論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我就係想慳番Agency錢, 所以自己找到個完約工人, 不過好花時間同精神囉!當然我到時佢番屋企, 我都係要出機票啦!

本地完約工人, Agency只收取佢地幾佰元, 所以僱主就會收好多錢!

大宅

你太貴, 我之前有個agent $2800全包, 當中已幫你代收比呃錢菲政府既保險費
依個agent我覺得ok, 至少唔會好似德成, 陽光等公司咁樣呃人
唔會收咗錢就關人隱事, 呃咗錢後, 人黎唔到又唔通知, 由得你自生自滅

另外, 你可以唔洗靠agent, 自己搵外傭
agent兩邊食, 因你skip咗agent, 令外傭慳番唔少錢, 佢地會樂意自掏腰包比申請來港或續期等費用
http://hongkong.asiaxpat.com/helpers/

我愛可樂

水晶宮

我以前果間都好貴...
agence fee: $4800 仲唔包驗身費

別墅

我問過agent點解請完約maid仲貴過oversea, agent好坦白話我知因為oversea maid要比7個月人工比agent, 但完約工人只要比$350比agent, 所以agent賺得不多, 唯有在僱主身上收多D錢嚟補貼.

珍珠宮

我現在用的工人AGENT FEE$3500包驗身+$1280保險
現找新工人,問左好多間,本地完約$3500-$3800,唔包驗身,唔包保險,都幾貴
海外平小小,$2800-$3200,包驗身,不包保險

男爵府

畀面勳章

回覆 lct226 的帖子

完約印印,我是$1500 但要撞埋要有工人姐姐在港完約,而又不用返印印.
完約菲傭,我自行上網找$200/月,睇下自已好唔好彩,再叫姐姐去菲律賓領事館$493.5+入境處$160=$653.50

之前我有去過AGENT,請菲佢收我$3,500 (不如我自已睇網請好過),好過比AGENT老點,佢話個個工人都話好野(工人)...:;pppp:

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

回覆:請現成工人係咪咁貴?

睇多幾間,價錢可以上落好大。

別墅

係呀, 現成 d agent 費超貴,如果姐姐黎做一陣,又話唔做,d 錢就白比啦。
2008年,我 agent 現成收$2000,宜家....
Overseas 宜家都唔平,我都要間間打去問收幾錢先,太貴都唔會考慮。

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請現成日好貴, 同埋工人好易放飛機

大宅

我家公主上年請都貴呀....agent fee$3500包驗身, 保險本身之前公主買左可以轉名, 但唔洗比回程機票....

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

rainbow23 發表於 11-7-8 14:03
請問怎辦自己搞佢過來呢? (因佢是朋友介紹的, 現在還在菲律賓)

thanks
菲律賓工人,要DIRECT HIRE, 經AGENT都係 5K-7K不等.

印印就要經AGENT<但AGENT收開我都係$1500.

別墅

請問怎樣Direct Hire? 我都想知. 因之前有人話唔可以!!

大宅

賓同印
第一次請同續約
其實都可以自己做
法例無規定一定要經agent

其實唔洗自己識
你試下問個賓點做
佢地應該識
唔識就叫佢地問同鄉幫忙
實有人教到佢

再唔得就叫佢地問工會 (但我就唔太想, 費時將來解僱時佢會夾埋工會屈我錢)

有人自己續印傭既經驗
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=421831
我愛可樂

首頁

尾頁

跳至