家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

當然最好係取消戶口,如果怕麻煩,keep多一個戶口好啦,仲要downgrade佢,有需要再upgrade

男爵府

Bicanna 發表於 24-5-11 10:46
多數d 客戶經理會幫客免左半年。

客戶經理除咗開戶時見過一面之後一直失蹤,有d銀行直情見都未見過。見過嘅通常都係sell 基金投資。試過去交銀問經理一句息口幾多,sell 咗半個鐘基金,怕咗。

男爵府

choyki 發表於 24-5-11 10:47
唔只利息高啲啩,應該仲有其他優惠㗎。

好似無乜有用嘅優惠,我又無買股票。好處係條隊好似少d人排,但有時等嘅時間仲長過普通戶口。

珍珠宮

shrimpy 發表於 24-5-10 17:17
我都想downgrade 但又怕downgrade 咗普通戶口之後,如果息口高番又要重新開vip account 好麻煩,之前真係 ...

VIP 戶口要重新開嘅咩?通常銀行見你多錢就叫你upgrade,我幾間未試過要其他手續,只係要求要 keep 幾多錢

珍珠宮

shrimpy 發表於 24-5-10 18:39
係喎,咁又真係啱,VIP account 都係高0.1-0.2 咋。

高0.1-0.2%咁少,點解要做 VIP?
至少高0.5%吧

男爵府

MissMaMa 發表於 24-5-11 13:37
高0.1-0.2%咁少,點解要做 VIP?
至少高0.5%吧

無㗎,以中信為例,citi diamond 同citi first 3個月只係差0.1咋,星展都係唔差得好遠,可能搵客戶經理會高啲掛,但我怕麻煩無搵。

啱啱去交通downgrade , 櫃台話free 我半年,叫我做完定期搬返d錢過去。

珍珠宮

shrimpy 發表於 24-5-11 13:54
無㗎,以中信為例,citi diamond 同citi first 3個月只係差0.1咋,星展都係唔差得好遠,可能搵客戶經理會 ...

咁你仲幫襯中信

珍珠宮

shrimpy 發表於 24-5-11 13:54
無㗎,以中信為例,citi diamond 同citi first 3個月只係差0.1咋,星展都係唔差得好遠,可能搵客戶經理會 ...

做得 VIP,一般 都可以同 RM 傾拎靚 rate 喎,又唔使排隊,點解唔搵?

大宅

回覆 shrimpy 的帖子

我覺得RM 的好處係可WhatsApp or phone 問rate , 咁就可以最短時間compare 邊間有best offer. 電話傾啱價才去做,有時我會講明我lunch 搞定期,叫佢prepare 好d 野,我尼簽名or 搞完即撇

大宅

講真,rm 比的headquarter approved rate 和walk in 客係可以差好遠

男爵府

oasismcmug 發表於 24-5-11 14:03

我覺得RM 的好處係可WhatsApp or phone 問rate , 咁就可以最短時間compare 邊間有bes ...

我無呀,都係上網自己搞咋。

男爵府

MissMaMa 發表於 24-5-11 13:57
咁你仲幫襯中信

因為暫時佢最高囉,個app 做4.1。我無搵經理做,之前試過打電話,搵唔到人,佢同事話留低電話一陣覆,之後無咗下文。
RM 都係一個個,可能唔係個個咁進取,又或者佢間分行多老闆多大客,唔志在我果份。

大宅

當然如果是1M , 4.1 %也ok coz 這是中信比的公價吧,(但我知道sc 續期1M 都多過佢),無negotiate 的地方,但如多好多,就一定要搵RM bargain 下la

男爵府

oasismcmug 發表於 24-5-11 15:10

當然如果是1M , 4.1 %也ok coz 這是中信比的公價吧,(但我知道sc 續期1M 都多過佢) ...

你個RM都幾好喎我下次到期再問吓渣打,如果唔得先downgrade , 渣打有半年寬限期。

水晶宮

回覆樓主:

唔會俾年費

侯爵府

shrimpy 發表於 24-5-11 09:40
係呀,每個月大約$200, 一年要2千幾。之前息高,邊間銀行高就開邊間,近排得番一兩間中資銀行高,全部資 ...

咁你一喺就downgrade account、一喺就close account。

水晶宮

畀面勳章

唔會比年費,我會downgrade, 其實你本身有戶口,再upgrade 番係好快,唔同開戶口,有時upgrade 又會有優惠。

侯爵府

tanping 發表於 24-5-13 00:12
唔會比年費,我會downgrade, 其實你本身有戶口,再upgrade 番係好快,唔同開戶口,有時upgrade 又會有優惠 ...

同意

男爵府

如不能豁免服務費, 一係降級, 一係註銷戶口。SCB, WLB, CYB, NCB, BankComm都暫免。

男爵府

之後利息低番我都會cut 戶口,因為近一兩年真係為咗定期開咗好多間,而且好多時都要申請信用卡先有多啲優惠,結果屋企一大推信用卡提款卡都無用過

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊