自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珠心算口訣, 當然係唔夠減 或 唔夠進才要用到口訣啦!! 如 2+1 就唔洗利用呢個口訣

+1 = 加10-9 另一種寫法可以叫 -9 進10
(其實係先後次序)

呢個口訣, 我係在珠心算 DVD 處學(因為我想比亞仔學珠心算前了解一下), 暫時唔考慮比亞仔 (5歲)學珠心算, 因為佢未真正學學校教既加/減數 (因為傳統係由個位,進去十位, 之後進去百位); 而珠心算係由前位 (即係百位,再去十位, 最後先係個位) ... 因為2者係教法不一樣

原帖由 kikiboy 於 10-3-16 14:22 發表
真係間間都唔同喎, 紅色係我仔學果間教嘅.
加1=加10-9 --- +1不够用-9進10
加2=加10-8 --- +2不够用-8進10
加3=加10-7 ..........
加4=加10-6
加5=加10-5
加6=加10-4
加7=加10-3
加8=加10-2
加9=加10-1

減1=減10+9 ...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

請問珠心算有什麼好處呢?

大宅

好媽媽勳章

呢個問題問得好好...其實我都想問~

至於點解會比個女學, 我諗住比佢參加多D課外活動, 學多Do野, 咁o岩學校有呢個活動就報囉~

不過, 聽D家長講, 學有所成時, 會可以不用算盤, 動動手指便可以計數...唔知真定假呢???

原帖由 vet 於 10-3-16 20:31 發表
請問珠心算有什麼好處呢?

公爵府

醒目開學勳章

小兒今年四歲半, 學珠算6星期 (6堂)
十位數的加減暫時佢都ok,
指法如下:
+1= -9+10
+2= -8+10
+3= -7+10
+4= -6+10
+5= -5+10
+6= -4+10
+7= -3+10
+8= -2+10
+9= -1+10

-1 = +9-10
-2 = +8-10
-3 = +7-10
-4 = +6-10
-5 = +5-10
-6 = +4-10
-7 = +3-10
-8 = +2-10
-9 = +1=10

湊數加減:
+1= +5-4
+2= +5-3
+3= +5-2
+4= +5-1
-1 = -5+4
-2 = -5+3
-3 = -5+2
-4 = -5+1

公爵府

醒目開學勳章

聽老師話可以訓練專注力&心算好d,
但亦聽過話對數學唔好, 計數得個快字,
做文字題唔去思考唔用腦,我都好想知真定假

原帖由 Sueita 於 10-3-18 08:35 發表
呢個問題問得好好...其實我都想問~

至於點解會比個女學, 我諗住比佢參加多D課外活動, 學多Do野, 咁o岩學校有呢個活動就報囉~

不過, 聽D家長講, 學有所成時, 會可以不用算盤, 動動手指便可以計數...唔知真定假呢??? ...

首頁

尾頁

跳至