自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章

333s 發表於 24-4-16 10:48
2 choice : 愈貴愈好 or 性價比?。
視自己購物觀念。不是貴就好。
國產夠用就是。

唔好信晒消委會,我買咗佢上次評價唔錯嘅抽濕機,點知一開機就有問題,打去維修熱線,佢話我比人呃咗,叫我唔好信晒消委會報告!佢接電話接到手軟(維修部)

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

李豆豆 發表於 24-4-17 08:59
鴻運扇應該麻麻喎,又難清潔

鴻運扇風力幾好
一個盒仔慳地方
清潔好容易
後面兩粒螺絲
前面一個C扣

公爵府

醒目開學勳章

whywhite22 發表於 24-4-17 09:05
我媽屋企部P記98年買,依家仲用緊

Me too, 我個部未嫁前用,用到而家個仔大學,睇吓可唔可以用到佢畢業先!

象牙宮

dandan2006 發表於 24-4-16 10:28
夏天快到, 大家有咩風扇推介襟用的?

最簡單。最普遍。風扇。不是太貴。or
消委會循環扇推介︱2024最新電風扇選擇

傳統風扇缺陷
對比循環扇,傳統風扇的吹出的風範圍較廣,風量較大,但風壓較分散,無法令室內每個空間的空氣循環。而且一般傳統風扇均會發出較大噪音,不及循環扇、無葉風扇及冷風機寧靜。好處則是傳統風扇價錢便宜,而且一般可拆件清洗扇葉,清潔較為方便

循環扇優點 
循環扇又被稱為對流扇或 Air Circulation Fan,與一般的傳統風扇不同,循環扇利用獨特的扇葉及風扇設計,令產生的風力呈柱狀渦流效果。這種渦旋式的送風方法,可提高風速,令風集中吹得更遠,並令到房間中的空氣產生對流,使空氣可在室內每個角落循環。而且循環扇較傳統風扇寧願,部份型號亦可拆件清洗扇葉,價錢亦不會太貴,所以深受歡迎。

消委會循環扇12款品牌評測結果:扇葉直徑介乎18厘米至21厘米
1. 德國卓爾 Summe CF-S85RD / 4星半
2. 米家 Mi ZLXHS01ZM / 4星半
3. 樂信牌 Rasonic RCF-8YE / 4星半

消委會循環扇推介︱與傳統風扇分別?12款品牌評測結果 小米/樂信/Panasonic/億世家/伊瑪牌+2024最新電風扇選擇 (stheadline.com)

時下消費者, 自己先研究 , sales 推介當參考。長者.... 由 sales 推介。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

TelGirl 發表於 24-4-16 23:19
KDK 啦
我屋企廳用緊KDK 16吋座地鐵葉, 好大風

房間用鴻運扇
一個盒仔慳地方
一或二檔風力足夠
好少用到三檔

侯爵府

回覆樓主:

KDK

公爵府

2024年龍年勳章

KDK

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我用“大嬸”牌的無葉風扇和暖風機,二合一。

象牙宮

fundfund 發表於 24-4-17 10:30
唔好信晒消委會,我買咗佢上次評價唔錯嘅抽濕機,點知一開機就有問題,打去維修熱線,佢話我比人呃咗,叫 ...

我係信自己眼光。其它都係參考。
風扇是否襟用? 不是貴就好平不表示差。

我選 :
1. 不占地方。吊扇 + 夾扇。
2. 預1年坏1只。* 3年未坏呀。2年未坏也有。
3. 國產淘宝。
桌扇, 座地扇 係家人 HK 自买, 自用。風力唔多夠。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

以前用panasonic 同kdk 多年, 壞咗。 最近米粉節換咗小米 2pro, 5+7扇頁,唔知點解,吹出黎d 風係清涼,可能同扇頁有關,比pan 同k 涼好多。

男爵府

回覆樓主:

廳房都用緊KDK,太耐唔記得用左幾多年,一定超過8年以上.....

子爵府

回覆樓主:

KDK掛牆扇, 好易拆洗。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fundfund 發表於 24-4-17 10:30
唔好信晒消委會,我買咗佢上次評價唔錯嘅抽濕機,點知一開機就有問題,打去維修熱線,佢話我比人呃咗,叫 ...

下﹗邊隻呀? 阿女正想買抽濕機喎,可否俾少少tips呀。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

小米,屋企有兩部

公爵府

醒目開學勳章

my005 發表於 24-4-17 12:42
下﹗邊隻呀? 阿女正想買抽濕機喎,可否俾少少tips呀。

中文兩個字,有個抽濕機post, 大力話佢買咗,於是我跟佢買,點知衰咗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fundfund 發表於 24-4-17 13:01
中文兩個字,有個抽濕機post, 大力話佢買咗,於是我跟佢買,點知衰咗
...

open 利? 我記得佢推介過,好似話性價比高

咁我都係叫我女揀返三0或lg 或happy 聲喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

想靜可買變頻

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我用小米循環風扇,夠大風又細部
感激遇上你~

珊瑚宮

kiko_mami 發表於 24-4-17 13:18
我用小米循環風扇,夠大風又細部

請問拆唔拆到出黎清潔架?

我女本有部無頁既,最近壞左,故想買過部。

珍珠宮

小米,容易拆洗。三年前嗰部仲好涼,今年買多一部。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊