自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Account可以以考牌數核數師或會計師, 係專業人士. 不過做Account或者Audit 係勁辛苦.不過唔辛苦點得世間財.

H R M發展,其實有限, 你升到人力資源經理, 基本上係盡, 我諗就算係大公司先有機會有50,000到。如果係中小型公司,未必會有人力資源部。計工出糧,勞資糾紛,就係搞人力資源嗰位同事一個人搞掂晒。

珊瑚宮

lilysun123 發表於 24-5-12 14:56
薪酬吾知,通常都係升hr manager
但做hr時時要請人同抄人,要有心理準備
做hr人好多都係笑面虎,心要夠狠先得 ...

可以分別好大
我識唔只一位上市公司HR,有位因為屋企問題, Quit左份工一年, 再重投職場。
遇上疫情, 人工減左3-4成, 但佢都有年薪百萬。
今年有人搵佢跳槽, 成立間新公司, 佢寧願搵少d,都唔想咁辛苦。

珊瑚宮

tkinwong 發表於 24-5-12 15:08
Account可以以考牌數核數師或會計師, 係專業人士. 不過做Account或者Audit 係勁辛苦.不過唔辛苦點得世間財. ...

大公司得5萬?低人工喎

男爵府

回覆 cbeyond 的帖子

你朋友好犀利,請問佢大學主修什麼?

珊瑚宮

kk1186 發表於 24-5-12 15:15
回覆 cbeyond 的帖子

你朋友好犀利,請問佢大學主修什麼?

HRM, master

大宅

cbeyond 發表於 24-5-12 15:15
大公司得5萬?低人工喎

你quote 嗰啲係上市公司.

如果有人力資源總監呢個職位, 感叔當然唔係幾萬蚊呢個數啦。

珊瑚宮

tkinwong 發表於 24-5-12 15:20
你quote 嗰啲係上市公司.

如果有人力資源總監呢個職位, 感叔當然唔係幾萬蚊呢個數啦。

我舊公司, 唔係上市公司, 但係大公司, HR mgr都唔只5萬
點解知, 佢幾位下屬,都係學歷高人士, 同我friend, 雖然唔會爆幾錢人工俾我知, 但都露到d口風, 計都計到佢阿頭over5萬了

珍珠宮

必須要二選一嘅話就Accounting

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

好講命水,我公司個 HR 個月搵 $9 萬
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

我本身讀會計,做左20年會計,考了CPA,最近10年做HR,我覺得讀了會計,讀返加少少法例知識,可以做HR,有會計㡳,做payroll揾數,分析沒難度。相反,讀HR,做返會計比較困難。而且很多公司會計兼做計薪等HR工作的。HR可自己看法例,✌可上下短課程可學習到一些。會計自學有困難。我自己覺得會計糸復雜及悶少少,我在會緣巧合下和條件合適下,轉了做HR,都是新挑戰,也是有很多要自學,上網課。

水晶宮

回覆樓主:

Account 係好沉悶既工作,要一直讀上去考牌先叫多d人工。否則只係一個會計妹/仔,人工難有突破。我女major唔係account, 但有自己出去考LCCI 到lv3. 大學year 4佢做左1年係上市公司會計妹,仲叫佢畢業後轉長工. 但佢唔肯,最後畢業入金融業,充滿挑戰份工

男爵府

回覆 esmehouse 的帖子

係唔係做上市公司?

水晶宮

cbeyond 發表於 24-5-12 15:25
我舊公司, 唔係上市公司, 但係大公司, HR mgr都唔只5萬
點解知, 佢幾位下屬,都係學歷高人士, 同我fr ...

一般普通HRM就唔過,但HRBP就高人工的。

男爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

你女女讀什麼major? 入到金融好叻女,金融係唔係都係好忙?謝謝。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

kk1186 發表於 24-5-12 15:57

係唔係做上市公司?
不是,A/C 阿頭都 $12 萬 所以我覺得我地公司好黐線
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

什麼是HRBD? 謝謝

珊瑚宮

Kittymummy 發表於 24-5-12 15:58
一般普通HRM就唔過,但HRBP就高人工的。

上面JM講緊大公司, 基本上現在應該無大公司會要求低學歷。

男爵府

你哋公司係什麼行業?好好pay

男爵府

lilysun123 發表於 24-5-12 14:44
我以前係hr dept做過,成日請人,尤其係hr clerk,turnover超高
但比起會計師當然差得遠啦
...

係,我公司6xx人,見HR dept頻頻換人,好多做好短時間又走,可能因為我公司要求好高,佢地個個學歷唔低,亦好多KPI,HR又好多project, training,event要攪,真係會做死人架!

珍珠宮

kk1186 發表於 24-5-12 14:05
家中年青人偏文科,請問大學讀HRM 定Account 好?而家讀HRM 搵唔搵到嘢做?謝謝 ...

account, HRM唔讀都入到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊