自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

uhtcl2006 發表於 24-4-11 16:20
用香港微信或香港支付寶啦,或用雲閃付掛雙幣卡

我有呀,開頭都係云閃付綁双幣信用卡。但唔點解近幾個月唔得,俾唔到錢(云閃付》双幣信用卡)

珍珠宮

Patrick_star 發表於 24-4-11 16:15
現在的問題是,我匯錢入內地微信要手續費,所以想從另一途徑(eg匯款入中銀)減少/免收手續費。
...
我個問題咪就係問你點解要匯錢入內地微信囉, 你將微信綁你個大陸戶口就可以直接扣戶口啲錢, 基本上微信錢包入面嘅餘額長期可以係0

伯爵府

Patrick_star 發表於 24-4-11 16:58
我有大陸戶口,但係都要入人民幣入去,所以仍然要匯款,分別是匯款去大陸户口,還是匯款去大陸微信
...

我用中銀快匯入大陸戶口,不收手續費,再用大陸戶口增值微信或者支付寶

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Patrick_star 發表於 24-4-11 16:15
現在的問題是,我匯錢入內地微信要手續費,所以想從另一途徑(eg匯款入中銀)減少/免收手續費。
...

我明你講乜, 因為大陸銀行戶口本身無錢, 所以要匯款

因為我都係咁, 我都係用支付寶或微信匯...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔用支付寶?
用支付寶只係計返匯率
餘額/信用卡扣數都可以
唔需要匯款人民幣
微信我就未試過啦

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

最近將微信大陸錢包綁中銀visa card, OK woo, 不過聽聞 超過200元人民幣要收手續費三個percent

男爵府

2024年龍年勳章

Apple011 發表於 24-4-11 17:07
我用中銀快匯入大陸戶口,不收手續費,再用大陸戶口增值微信或者支付寶
...

對呀,我就是聽d人咁講。咁本身只有香港中銀,係咪都要另外申請才可用(中銀快匯)呢?手續煩唔煩架?

By the way,其他人提議唱人仔現金入櫃員機都可行的,不過話要先前搵找換店唱定

大宅

除左手續費, 你都要睇埋匯率.
ALIPAY免手續費, 但匯率比WECHAT差.

男爵府

2024年龍年勳章

我中銀快匯由香港人民幣戶口去大灣區戶口,試過幾次都係朝早匯下晝收到。不過依家大陸好多都收alipayhk或wechat pay香港錢包(港紙自動轉人民幣),有需要先用大陸錢包

伯爵府

Patrick_star 發表於 24-4-11 17:20
對呀,我就是聽d人咁講。咁本身只有香港中銀,係咪都要另外申請才可用(中銀快匯)呢?手續煩唔煩架?

By ...

唔駛申請,同轉賬一樣首先要登記你個大陸戶口,成功就可以轉賬

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都係拎現金,到大陸用入錢機咋
如果趕住用嘅,一次半次,可以搵中港朋友幫手(我轉港紙,佢wechat 轉人仔俾我)

珍珠宮

回覆樓主:

1. 先喺香港中銀開一個港元儲蓄戶口,同時間叫職員幫忙申請一個內地嘅中銀人民幣儲蓄戶口。香港中銀係代你遞表兼做見證。

2. 數日後會收到短訊叫你帶埋回鄕咭去某一間中銀辦手續。

3. 咁微信就可以綁呢個人民幣戶口用以增值。

至於點放人民幣入呢個大陸戶口呢? 首先中銀香港戶口要有港幣存款,用呢D存款買人民幣,再滙去自己嘅人民幣戶口。

好似幾複雜,但做多幾次就唔覺得難喇!
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

男爵府

2024年龍年勳章

worthy 發表於 24-4-11 17:28
1. 先喺香港中銀開一個港元儲蓄戶口,同時間叫職員幫忙申請一個內地嘅中銀人民幣儲蓄戶口。香港中銀係代你 ...

多謝你呀

但我已在大陸開了中銀户口,咁仲先唔先做step1呀?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我係用中銀快匯匯去中銀大陸個戶口,唔洗手續費

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Patrick_star 發表於 24-4-11 17:20

By ...

我有中銀的人仔戶口,睇啱價位上網係銀行換,有需要就去㩒機攞,我無留意滙率,早兩年呢度jm講好過找換店。
而家港版支付寶,係大陸好多商店都接受,所以都好少返大陸入錢。以前 我跟團都搵機入錢。

珍珠宮

虎到金來勳章

Patrick_star 發表於 24-4-11 17:33
多謝你呀

但我已在大陸開了中銀户口,咁仲先唔先做step1呀?

唔洗

珍珠宮

虎到金來勳章

Patrick_star 發表於 24-4-11 17:00
我有呀,開頭都係云閃付綁双幣信用卡。但唔點解近幾個月唔得,俾唔到錢(云閃付》双幣信用卡)
...

雲閃唔係一定收

公爵府

回覆樓主:

我用中銀快滙、 無手續費

公爵府

worthy 發表於 24-4-11 17:28
1. 先喺香港中銀開一個港元儲蓄戶口,同時間叫職員幫忙申請一個內地嘅中銀人民幣儲蓄戶口。香港中銀係代你 ...

認同你最尾果段留言,真係好複雜

公爵府

回覆樓主:

請教,微信大陸錢包嘅人民幣,可唔可以轉俾香港人,佢有微信實名認證又有大陸錢包。如果可以,點轉?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊