自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主問題其實係咩呢?點解要fd到?

水晶宮

Friend 嘅意思係點?
我唔係同奶奶同住,亦無佢電話
佢地每星期過嚟一次,同我小朋友玩同煮飯
佢都係一半鄉下話一半廣東話(雖然鄉下話其實都係廣東話), 我都係聽到七成左右。
去行街食飯睇戲梗係唔會,但去旅行/staycation 我會請埋佢地去
佢地同我父母就當然唔會私下聯絡,唔會出嚟飲茶見面啦

珍珠宮

自己呀媽同99 friend 左成日一齊飲茶,呢個好奇怪

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

期望設定有些不切實際,和奶奶保持互相尊重便很好了,
不是任何人都可以成為朋友的

男爵府

yuenchit 發表於 24-5-10 09:48
同奶奶關係唔係唔好, 但就係冇咩野會講, 唔係一齊住, 亦好少whatsapp, 有時奶奶都會打俾我, 而我自己媽咪又 ...

同住,關係良好

男爵府

回覆樓主:

同奶奶fd就冇邊界感,例如隨便入你房睇櫃桶(口話幫你收拾)

複式洋房

三國1 發表於 24-5-10 10:21
唔係一齊住已經得啦!自己媽咪都可以冇野講何況99,唔好諗咁多啦!
好認同
唔講野其實又唔係代表對佢地唔好
有咩事都係第一時間出現

複式洋房

lingw. 發表於 24-5-10 11:11
自己呀媽同99 friend 左成日一齊飲茶,呢個好奇怪
老人家有計傾
同埋佢地做下part time多時間出去飲下茶
平日時間我地點就到

複式洋房

netbb 發表於 24-5-10 10:08
點解要同99fd
我都唔知.........我覺得只要唔係唔中意大家就得

複式洋房

MRS.KAREN 發表於 24-5-10 11:06
樓主問題其實係咩呢?點解要fd到?
因為琴日我阿媽send左好多野黎話我唔理奶奶
母親節又唔主動約佢地去飲下茶果D
但唔慶祝母親節都係我阿媽教落
純呻

珍珠宮

yuenchit 發表於 24-5-10 11:37
老人家有計傾
同埋佢地做下part time多時間出去飲下茶
平日時間我地點就到

你話佢地飲完茶返來就比說話你聽, 自己呀媽同99一齊講你,好慘

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

唔需要FRIEND, 關係良好已經好足夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

yuenchit 發表於 24-5-10 11:40
因為琴日我阿媽send左好多野黎話我唔理奶奶
母親節又唔主動約佢地去飲下茶果D
但唔慶祝母親節都係我阿媽教 ...

你媽唔慶祝母親節係佢選擇,
但你99無話唔想慶祝母親節,
你99識你媽就係用佢嚟講野比你聽?
可能你媽怕比人話無家教,聽說話,咪叫你理下99,
咁你99個人品麻麻喎,正常你99應該直接同你傾,
定你真係連基本野都唔做?
我都明有啲人同99唔fd,包括我,
但基本我會做比99,例如:慶祝母親節,生日食飯,(我99而家唔敢慶祝生日同母親節,以前有慶祝開,係我99話唔再慶祝呢2個節日),
你99做既野,我99都做過,係我媽面前講我,
你可以主動同99傾下,大家試下讓步,唔得再算。

珍珠宮

柔伊 發表於 24-5-10 10:20
我同奶奶住,奶奶成日話想識我亞媽,我即拒絕,事實我亞媽又係好忙,我唔會同奶奶好fd,保持距離好d,有咩 ...

你已結左婚,兩襯家竟然唔認識?簽紙時都無見過?

公爵府

2024年龍年勳章

一年見四五次,每次傾計唔夠5句,佢無問我攞電話,我老公應該都無話佢知

水晶宮

回覆樓主:

我同奶奶好frd 係盟友 ,日日去食早餐,日日去買餸,假期只帶2老唔帶佢個仔去玩。麻麻都有講我的,但我百毒不侵,佢話慳番啖口水冇隱講 。有講我大洗,我照買佢照講,有講我懶,我照唔郁 。凡事不用太上心,好聽的聽入耳,唔好聽的左耳入右耳出。你想frd的要互動,唔想的就保持距離各過各的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔係同99住 見面冇咩特別 講兩句咁
佢有咩會直接搵佢個仔 唔會勞煩我

大宅

唔fd最好,又唔使成日見
同埋唔會fd到,見到傾下計算
99就係99,唔通fd到可以話佢發佢皮氣咩!
自己呀媽就得!
永遠自己屋企人先係對自己最好,
99個d人背後幾憎你,日日講你都唔知

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 mandy952 的帖子

唔打比你咁好, 真係好羨慕

大宅

薯圈 發表於 24-5-10 11:56
你已結左婚,兩襯家竟然唔認識?簽紙時都無見過?

我都係咁,簽字有見面,結婚又男女家分開幾圍食飯,跟全冇見過面1x年
因99太賤,有咩節日都係分開食飯。
我生完仔成日成日帶個仔返我媽屋企,
99講句嫁左唔使返外家,
所以我媽真係唔會再見佢,佢都係!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊