婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:happypiano 的帖子

Gum d飯就唔係我媽咪整,係99整,不過佢煮一餐飯可以煮幾個鐘ga,仲要係超簡單ge餸,我媽咪煮唔使半個鐘搞掂,不過佢煮飯唔係為jor我ga,因為佢每次等c6 o係度先煮,佢怕自己個仔無飯食........好唔想佢o係我屋企煮飯呀

依家一知佢會上lai,就無胃口食飯,c6都好煩呀,佢成日話佢阿媽好少氣,驚佢嬲,所以講唔出口(只係叫佢lai短d時間o者,唔知點解都講唔出口??)有d後悔生Jor bb,我覺得好煩呀..........

水晶宮

我99都係啦....天天朝11晚8先走....我放假都仲要去我家....我已經有意無意間叫佢早D走啦..返去煮飯比62食啦....唔好咁辛苦啦..我放假你就不用來啦....
佢就話..自己孫無所謂......頂...可唔可以化D呀!!!
我都想有自己空間架???我放工佢就大字型坐係沙發度睇電視..等工人煮飯..等食埋飯先走....
大佬..我放工返來都想睇下電視架...
日日放工對住99...我只好黑口黑面....等佢知難而退......
終於攪到而家有佢無我既局面..好心啦...我返工已經日日在我家睇孫睇幾粒鐘......我放工就識趣咁走啦...

伯爵府

我以前坐月時,62叫99離幫我手,(因62要返工,但99係屋企唔洗做野嫁,全佈家務都係62做)其實我唔想,但好難拒絕,之後99每日離煲野比我食 & 幫BB洗白白,之後就一直坐係廳到睇電視睇到夜晚,攪到我唔甘走出廳,真係好難頂!之後我叫C6每日一到食LUNCH時請99出去飲餐茶,就叫佢返屋企休息下(因C6放大假陪我坐月),之後我就鬆曬啦

禁止訪問

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

大宅

夜晚9:00唔算夜la,我個件睇完3線劇集先走,即10:30 p.m., 問你點頂,仲要連埋個姑奶喎。睇完我個件,你有無好d?

男爵府

好媽媽勳章

回覆:Rabe1013 的帖子

冇得解決,我都遇到同樣問題。而家攪到我同c6都有問題,因為佢認為我對佢家人唔好,

A delighted mama, enjoying every minute and second with my sweet heart

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

可唔可以同你阿媽夾埋,同2老講你阿媽有少少作感冒,唔想對著BB,呢幾日就叫佢D搞掂屋企家頭細務,你呢就例排肚餓起身食,食完訓(唔眼訓都照入房訓,話夜晚個B搞到無得訓)。

佢D而家係太舒服,先O甘享受上來既日子,等佢D辛苦幾日,到時你阿媽再打電話來問下親家,橫掂親家都係度,不如以後阿媽唔駛上來,睇下佢D仲唔走唔切?

你個C6應該唔會替你出頭,你都唔需要再哦佢,夜晚B起身喂奶唔肯訓,你扮到好頂唔順,叫佢起身可唔可睇住個B一陣,因為你日頭雖然有得訓,但始終有人聲都訓得唔好,而家好眼訓,怕一陣無睇實個B,有咩依郁唔知,等佢試1.2晚,知唔夠訓O既辛苦,到時佢為自己利益自然會搞掂佢父母。

大宅

回覆:生完bb之後,6299成日都上lai成日唔願走.........

今日我62 o黎到,見bb無喊就係gum撩佢講野,之後無la la抱起佢,抱jor成粒鐘有多夜晚c6返到lai,bb唔知係唔係今日比人抱慣,一放低佢就喊,剛剛媽咪去jor沖涼,所以c6要負起照顧bb ge責任,抱jor好耐bb先熟睡,放o係床上無喊,c6係gum話好辛苦好驚佢又喊,我乘機係gum話因為62抱得耐,所以扭計(不過可能性都好高),平時bb夜晚同婆婆一間房,所以佢喊我同c6都聽唔到(除非喊好耐),剛剛已經叫jor媽咪如果bb喊,就叫醒c6比佢湊,要比佢試下湊bb有幾gum辛苦,佢阿爸阿媽成日lai玩下就輕鬆,難為我媽咪,坐完月之後我自己湊番,肯定到時好噪底

伯爵府

畀面勳章

回覆:生完bb之後,6299成日都上lai成日唔願走.........

唯有找幾天話去街~等他們無甘蜜上黎~睇他們自己醒唔醒水

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

回覆:Rabe1013 的帖子

我上胎又係咁,佢地仲要就到先打比你:我係樓下喇!我個時餵人奶女日坐係梳化餵,佢一上來bb就喊,講野好大聲嚇親bb, 加上我唔知佢上來做咩,又唔係幫手湊,淨坐係度,屎片都唔幫手換下,我入房餵人奶佢仲要變態到入泥睇住你餵,我而家呢胎老公仲話叫我99搬過來訓

水晶宮

我刀忍左6年, 曰曰上時時上

子爵府

我99住喺我隔離座, 我坐月的時候, 佢又係日日每朝早7:XX就上來, 到食LUNCH的時候就返一返去屋企, 跟住一日到黑都喺我屋企, 但嗰時我媽係日日上來幫BB沖涼, 因我99唔識幫new born 沖涼。

我99其實都係好想幫手, 等我可以多d時間休息, 咁當然佢係想無時無刻對住個孫; 但問題其實佢唔係好識揍bb, 同埋佢發孫狂得好嚴重, 又成日都想抱住bb, bb瞓覺郁一郁,佢就話佢醒就同bb講嘢, 又想抱起佢, 好彩我阿媽同佢阻止佢, 同佢講bb未醒, 只係郁吓咋。

我嗰時好唔接受佢揍小朋友的方法, 以佢的方法, 只會攪亂哂, bb只會好難揍; 同埋嗰時我又係餵人奶, 我唔夠奶, 所以成日都bump奶, 佢同62一日到刻都坐喺度, 我就成日都屈喺房入面, 真係人都癲。

嗰時我同老公講, 佢又過份緊張的休息的時間, 佢話由得佢媽同我阿媽去照顧bb, 等我坐完月就我想點就點。問題係佢唔明我的感受。佢幫唔到我, 唯有自己解決問題。

我任何時候bb都係同我一齊喺房, 我又好堅持唔比任何人抱bb, 過咗2日佢終於忍唔住, 叫我比bb佢哋睇住, 叫我自己入房瞓休息多d, 我就話唔得, 我同佢講bb唔喺我身邊我唔放心, 瞓唔著。咁佢先無我計, 但佢依然每日都走上來, 攪到我阿媽都好唔自在, 又要應酬佢, 有時我同bb瞓咗, 我阿媽又唔可以瞓吓。

之後, 我就同99講, 唔需要長時間上來, 反正我媽咪都喺度。叫佢多d返去休息, 佢之後都咗上來, ; 過咗一排佢又回覆返之前咁。

咁我同佢講我想多d私人時間,佢都好唔開心, 但都有闖做

大宅

回覆:sellsellc 的帖子

一定要拒絕你老公呀,o係佢地ge角度佢媽咪lai訓係幫輕你,c6梗本唔明有個外人長期o係度係幾gum辛苦

大宅

回覆:wewe 的帖子

住得好近嗎?忍jor 6年你好勁呀,你用咩態度對待你6299 ga?

大宅

回覆:maymycheung 的帖子

我其實都有諗過抱埋bb入房,不過好似好吋gum........但長此落去我可能都會出lee招

複式洋房

經濟能力許多既話,就速離此地,仲要有咁遠搬咁遠。

水晶宮

Rabe1013 發表於 11-10-30 11:13
住得好近嗎?忍jor 6年你好勁呀,你用咩態度對待你6299 ga?
Yes, 住得好近

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:今日我62+o黎到,見bb無喊就係gum撩佢講野

原帖由 Rabe1013 於 11-10-28 發表
今日我62 o黎到,見bb無喊就係gum撩佢講野,之後無la la抱起佢,抱jor成粒鐘有多夜晚c6返到lai,b ...
係要俾啲死佬受吓先知

首頁

尾頁

跳至