想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

",生化湯"我個陪月 EE 話藥材店有得買的, 不過佢同我講個時我都得番 d d 啡, 所以我冇飲到生化湯呀 ! 你睇吓你飲唔飲 la ! 我依家睇緊遲ec 調理身體呀! 你可以食薑炒飯+金針雲耳蒸雞+菜心 la !

大宅

已PM你中醫資料!

原帖由 hello365 於 10-12-22 11:53 發表
多謝妳phantomlaw,可否介紹妳的中醫給我,希望我都好似妳咁能夠成功

別墅

眞係唔該哂布袋n phantomlaw,thank u

男爵府

畀面勳章

原帖由 hello365 於 22-12-2010 09:15 發表
jelly,多謝妳的提點,我休息在幾日,今日要去99到做冬,他們唔知我有左、又唔知我之後又無埋,另外我下星期都要開始返工,希望不會因休息不夠一個月而身體變差,現在我嘅肚會谷住谷住,小便時都有就住,因為個肚會有少少痛,是否正常呢 ...

唔洗客氣~
既然99唔知,就唔好同佢哋講喇。
但你自己返工要小心啲,唔好太操勞。基本上要返工的話,keep住中藥調理問題不大。
最重要唔好坐當風位,唔好俾風吹正頭,關節,腹部和頸位。
我果時小x係冬天,我出入帶帽和圍巾,全日著棉袜保暖,手亦要keep住暖。
我無辦法用薑水沖涼,只能用較熱既水,最終都有少少風入咗身體,之後耐不耐就頭赤。但已經改善好多,經前亦無頭赤喇~
你話個肚有少少痛,係咪腸痛呀?(明顯在左邊三角位對上的位置痛)
若果係,可能荷爾蒙調整中,引致腸郁動少咗,啲便便唔通,就會塞到痛。
除咗睇中醫通先外,日常多食菜和飲暖水,一定要加薑炒。
下星期覆診,應該會照多次超聲波,睇清楚係咪排清。
呢方面記得問醫生呀,你睇唔明,都可以問佢。

別墅

我e家已經覺得個頭有少少赤赤地,不過最擔心係個肚,因為真係有d吉住吉住痛,好擔心會唔會有事,之前醫生開左三日消炎約給我,已經吃哂,雖然仲未清乾淨,但打算明天去覆診,唔等下星期,希望唔會有咩事就好啦!
就黎聖誕節啦,妳一定會有好消息,期望可與妳分享。

bankwest1  点解会仲未清乾淨????  發表於 11-8-25 00:10

大宅

我上年小產咗,無心跳。今次check 7 w2都係無心跳,醫生話希望不大。但可以等多一個星期!我睇開中醫話有心跳但微弱啲。點解兩次都係噤?

bankwest1  請問醫生話心跳係幾多?  發表於 11-8-25 00:11

別墅

poohpooh, 我好明白妳的感受,真係唔知點解會係咁!直到現在我都好難過,不過我會好好調理自己身體,為自己下次懷孕做好準備。妳都要加油呀! o既然中醫話有心跳但微弱啲,咁即係仲有希望,多d休息,努力呀。

大宅

原帖由 hello365 於 10-12-23 14:57 發表
poohpooh, 我好明白妳的感受,真係唔知點解會係咁!直到現在我都好難過,不過我會好好調理自己身體,為自己下次懷孕做好準備。妳都要加油呀! o既然中醫話有心跳但微弱啲,咁即係仲有希望,多d休息,努力呀。 ...

多榭你!我都會照食中藥同休息多啲。希望奇蹟會真係出現!我真係唔想經歷笫二次!下星期三會再去西醫道check! 你個西醫好唔好,難唔難約?我諗緊搵唔搵多個睇!

別墅

我的西醫唔難約,我都唔知好唔好,妳問佢問題,佢會答妳,果次照唔到心跳,我喊到豬頭,佢無乜特別安慰我,佢好理性咁同我講,今胎係咁唔代表下一胎都會係咁,不會影響下次懷孕,佢仲同我講頭12個月BB無心跳係有好多可能性,跟住就同我講XX & XY 染色体等等,果時傷心到死,都無乜點聽佢講野!
之後果晚流啡,第二日我肚有少少痛同埋開始流血,之後越黎越痛,痛到死咁制,所以打電話比佢,我仲比佢鬧我為何不一早通知佢,之前而同我講過要第一時間搵佢,但果時什麼都聽唔入耳! 佢話我BB要出黎,要即刻做手術,如果唔咪就好危險,佢即刻打去浸會,安排我立即入院。因我入院前痛到差D暈低,所以做完手術我留院一晚,佢問我洗唔洗第二朝來睇下我,我梗係話要啦!第二朝,佢晨咁旱7點來睇我,我仲睡眼"星"鬆。mouth:
所以妳話醫生好關心妳咩?又唔咪,但妳話佢好差咩,佢又唔咪喎!如果妳有興趣,我可以PM妳。

大宅

原帖由 hello365 於 10-12-23 16:49 發表
我的西醫唔難約,我都唔知好唔好,妳問佢問題,佢會答妳,果次照唔到心跳,我喊到豬頭,佢無乜特別安慰我,佢好理性咁同我講,今胎係咁唔代表下一胎都會係咁,不會影響下次懷孕,佢仲同我講頭12個月BB無心跳係有好多可能性,跟 ...

我都覺得好難搵到個有heart嘅醫生。佢哋有時都唔會體會到我哋嘅心情!我個西醫都話無咩希望,但又唔急處理佢!等多個禮拜叫做死心。係事實,但會覺得近加hurt! 無嘢一定100%,都會有奇蹟出現!

別墅

我好明白無左個B既慘況,我個B在36weeks2days走,四月既事,我都好hurt,又唔敢同人講...唉...真是好辛苦,但是傷心過後都要有勇氣再黎過...大家一齊努力.....

hello365  in fact, do u know why ur baby passed away? any answer can be found out? anyway, do take care!  發表於 11-8-27 11:14
mapp2009  must not be easy for u to go on!! take gd care!!  發表於 11-8-25 10:44
BibiManman

大宅

引用:如果唔想同身邊老人家講就唔洗講﹐但小心D

原帖由 phantomlaw 於 10-12-22 發表
如果唔想同身邊老人家講就唔洗講﹐但小心D食野﹐唔好食寒嘅野﹐睇下中醫﹐可以對症下藥﹐我果時睇咗查不多 ...
可以介紹你的中醫給我嗎?

B B快啲返黎我身邊啦

大宅

回覆:jelly208 的帖子

請問係未呢款?準備有bb之前可以食咩,會吾會太多維他命營養謝謝

首頁

尾頁

跳至