夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唉~~樓主~~你老公咁樣~~你仲諗緊好唔好離婚呀?我覺得你真係要狠心d囉~講真~你老公無做野都唔係一頭半個月既事~咁耐以來都係你養佢~佢個面皮真係厚囉~仲可以打你?我係你就一早同佢離婚喇~唔好心軟喇~

大宅

好媽媽勳章

乜人嚟架? 老婆都打...

複式洋房

你不如趁呢幾日冷靜D唸下你究竟愛唔愛個C6,先慢慢再唸後面嘅嘢。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

唔好咁快去到離婚,佢郁手打你,真係唔啱,但佢可能有好多壓力,你可唔能唔知,佢爸爸有病又可能擔心,你奶奶又可能為左你老爺有苦自已知,你話你想請工人,你老公反對,可能因為佢無野做,頭家只得你一個頂住,供樓,食住行,全部你比既話,多個工人開支大好多,佢唔知自己無野做到幾時,但唔識同你講,其實佢都自卑架,娶你返黎要你捱苦,可能佢唔識表達比你知,你又唔明白佢,所以可能先令到今次咁衝動郁左手!2夫婦一齊要互相體諒一下,試下了解下對方,關心下對方,我知你一個人頂住頭家好辛苦,仲要理埋個C9感受,不過為左頭家,為左個女,呢D你都必須去做!
另外,其實你一生BB開始,其實真係唔應該唸住邊個去幫你,照顧你,個BB係你自己,你要自己去承擔返所有野架,唔好唸住有人幫,至於補唔補,有乜所謂喎,以前D人咁窮,一個生幾件,咪又係食下D薑飯算(包括我都係,我無亞媽,得個奶奶,不過又係乜野補身野都識)

別墅

樓主,我岩岩生完都好似你甘,同c6,99既關系差左好多,我仲覺得自己有小小產後抑鬱--我個女依家6個月大.
由我生前叫99唔好做,陪我臨生+坐月,佢就話唔洗甘急,又話我生完先陪我,結果,生完我都系自己湊b(日+夜)佢就去番工,我都要濕水洗野,照顧阿b--
我都有同c6投訴,叫佢話下99,但佢話左幾次,99都系無反應,繼續做野--之後我終於想通了,既然我改變唔到人,我就要改變自己,我平靜左對99既睇法,我無再怪佢,我無將唔開心既野放心,我只系一心照顧bb(我日頭要番工),後來我建議將b放去育嬰院,99唔肯話貴(4千幾/月),佢終於肯幫我湊了,我地2公婆安落晒,依家大家都開心晒!
其實,有小小,我都覺得你太執著了,就算你點唔中意99都好,你一定要記住,c6系佢個仔,唔多唔少都會幫阿媽,(你都想阿女第日念親情架)所以,非必要時都唔好成日針對果99,試下放低自己成見,重新認識99,我相信你一定做到!只要你同99關系好番,c6一定會對番你好!
21世紀既女性,除左工作,家庭,仲要識得處事!(家事,公司事,人際關系)

加油啊,樓主!!

大宅

原帖由 hoho0728 於 09-10-20 12:15 發表
唔好咁快去到離婚,佢郁手打你,真係唔啱,但佢可能有好多壓力,你可唔能唔知,佢爸爸有病又可能擔心,你奶奶又可能為左你老爺有苦自已知,你話你想請工人,你老公反對,可能因為佢無野做,頭家只得你一個頂住,供樓,食住行,全 ...

其實你講既野, 我全部都有諗. 我阿媽都有哦我, 問我點解咁耐c6都無野做. 我話屋企得佢一粒仔, 佢要照顧佢阿爸阿媽, 又唔敢亂咁拎d錢出去投資/攪生意. 就係咁, 我情願自己辛苦d返工, 我陀住阿囡果陣都日日做到8點幾甚至10點幾先走, 星期六日都要係屋企做... 不過真係唔好受, 成日俾阿媽哦, d同事問起老公做咩都唔敢講.

其實我知99唔係奉至幫我湊囡, 所以我先一路話請工人. 其實我生完未返工前, 已經為左之後湊囡問題而好煩, 攪到產後抑鬱, 要去見精神科姑娘. 果陣有個醫生同我講, 話小朋友無左媽媽, 永遠都係一個遺憾; 姑娘又話99唔係欠你, 一定要同你湊b. 就係憑呢兩句說話, 我先可以調節自己心理, 撐到而家...

大宅

有D唔明,老公冇野做2年,仲錦生仔,係我一定唔會,所以樓主以上壓力,一定要預咗,而你99唔識揍仔,好出奇咩,長輩唔係一定識0架,生仔呢樣野,最好唔好依賴人,需然樓主你要返工,但生仔之前係唔係要想清楚如冇人幫忙0既情況下,都可揍到仔先生呢?至於請工人,如果係用你0既$$,我覺得冇必要同你老公商量,只係話比佢聽味得0羅.
以上如果唔arm 聽,請勿見怪,因為好多時d夫妻都係生完仔先感情破裂,但都唔知點解仲有錦多人生,所以有d

大宅

原帖由 ml628 於 09-10-20 13:08 發表
有D唔明,老公冇野做2年,仲錦生仔,係我一定唔會,所以樓主以上壓力,一定要預咗,而你99唔識揍仔,好出奇咩,長輩唔係一定識0架,生仔呢樣野,最好唔好依賴人,需然樓主你要返工,但生仔之前係唔係要想清楚如冇人幫忙0既情況下 ...

我大肚之前已經係咁問99同c6湊b有無問題, 佢地話無, c6又堅持要俾99湊; 到阿囡出左世, 我先知99原來未湊過b!

我剛剛大肚果陣, 本來c6都有d野搞下, 點知發生左d事, 令佢返唔到大陸揾唔到客, 咩都搞唔成...

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你埋請個工人照顧個女囉.

複式洋房

冷靜下先,唔好甘衝動唸離婚。你返左外家後,c6有沒有找妳先?不如,大家傾下,協調下啦?

大宅

原帖由 edithpooh 於 09-10-20 15:35 發表
冷靜下先,唔好甘衝動唸離婚。你返左外家後,c6有沒有找妳先?不如,大家傾下,協調下啦?

走左兩日, 一個電話都無!!!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

睇到我好鬼忟
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

hashtag影視迷勳章

我唔支持你咁快話離婚, plan吓係可以,唔駛到時佢話離, 攪到你失哂預算. 不過響屋企冷靜先都好.佢一個call都唔比你,真係好黑人憎.如果佢之後3-5-7年都冇野做,你會點呀 ?
仲會唔會keep住自己養起頭家呀 ?
其實你接唔接受到佢唔駛工作,又唔全職睇 bb 呢?

原帖由 mokcnine 於 09-10-20 16:09 發表

走左兩日, 一個電話都無!!!

男爵府

比人打都唔離婚 大家諗咩架
我值頭話妳應該報警忝

子爵府

咁既老公仲同佢生bb?
唔夠$$仲同佢生?

大宅

原帖由 fatpam 於 09-10-20 17:47 發表
咁既老公仲同佢生bb?
唔夠$$仲同佢生?

其實錢銀我地真係好夠用, 如果唔係都唔話請工人啦~~ 只不過係c6過唔到自己...

我c6心理上已經有d偏差, 成日覺得我睇低佢, 點知我99之前仲同我c6講 (當然我係唔係屋企, 係c6之後話我知), 話我揾錢多過佢, 講野實大聲過佢,實恰佢... 我c6聽完個心仲有條刺...

大宅

我頭先打電話俾我99, 話今晚去湊番阿囡走, 點知佢話...

99: 你咁快湊走, 返到去邊個湊?
我: 我阿媽會湊
99: 你阿媽一個!?
我: 我家姐會幫手
99: 今日星期幾? 你家姐唔駛返工咩?
我: 我家姐請左假
99: 仲未嬲完呀?! 仲唔返黎呀!?

你話我聽完慶唔慶!? 佢好似覺得佢個仔無唔岩, 打完我仲要我自己返去, 個囡我生都好似無權湊佢走. 真係火都黎!!!

翡翠宮

你問下自己離左婚之後的生活會唔會好過依架???

如果我係你,呢d食軟飯又大男人仲要打老婆的無賴(唔可以稱得上係一個男人)仲有乜野值得你留低???

你不如將養你老公的錢比好d的生活bb同自己仲好過喇!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

靠個男人養,你都無需要受佢氣,何況係你養個老公,養頭家,更加唔洗受佢閒氣... 不過零教人打仔,莫教人分妻...係岩架~ 所有事情都要以個女既最大利益行先... 離唔離婚可以遲d先講,可能唔洗行到呢一步(單親家庭,對個女成長唔係咁好)...你首先第1樣野要做既就係接左個女番黎自己身邊先...立即搵人在你返工時,暫時睇住個女... 反正你老公都係靠你d$$食飯,佢驚..多過你驚啦~

大宅

好媽媽勳章

點都好郁手就唔得, 仲要2年有做野??? :;pppp:

返阿媽度住下 + 請鐘點幫手 !!!

首頁

尾頁

跳至