婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:叫c6 daddy mammy 做阿爸阿媽同6299分別

6299,因為我們的關係根本就是如此簡單,亦進化唔到爸媽的層次

ivory0915  like x2~  發表於 11-8-1 11:47
debbiekwan  LIKE!  發表於 11-7-31 21:07

大宅

有時有d野唔到自己選擇, 由我結婚果日開始, 我99已經話係外人面前叫佢奶奶, 係屋企人前叫佢阿媽....咁我都覺得佢開心由佢都係一句...

不過有次講電話, 因為同我屋企人講, 佢地會唔知我講邊個, 我爆左一句話我老公既阿媽囉, 比99聽到, 佢記到今日, 成年後仲同老公講, 不過老公唔係話我既, 佢係講番我知, 等我下次小心d....

男爵府

引用:我一開始就係叫6299,媽咪教落,呢個稱呼係身

原帖由 KoyeBaby 於 11-07-30 發表
我一開始就係叫6299,媽咪教落,呢個稱呼係身份象徵,如果6299係愛面子嘅人,一定鍾意新抱咁叫!況且我同你朋友 ...
Agree

瑪瑙宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我都係跟老公叫~
叫老爺奶奶做阿媽阿爸~

男爵府

結婚果陣 佢講到明要叫奶奶,咁仲好唔洗叫阿媽:;pppp:
遲下阿b識講野應該跟佢叫就算數hahaha

禁止訪問

回覆:叫c6 daddy mammy 做阿爸阿媽同6299分別

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有時叫老爺奶奶, 有時叫阿爸阿媽 (跟c6 叫), 順口叫咩就叫咩, 佢地無乜所謂.

伯爵府

我就叫62(99早已仙遊),感覺好自然,如果要我叫阿爸我真係叫唔出口.

別墅

結緍前我已經叫我C6問定佢亞媽我應該點稱呼佢地, 好彩佢地想我叫佢地做6299. 因為如果要我叫佢地做亞爸亞媽, 我真係叫唔出口. 不過我而家個62係我C6個後父, 於是我見到我C6個親生爸爸我就跟我C6叫老豆, 而呢個老豆個老婆我就直接叫佢個名. 我C6個親生爸爸同佢太太都好NICE的, 所以點叫都得.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

叫6299
反檯後,直頭唔叫

大宅

回覆:happy_cow 的帖子

我跟我老公叫,但同老公傾計時就會講"你亞媽"以區別講近佢亞媽定我亞媽!

男爵府

有了小朋友的日子,已經改為叫爺爺嫲嫲。

冬天的味道

大宅

跟阿仔叫麻麻、爺爺囉!唔洗止意叫阿媽、阿爸,我真係叫唔落

大宅

我入門時媽咪叮囑我一定要叫99做99, 因她係古老人, 要面.

我未婚時姑仔叫開我做姐姐or我個名(我大佢少少), 結婚後姑仔改口叫我阿嫂, 我話唔洗, 叫返我個名得囉, 我又唔係咩長輩. 99好賤, 即刻同姑仔講: "唔得, 更係要佢做阿嫂啦, "數"臭佢吖嘛!" .....呢D咁既99學人做長輩, 真不知所謂!!

6853849  好笑  ^^  發表於 11-8-1 12:14

大宅

奶奶order要叫佢做亞媽,
但老爺就叫番老爺

大宅

我結婚後叫C6問99想我點叫~
99就話:叫我咩都得,不過老爺就要叫老爺!
(唔通一個跟C6叫MAMI一個叫老爺咩~玩嘢!!!)

但99之後發現老爺唔鍾意我叫老爺叫我改口~彩佢都有味呀!!

6853849  好笑  ^^  發表於 11-8-1 12:15

大宅

大家吾好笑我, 我一個叫老爺, 一個跟c6叫亞媽. 最初我叫99的, 但99好似好核突, 我每天都諗起99個胸, 所以就即刻轉口跟c6叫亞媽, 佢地又冇乜特別意見wor! 其他心胞叫佢地麻麻爺爺咋, 如要炸形,都炸其他心胞形先la. 況且都是跟c6叫, 好穩陣, 冇衰既!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我起初係叫"阿爸阿媽",因99每次打親電話比我都會話"我係阿媽啊...",但總係覺得周身唔自在,後來改口叫"6299",再之後(即係近排),因為佢地係我同c6唔係屋企既時候,自把自為帶咗我阿b出去,佢地無尊重過我,我都唔會尊重佢,所以近排當佢地透明,直頭唔叫同黑面~

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

再加上我認同既係我阿爸阿媽得一個,我6299口講當我自己人,但佢地心裏始終係對我有偏見,所以咪洗旨意我會叫佢地"阿爸阿媽"...

子爵府

叔仔既老婆先入門, 佢叫6299做亞媽亞爸, 原本我6299都想我跟佢一樣咁叫, 但我真係叫唔出囉, 所以我都係叫6299, 依家就叫爺爺嫲嫲

首頁

尾頁

跳至