論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 SandraLo 於 09-8-14 21:59 發表

正是, 錢財損失就當買個教訓, 感情被騙, 好傷!

Yes, I absolutey agree so. I have such bad experience before

禁止發言

水晶宮

如果你真係當佢一家人..係佢提出借錢,借糧,番去之前 你咪信佢囉。 當佢一提出, 冇lu~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我心態係我對人好, 人對我好
我請過3個工人, 第一個, 開心見誠同我講, auntie幫佢o係加拿大搵到個老闆, 但佢又覺得我對佢好, 唔捨得, 跟住我一聽果邊12000人工, 我叫佢快d走, 良禽擇木而棲, 好正常, 如果我搵到份好工辭工, 而我老闆黑面, 我都會覺得佢小氣啦! 跟住我工人走左啦, 而家不知幾快活, 我都鄧佢開心
第2個.........唔好提了, 惡夢呀
而家呢個, 上工第一個sunday無放假, 第2個sunday, 帶埋家姐返屋企, 原來工人老公中左風, 之前佢唔敢留contact俾人, 一路都通知唔到, 佢求我放假俾佢, 人心肉做, 我可以唔放咩? 佢走佬我係煩d, 都唔至於有咩物質損失丫
上年年尾, 工人媽媽病危(由於工人3姊妹都o係香港打工, 一走就一齊走, 應該唔係呃我掛), 佢唔敢出聲同我講(因為佢還完借我既錢, 岩岩果個月洗大左for xmas, 無錢), 最後由另一僱主口中得到消息, 我即刻幫佢攪機票, 太遲了, 佢媽媽已經等唔到佢地返去
半年唔夠, 佢爸爸都過左身, 佢亦係唔敢出聲(因為無假期+無錢了!) 我全部advance俾佢
於是我工人而家欠我14日大假+機票錢
我唸我都算模範老闆之一了

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉!我個工人兩個星期前話我知佢胸口痛咗成個月,我一直拖住話下星期先有時間同佢睇醫生,我E+好擔心佢係危疾,因為我驚要幫佢俾醫藥費之餘,仲冇得請過新嘅,因為我屋企容納唔到兩個工人住,我係咪應該睇定D,定炒咗至算,係咪萬一佢真係有病,我就唔炒得呢?但其實我真係要靠工人幫手,我只想捱到兩個囡9月開學先炒佢,我有咩方法可以保障自己又唔會俾人告。

男爵府

不幸中之大幸

姐姐confirm到,老公真係在埃及發生左意外,四樓跌左落地...

大幸的是,還生存

姐姐話老公的boss告訴她現在的情況,姐姐都唔知道邊個咁衰...send個咁既sms俾佢(害我今日對眼都腫晒!!)正pk

姐姐又話...奶奶有叫佢飛去埃及take care老公,不過因為我個仔九月要開學(返n班...第一次返學)而且佢唔想走左會無錢,所以佢叫奶奶去埃及,佢留係香港等消息....

希望佢老公快d好返...

禁止發言

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哎, 有時覺得佢地都好慘, 為左搵食...........
工人係好既, 自己afford得起咪幫幫佢啦(借錢太敏感的話, advance假期都好啦, 幫佢買住機票都好啦)
上次我工人趕唔切返去見佢媽最後一面, 睇住佢唔敢出聲, 到我發現拿拿臨買機票之時, 佢家姐個老闆打黎話病人已經過身..........我都好鄧佢心up
原帖由 Kirin_Lui 於 09-8-16 01:07 AM 發表
姐姐confirm到,老公真係在埃及發生左意外,四樓跌左落地...

大幸的是,還生存

姐姐話老公的boss告訴她現在的情況,姐姐都唔知道邊個咁衰...send個咁既sms俾佢(害我今日對眼都腫晒!!)正pk

姐姐又話...奶奶有叫佢飛去埃及t ...

複式洋房

始終對工人有保留. 我對上個工人,我對佢好好,明明話續約,點之係最後半個月 (我就快生第2個),星期日早有人打比佢 (明知佢放假, 其實係打比我知就真), 話佢個女病危,急call佢返去,我話等佢返來,佢都話唔好,叫我另請人,搞到我好慘,但我仲比左幾千銀佢返家,點之事後原來佢找左另一份工係hk炸.

我同事個工人做左半年,又係好好,3星期前又係話老公病危, 同事問佢駛唔駛即返去,佢又話唔駛, 但過多1星期話死左,跟住要借錢借2星期假返去 (我一早已估到),現在已一星期啦, 唔知佢係咪真係返來? 返來後會否不久就話唔做呢?? (因canada visa出左,可去外國啦??) (我之前同事就發生此情況!)

首頁

尾頁

跳至