興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我學既係基礎攝影, 我本身對攝影一無所知, 好似選取色溫mode咁, 唔同setting映出黎既效果都唔一樣, 老師就係用同一個背景, 影左幾張唔同色溫既相比我地去比較佢既分別, 老師唔係叫我地跟佢咁影...要我地理解變化之原因...

起碼, 要知道每種色溫既特性對拍攝主體既變化, 明白左, 就可以自由選取甚樣的色溫, 去配合想得到的意境....

尋晚上完第2堂, 再帶多幾舊雲返屋企, 佢講左幾種對焦模式, 暴光模式, 敝在我對自己部相機都未摸熟, 點簡都未得心應手.....我應該好好溫習下本manual先....

老師有大量作品分享, 使用不同對焦的原因, 好處作參考....不同主體, 相片位置也需要靈活考慮不同對焦模式....哈哈, 聽左真係對攝影多一份敬意...

我下星期出征東歐, 希望將學到的理論好好運用出來....老師說, 學了2堂, 暫時記住4樣野..
1) 選取ISO (正常己經要200)
2) 光圈先決
3) 對焦模式
4) 忘了...死火

原帖由 rebreather 於 10-1-5 16:29 發表
影相真係同煮飯好類似, 係要試出黎既, 當然....跟隨老師講解去做係有一個方向性既效果, 不過呢個係好被動, 好似填鴨式既教授一樣, 所以最後都係要花時間同心機去影多點, 參考一吓別人既相..... ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-1-12 09:57 AM 發表
我下星期出征東歐, 希望將學到的理論好好運用出來....老師說, 學了2堂, 暫時記住4樣野..
1) 選取ISO (正常己經要200)
2) 光圈先決
3) 對焦模式
4) 忘了...死火
去完koera咁快又去東歐, 好sinmo 呀~
你唔想好淺景深, p-mode, auto-iso就得. 好1enjoy你既旅程呀!

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-1-5 03:09 PM 發表
chloepapa,

都係唔明...本來該用5500K影, 但用了3200K, 咁3200K個張色溫低左,咪應該係偏黃, 低左係偏黃嘛...(同你講既剛相反)

死火, 真係好蠢...
現場色溫同機set既wb 要互相比較, 唔一定3200 就係黃, 5500就係藍.
你摞部機試下影就知.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果現場色溫係3200K 你set 日光5500K 白平衡影出來就偏黃, 現場係日光你用3200K 白平衡去影, 出來就偏藍LOR.

原帖由 KnN 於 10-1-12 10:19 發表
現場色溫同機set既wb 要互相比較, 唔一定3200 就係黃, 5500就係藍.
你摞部機試下影就知.

子爵府

好媽媽勳章

工聯會. 好平, 400到, 10堂. but 好爆. 要早d報, 仲要打去問有無加開斑.

伯爵府

世界真係細...

去年, 我跟家姐一齊去了她朋友係尖沙咀文化中心舉行既影展, 係非洲咩亞坦尼亞既野生動物影展, ...個影展係聯影, 一共4人一齊展出相片, 又出影集, 我都攞左一本...

尋日老師在介紹定焦時show左幾張非洲拍攝的動物照, 當時我都覺得很面善, 又傳比大家睇佢有份既影集, 我一看, 就知原來當日我去左同一個聯影..

即是話, 家姐朋友跟老師很熟.... 一齊遠征非洲共3次...

原帖由 pipip929 於 10-1-12 12:28 發表
工聯會. 好平, 400到, 10堂. but 好爆. 要早d報, 仲要打去問有無加開斑.

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都想報,不過一早已經無晒位...
仲有無邊到有攝影班上呀,介紹下丫...thx ^^
原帖由 pipip929 於 10-1-12 12:28 發表
別人笑我太瘋癲,我笑你們更低b~~

大宅

我現在都係在公聯會上緊攝影初班,剛上了兩堂,聽下阿sir講下陪機的保養、點樣抹部機方法係最好、... 等

第一日開放報名我已經走左去報,不過原本我最想上的地點full了,所以轉移報第二個地點。

黎緊下次報名要去到2010年3月21日(會員報名),2010年3月22日就係公開報名啊!大家到時可以留意下喔!

伯爵府

各位新手,

Nikon School 2月份課程今天起可上網報名, 行動要快, 通常1-2日就full...要係行貨先可報名啊...

祝好運....

原帖由 alisonwong82 於 10-1-15 16:48 發表

我現在都係在公聯會上緊攝影初班,剛上了兩堂,聽下阿sir講下陪機的保養、點樣抹部機方法係最好、... 等

第一日開放報名我已經走左去報,不過原本我最想上的地點full了,所以轉移報第二個地點。

黎緊下次報名要去到2010 ...

複式洋房

知唔知工聯會得唔得? 好似上好耐堂...
跟住中級同高級班d野又重複了。

有無d實用, 又上得快d介詔呢?

伯爵府

我果部係行貨呀,但係....canon得唔得?

原帖由 cheapbombom 於 10-1-20 18:34 發表
各位新手,

Nikon School 2月份課程今天起可上網報名, 行動要快, 通常1-2日就full...要係行貨先可報名啊...

祝好運....

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 sitab 於 10-1-22 11:37 發表
我果部係行貨呀,但係....canon得唔得?

canon 都有數碼學園
http://www.canon.com.hk/Tc/Corporate/school/course_search.aspx

伯爵府

相對起出面,呢個都幾貴喎...

首頁

尾頁

跳至