在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都係土生土長.

我住左大埔都覺小左半咸淡人.....以前住TKO, 多到爆.

大宅

我自己係土生土長的hk ftm。平時去到樓下平台,全部mami 都講國語,甚至連湊bb 的老人家都講國語。

公爵府

大廚勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我係土生土長ftm~

大宅

我都係土生土長o既FTM. 我住呢度, 又唔覺喎. 多數都係HK人.
其實都唔係一定低學歷先做FTM o既. 都係睇o下你甘唔甘願做個FTM囉.

侯爵府

醒目開學勳章

我都係土生土長ftm`
不過我呢度附近都有好多大6人`
落樓下多數見到既都係大6媽媽`

別墅

我都係土生土長ftm! 不過身邊好似我這樣的朋友就真的不多, 係唔係一般人會覺得學歷低才做ftm?
我就唔會理人點想, 總之我好enjoy 現在的生活, 好幸福, 因為可以全心全意照顧自己家人. 辛苦都值得! 好過返工受老闆氣!

珍惜眼前人

禁止訪問

畀面勳章

大宅

我都係香港全職媽咪~~

當同大仔去公園時,帶住小朋友果D真係大部份都係大6人,其他果D就係菲傭姐姐或公公婆婆~

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

唔好講自已住的附近有無全職媽咪!我淨係講自已圍內的朋友有無全職媽..只得一個咋!仲要係唔係成日見個隻><慘:;pppp:

alljodesign  我都係得一個土生土長既朋友做FTM, 好彩我同佢成日亙相傾訴, 其他MAMI朋友全部返工.  發表於 11-4-6 15:24
ChristieMing  我圍內就有好多....不過, 大部份老公都係公務員來的~ (包括我自己! ^^)  發表於 11-4-5 14:09
新的一天...希望真的有新的希望吧...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係土生土長ftm...呀仔間學校都唔多新移民,都係一,二個
不過自己住果到就

複式洋房

我都係土生土長FTM

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我仔大,放棄份工做全職媽媽
一個男人,可以不夠有錢,但一定要給你愛的女人信心。女人可以吃苦受窮,但前提一定得是:那個男人對她的愛,值得讓她去熬煎。

男爵府

我都係土生土長既hk ftm,,,
我屋企附近都好多big 6~
“有些傷口,時間久了就會慢慢長好;有些委屈,受過了想通了也就釋然了;有些傷痛,忍過了疼久了也成習慣了,然而卻在很多孤獨的瞬間,又重新湧上心頭。其實,有些藏在心底的話,並不是故意要去隱瞞,只是, 並不是所有的疼痛,都可以吶喊。”

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

a...今日係公園就多hk人玩
一個男人,可以不夠有錢,但一定要給你愛的女人信心。女人可以吃苦受窮,但前提一定得是:那個男人對她的愛,值得讓她去熬煎。

禁止訪問

別墅

我都係土生土長ftm,我住既大廈有都有d大6媽咪,佢哋都係冇做嘢.不過我認識不少香港媽咪都係冇做嘢,包括我囡囡學校d家長.有好多都係學歷高屋企又有$backup. 我覺得大6嗰d通常係搵唔到一份好工,所以咪唔做.我quit之前都唸左好耐,唔捨得份工,好多以前既同事都想做ftm,但冇勇氣.

複式洋房

回覆 ching070707 的帖子

我都係天水圍人呀!但我都係土生土長架全職媽咪呀!!^^

男爵府

可能我住粉嶺既原因..
一落街大部分都係大陸人
連 d 鄰居大部分都係 ==
就黎都覺得自己變埋大陸人

大宅

無錯~~做ftm係要勇氣架~~

我果時都係放棄佐份20k既人工而做ftm....生活一定比之前吃力,但ftm既快樂,係用錢都買唔到~~

相反,我以前d同事,好多個都想做ftm,但...真係唔敢...怕全家收入少佐,怕捱唔住~

我就會覺得...平有平生活,富裕亦有富裕既生活,只要懂得"知足"...就可以決心做ftm~~

大宅

我呢度都係。公園比佢地霸佔晒全部, 搞到我唔敢同個囝去玩. 我地呢d 土生土長ftm 都怕左佢地. (以前, 我諗住自己湊可以同個囝去公園仔玩吓, 唔駛返playgroup 啦. 但係自從我見到呢班"煌蟲"之後, 我就急急腳去揾間playgroup比佢返吓啦... ) 唉!!!

首頁

尾頁

跳至