕鬆環境唔代表佢哋係懶散,只不過有啲位比其他人 ...

對,而家啲人生仔要諗清諗楚,就係同你一样想法,希望比到最好嘅下一代,做個負責任嘅父母。
天生天養,咩窮養/比多啲歷練佢地已不合時而,呢啲只可以係富2/3代嘅玩意,得閒帶吓仔女去種下田執下垃圾做下公益,等佢捱下體驗吓甘,返到屋企末又係輕輕鬆鬆舒適生活,你估個細路唔知咩,如果知道父母唔會留任何資產比佢,你睇佢點諗,仲會唔會多謝父母。
真真正低下層要靠政府嘅下一代, 99%埋怨父母點解甘窮仲要生仔。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊