自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

個女人讀書錢估應該男人比?係咪應該還錢先?

男都養咗女人十幾年

琥珀宮

廢柴孖條 發表於 24-5-10 07:31
放過人地兩公婆、仔女都去外國讀書,分開好過做怨婦,人哋跟了男25年,就算分一層樓都好應該,況且男方話 ...

你信佢講?呢啲擺明係唔想錢過老婆手嘅借口

男爵府

檸檬檸檬 發表於 24-5-10 08:35

男都養咗女人十幾年

唔使照顧男人?何太一個月都有30萬辛苦費、歐都可能無咁嘅本事

侯爵府

廢柴孖條 發表於 24-5-10 08:39
唔使照顧男人?何太一個月都有30萬辛苦費、歐都可能無咁嘅本事

無話無照顧,但都養咗咁耐。人出錢佢出力

象牙宮

babyfung61 發表於 24-5-9 23:17
見到安仔個名已感覺不妙,睇到文中提及Cindy而唔係Sammi先安心啲⋯

唔係Sammi先安心啲⋯原因?

你是 sammi 粉?

離婚帶雙方什么?
1. sammi 離婚有什么好處?
2. 安仔 離婚有什么好處?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

檸檬檸檬 發表於 24-5-10 08:41
無話無照顧,但都養咗咁耐。人出錢佢出力

所以咪冇得追討

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

mandy952 發表於 24-5-10 08:33
但成人進修通常都係夜晚,佢咁係照顧唔到細路

成人進修班,可能是一周上一兩次堂.
大家不知內情, 別跟車太貼

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實點解要講到個女人係錯晒…個男好似受害人咁

咁多年來人地兩公婆經歷過d乜,無人知…

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MMVV 發表於 24-5-10 07:47
成件事係又佢郭太一腳攪出黎。自己當會考5分唔讀,結婚後走去不段讀書,完全超出郭生期望。係完完全全無做 ...

咁咪係,搞到頭家散左 仲話要分一層樓

佢講到自己咁本事 讀乜讀物,又degree 又船牌
原來樓都唔想租 由頭到尾要老公包晒,親生女都冇咁好待遇
叫佢問下歐父母,會唔會咁對佢個女? 野又唔使佢做係屋企做女皇,出黎打工後又唔比家用...仲有層樓送比佢
怪不得 d 人攞佢同何太比

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

檸檬檸檬 發表於 24-5-10 08:35

男都養咗女人十幾年

又話想行自己想行既路,原來同老公分身家,佢又幾著數喎
最初以為佢一個仙都唔要郭,只係想要自由

子爵府

selinako^^ 發表於 24-5-10 08:48
咁咪係,搞到頭家散左 仲話要分一層樓

佢講到自己咁本事 讀乜讀物,又degree 又船牌

又船牌健身牌又飛機牌,攪咁多花臣嘢做乜?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Angelice-BeBe 發表於 24-5-10 08:46
其實點解要講到個女人係錯晒…個男好似受害人咁

咁多年來人地兩公婆經歷過d乜,無人知…

係囉…咬牙切齒咁款,真係好奇怪

男爵府

回覆樓主:

女是專業人士,揾錢能力應無問題,又要考慮仔女的主要照顧者是誰,如果仔女都歸男方所有,咁女方仲有冇得分呢?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 MMVV 的帖子

夫婦夾好時間, 照顧好子女就可以啦~

翡翠宮

mandy952 發表於 24-5-10 08:34
其實佢有冇諗過仔女細個係要人照顧

養一個細路 係終身既責任,生性既唔使問你攞 唔使煩你 仲會比d 家用你,點知佢幾時唔搞,佢真係唔搞 就算結左婚都要幫

其中一個 仲要啱啱上中學,歐 跟本冇諗過仔女以後會點

翡翠宮

MMVV 發表於 24-5-10 08:52
又船牌健身牌又飛機牌,攪咁多花臣嘢做乜?

學埋晒d 唔等使野就有錢,自己租樓比自己住就冇錢
一句講晒洗老公比錢就乜都得

大宅

2024年龍年勳章

人地家事..... 估唔到外人咁多意見

琥珀宮

selinako^^ 發表於 24-5-10 08:59
養一個細路 係終身既責任,生性既唔使問你攞 唔使煩你 仲會比d 家用你,點知佢幾時唔搞,佢真係唔搞 就算 ...

我去學個興趣班都要左諗右諗,終於揾到個星期六上午,阿仔起碼訓到12點先起身,即係我仲可以返黎同佢食午餐嘅先去學,仲要揾埋阿媽過黎幫手睇下,其他夜晚讀嘅全部唔使諗
佢讀咁多野根本冇係仔女角度諗過
根本就係兩個一樣自私嘅人係埋一齊,最後各取所需完就分開

公爵府

BK Milk勳章

Sebastian@ 發表於 24-5-10 08:58
女是專業人士,揾錢能力應無問題,又要考慮仔女的主要照顧者是誰,如果仔女都歸男方所有,咁女方仲有冇得分 ...

專業?佢只係考左個牌,而且仔女歸男方照顧。講真佢學野d錢你估少架!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 檸檬檸檬 的帖子

又唔可以講養喎, 家庭主婦只係無收入既一份工~家庭主婦都有付出, 大家家庭岡位唔同姐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊