自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

除CUT工人 食野方面可否慳D?

珍珠宮

洗錢呢家野真係好難講。
睇大數的確唔算少,但供樓至萬零,應該都唔算豪宅,供仔一萬,中產黎講好普通,由於仔細老婆嫩,買保險比家人保障似乎又有需要,比父母四千零都唔係多………

於是,係咁意都洗左幾皮!

身同感受呀!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

有$58000

樓主你就好喇!

侯爵府

cut工人慳幾千
如果你返工搵到幾錢呢?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大力兄是理財專家,可找他問意見,他多數在家庭理財出硫。calling大力兄

珍珠宮

回覆 晴B媽 的帖子

我黎講都唔係食東升班……好貴果d,不過硬係覺得買送用好多。
例:買條海魚三四十,菜平就六七蚊,貴要十零,但唔止買一樣,有時買tomato、potato、onion、瓜呀咁,加埋都要成廿鬆d,買半隻雞、廿蚊牛肉炒呀咁,點都要$7-80,生果、湯呢……真係買菜買到我驚…

最慘我c6成日嫌唔好送,真係難為了家嫂!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

VKwan 咁我真係要學點洗錢,我買麵包都$6-7個,慳唔到呀!!

6,7蚊個既麵包..我係假日先同仔仔去揀去買..
平日我只係買生命麵包...早餐仔仔可以食多士,三文治或搽麵包...帶番學都係搽麵包或夾芝士...

另外我會買D一PACK有10幾20個既蛋糕仔...唔帶麵包返學就帶蛋糕仔..放學TEA都係蛋糕仔或餅乾....

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問吓.....人工$70,000 - 家用$58,000....仲有$12,000點用呀?

VKwan  搵得咁既人工又不能太寒酸既,同埋商業區食lunch好貴  發表於 11-6-28 22:05
VKwan  $58000係家用咁佢c6都要返工洗用要見人架嘛!  發表於 11-6-28 22:04
EVA222  預留交稅紅白二事過年過節開支..  發表於 11-6-28 21:53

水晶宮

回覆:有冇人可以教我理財?

唔用工人,仔仔轉政府學校,你都有份交稅,點解唔讀政府?官校,津貼都有很多好學校。

我係全職媽媽,用左八年工人,前兩年冇用,自己一手一腳,煮飯洗衫做家務,唔知幾free,每月又可以save hk$5000!

跟功課溫習都係我,我初初都以為會好辛苦,但事實上唔係!你都試下!儲埋d$比個仔大個讀書重好!

珍珠宮

月入7萬,雙方父母$4500, 即係每人比 $1125 ?

樓主c6 慳 d 用錢啦,自己一個人用£12000真係好 luxury

buysth666  父母果筆, 真係少左d  發表於 11-6-28 22:26

首頁

尾頁

跳至