懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

bb14chi 發表於 11-11-20 06:05
haa樓主既心態我好明白!以為自己出黎做過野既就係成熟!因為我16-17彰果時都係咁諗,但我起碼當時真係諗得 ...

講得好~

大宅

回覆:勇敢面對的媽媽

冇所謂啦!只係希望佢睇到!睇唔到亦可以俾第二啲有苦惱既媽媽睇!
只係決定在自己手,雖然一條生命好重要,亦有好多想要都冇,但我覺得最緊要係,係自己經濟,環境,心理有足夠準備下先好生出黎…因為真係一輩子既責任,如果要講唔可以話佢年紀細會做錯決定,可能佢真係唔會做錯呢!做錯決定既幾多歲都會做錯既!我地亦都唔可以標籤左咁細個結婚生b一定好快會出事!但係又唔好以為拎以前爺爺嫲嫲果套出黎講,佢地係早婚,但當年既婚姻真係會樽守一生一世,不論男既幾專濟,女既一樣會容忍,當年離婚率有現在咁高嗎?所以唔好再講以前佢地都係18歲生仔,一樣恩恩愛愛到現在,只係你覺得呢個古仔岩聽而已!不信可以去夫妻情感,單親天地到睇!我現在結婚岩岩一個月,係我心入面係唔會諗之後會點點點幸福快樂,因為兩個人要一齊一輩子唔係話愛就可以,當中有好多事會發生要兩人一起去面對!過到就會又長時間一齊,過唔到就好易分開,所以兩個人一齊唔係呢刻好愛就會一世!呢刻好愛就可以做出一個沒人知既"乘落"!所以唔好成日沉醉係個童話入面!間中入去享受下就好返出黎面對呢個世界!將來既還有千萬個難題要解決,一句話"咁我聽日落左佢囉"唔係=你成熟既表現!認真面對下個問題所在先俾答案自己!

大宅

畀面勳章

其實我都有追睇果個POST,我覺得佢真係一D都唔成熟,咩叫

個男朋友如果係7號前搵到14000蚊人工就要個BB,佢依家先搵8000一個月,點可能搵到一份正常既工可以咁樣幾級上?如果搵唔到就唔要(咩邏輯)?

啱聽果D先覆,唔啱聽果D就當睇唔到,哩D叫成熟既表現?

人地大陸有得做檢查,佢又走去信,番大陸唔洗錢,仲要周車勞動,仲要擔心唔衛生?

連最基本去診所/急症睇下個BB仲有冇事都唔識,仲係度等SIS話佢知要點做,但問完都仲係要諗咁耐,都唔知佢想點?

成日話怕個BB有問題但又唔去睇醫生,又辭埋份工,但又話等錢洗,又話要慳錢,自相矛盾,流啡係第一時間去睇醫生?邊個話有BB唔番得工?我夠流左兩次血,流左兩星期啡都係咁番工,要食飯就要工作架LA,D錢唔會由個天度跌落黎

仲話結婚擺酒,又話屋企人可以攪掂,真係超級癈話,自己都未顧得掂,仲話學人擺酒,仲要屋企人幫番你轉頭,睇到鄧佢屋企人心酸,做人媽咪LA,點解仲要咁幼稚?過幾年儲到錢先再擺....有左BB仲可以有咁多閒錢,去比你咁花費法?

我都費事係果度POST,因為我知佢唔睇,但個心又鄧佢忟,其實講真,我有個朋友都係咁,果時佢地20多D,兩家人都非常反對佢地要個BB,最後都無要到,因為佢地拍左唔係好耐拖,又無經濟基礎,
但佢地都無分手拍左6年拖,最後仲結埋婚,無幾耐仲有埋BB

其實我都覺得佢好後生,往後大把日子,我見佢D思想咁唔成熟,我真係唔係黑心,我覺得就算生左出黎,都唔擔保會幸福,好多男人做錯事,都係選擇叫你生,但都聽唔小,個B未生出黎,個男人已經走左去,又或者生左出黎,覺得好煩好困身,最後都選擇離開

我唔係係度教人落仔,只係大個做女人,都係想佢好,落左佢唔代表以後無得生,生左個B出黎,唔代表你一定開心幸福

真係唔打咁多字都唔得,忍左好耐,我淨係諗到一句說話
(少年不知愁知味),如果果個樓主有幸睇到哩個POST,我好想講,真係為佢好
自己好好想下LA

子爵府

bebe0925 發表於 11-11-21 09:22

個男朋友如果係7號前搵到14000蚊人工就要個BB,佢依 ...
其實我諗之前留過言比佢的媽媽,都有追睇果個 POST,因為佢得 17 歲,大家都替佢著緊、替佢擔心!不過好多媽咪都講得岩,忠言都係唔岩聽,大家都覺得講完佢都係駁,慳返啖氣!

我好認同你講既野,我真係唔覺得佢成熟!雙方根本都未有經濟基礎、亦冇心理準備懷孕,乜都唔識,最奇怪就係話返上大陸做檢查,唔好講話佢得 17 歲呀,我自己廿幾三十歲都未有咁既膽色,大陸真係無奇不有!

我同佢分享我有一個朋友十六歲時懷孕生 B、結婚、之後離埋婚的故事,佢竟然駁我,話你都唔擔保你身邊果個男人唔會離開你!我真係激死,無錯,就算結左婚,都無人保證佢一世唔會變心、唔會離婚,但至少我老公唔係十八廿二,大家有共識生小朋友,會明白係一世的責任。坦白講,廿歲未出頭的後生仔,有幾多個真係心甘情願放工唔出街玩、返屋企去湊仔呀?聽到好多 CASE,最終都係男方唔甘心被束縛,女方就怨男方唔肯放棄吃喝玩樂的時間去照顧家庭,最終,咪就係淨返個 B 跟住阿媽囉!

佢口口聲聲話為個 B 著想,但自己同男友都未獨立,又唔同屋企人傾,淨係問其他媽咪健康院/醫院會唔會話比屋企人知,咁即係想點呢?無經濟基礎、又未有屋企人支持、又未做產檢、究竟邊方面係為緊 BB 著想呢?

mkcm 該用戶已被刪除

勇敢面對的媽媽

大宅

畀面勳章

回覆 carolpuiyee 的帖子

個個都想佢好,只係佢仲有得揀點解唔揀條平坦D既路黎行,大家三九唔識七,亦無必要去害你,只想你好,當然有人試過照生出黎係WORK,但當中要捱幾多苦,捱唔捱得過,無人知!

我地都係以我地既人生閱歷,同睇到聽到既話比佢知個現實同事實出黎,唔係好似咁想法咁天真,咁無風無浪

但我淨係見佢既留言,都知佢連照顧自己都有問題,莫講話生個BB出黎!
講到佢同佢男朋友咁成熟,當初就唔會攪到意外有BB LA

我媽對面間屋,有一家人,個媽媽一早走左佬,淨番一個爸+兩個仔,佢兩個仔,好壞,成日帶一大班人上去佢屋企玩到三更半夜,十幾碎,攪大左個女仔個肚,有一日個女仔大住個肚上去,點知個男仔攬住第二條女係屋企出黎,大住個肚個女仔見到,喊住咁一把打茖去個男仔度,我睇住佢對面,睇到晒,番黎同我講

講真,十幾碎,咩叫真愛自己都唔知,知唔知!!

大宅

回覆:勇敢面對的媽媽

啊,其實我都打左好大段的,但個post又關左!不過都係叫她諗清楚責任同現實呢個問題。錢係要搵先有,唔係佢想男朋友搵到幾多就幾多!好多人都係發覺寶寶出左世令到他們的關係疏離,並唔係17的媽媽所講,信任、同好早已經見過雙方父母的問題。其實我也像現在樓主一樣的情況,由15歲同個ex拍拖,到17歲時曾經以為果段是(至死不渝)的愛情,都好想因為咁而為對方誕下結晶品,但外於當時仲讀緊書,唔想在未知自己前途係點時就要放棄同年紀的人應該過的生活,所以最後都無要到,後來我因為內疚、良心責備得了抑鬱症...最後去到19歲拍到5年我要決心離開個ex,離開個陰影,抑鬱症才漸漸好來。所以開心時一定以為自己身心都可以為對方付出一切,以為這就是愛的表現。但有無諗過真係既自己去左邊?我現在雖然23歲,懷著27週的寶寶,但我從未從拍拖中搵到自己的,直至遇上現在的老公,才明白愛人必須愛自己的道理。所以責任、信任不是從口講,是要從相處、溝通、願意才能為所說的責任而付出真正的責任。希望那位17歲媽媽真正意會到我們每位真心人的留言。

大宅

畀面勳章

我老公搵二萬六,我都想佢搵五萬

別墅

引用:其實我都有追睇果個POST,我覺得佢真係一D都

原帖由 bebe0925 於 11-11-21 發表

個男朋友如果係7號前搵到14000蚊人工就要個BB,佢依 ...
講得好!我都唔讚成落仔,但咁既情況落左佢好過生啦,生出黎害左佢,仲害埋自己又煩到屋企人

別墅

引用:我老公搵二萬六,我都想佢搵五萬

我老公搵二萬六,我都想佢搵五萬
我都想佢唔洗番工日日陪我等個女出世,我唔貪心,我要二萬六得啦

大宅

畀面勳章

回覆 fdcm 的帖子

佢淨係會覆同佢意見一玫,但或可以同佢出街玩果d post

頭先再睇埋最後果幾頁,火都黎埋
仲係度發皮四,話"咁我聽日落左佢",佢係我個女我大把大把聲q佢la!你咁宜希,當初就唔好講到自己幾有決心!
人地個個出心打post回佢,叫佢三思,想清楚條路唔易行,佢覺得人地要害佢,又話我地當佢小朋友,佢d回覆唔係咁幼稚,都唔會咁多mama擔心佢話佢思想唔成熟la!

你以為你自己係咩?

別墅

引用:回覆+fdcm+的帖子 佢淨係會覆同佢意見一玫

回覆 fdcm 的帖子

佢淨係會覆同佢意見一玫,但或可以同佢出街玩果d post
我都係睇到火都黎唔想再彩佢,一路講足幾個鐘話流啡肚痛,個個叫佢唔好問住去左醫院睇下先又唔去,一味問住要唔要錢做檢查,生又要幾錢,都唔分輕重架,個b有事問黎都無用啦,去完醫院無事再問都得架姐真係有一下好想問佢係咪一百蚊急症都唔捨得睇:;pppp:

子爵府

usagi416 發表於 11-11-21 12:10
我都想佢唔洗番工日日陪我等個女出世,我唔貪心,我要二萬六得啦
...

我貪心 D,我想中六合彩 =)

別墅

引用:Quote:usagi416+發表於+11-11-21+12:10+我

原帖由 carolpuiyee 於 11-11-21 發表
我貪心 D,我想中六合彩 =)
六合彩分好多隻中喎,唔貪心俾你中$150啦,好貪心我要中金多寶

大宅

聽你地咁講, 個17歲媽媽都仲係處於反叛期, 你地愈叫佢唔好, 佢就偏要做, 唔要比人睇死, 其實佢都未明白...咩叫責任感, 因為佢一有左都已經將個責任放係個男朋友仔身上, 就算個男仔幾想負責任都好, 現實係殘酷架...好大壓力架, 而佢自己根本無打算同個男仔一齊面對, 咁又點會有將來.....不過點講都好, 既然佢真係要生, 希望佢由呢一刻開始好好學習, 同另一半慢慢一齊成長, 共同想辦法照顧好BB, 好多野唔係得個講字架....

希望呢一刻佢任性又好, 唔服氣又好, 就要一路行落去都唔好服輸, 唔好好似D殘忍媽媽咁, 臨門一腳先黎後悔, 又唔知點算, 學人棄嬰 或者更....

大宅

引用:Quote:原帖由 bebe0925 於 11-11-21 發表我

原帖由 usagi416 於 11-11-21 發表

...
咁我好滿足,老公揾3m,起碼想佢係到陪我果陣都會係到!

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 遊學勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

好多jm都叫佢同父母傾,成日都話搞掂哂先同父母講,呢樣已經唔掂啦

別墅

引用:Quote:原帖由+usagi416+於+11-11-21+發表我

原帖由 bb14chi 於 11-11-21 發表
咁我好滿足,老公揾3m,起碼想佢係到陪我果陣都會係到!
我好貪心我老公同姨姨番工既地方好近,行番屋企都唔洗5分鐘行去我舖頭又係唔洗5分鐘,不過貪心成日想見住,但無可能個個要搵錢

別墅

引用:好多jm都叫佢同父母傾,成日都話搞掂哂先同

原帖由 fdcm 於 11-11-21 發表
好多jm都叫佢同父母傾,成日都話搞掂哂先同父母講,呢樣已經唔掂啦 ...
我唔明點為止搞掂哂囉,知道點生點樣最平,第時一個月要用幾錢為止搞掂,天真左d囉:;pppp:

男爵府

首頁

尾頁

跳至