2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+miyako423+於+11-12-25+11:00+

原帖由 miyako423 於 11-12-25 發表

回覆 quinyou 的帖子
咁你係咪2個年紀近呀?佢可以自己碌碌吓就瞓咗~真係好!我個女宜家都成日會話要同我瞓,一係就要我陪,佢知道有個bb就嚟出世之後仲痴身咗我都唔知bb出世後佢會點...

所以我唔想bb早出世,我3月2預產期,希望佢到嗰日先出世啦!

男爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+miyako423+於+11-12-25+11:00+

原帖由 miyako423 於 11-12-25 發表

回覆 quinyou 的帖子
我條腰生第一個都冇痛,係宜家有左第二個之後,就一早2個月左右已經好痛,仲要成日抱個女,就嚟痛死希望生完會好d la...

大宅

我大女5歲, 先先陀住bb佢好唔開心, 擔心我o地唔錫佢. 而家日日問住幾時係3月. 當知道係bb 係妹妹時, 佢開心到想喊出來
Dom

男爵府

畀面勳章

引用:我大女5歲,+先先陀住bb佢好唔開心,+擔心我o

原帖由 Soniadom 於 11-12-28 發表
我大女5歲, 先先陀住bb佢好唔開心, 擔心我o地唔錫佢. 而家日日問住幾時係3月. 當知道係bb 係妹妹時, 佢開心 ...
咁真係好好bor~咁即係你囡囡宜家已經接受咗,仲要好鍾意同期待bb可以快d出嚟,咁你起碼唔駛擔心到時佢唔鍾意啦!希望我個女都會啦~

大宅

quinyou, 我覺得要不注咁同大囡講做家姐會点叻, 媽咪係要佢support. 記得有一次interview 個陪月, 佢表現得好唔開心, 之後質問我"媽咪, 咩你唔記得点照顧bb 喇, why 你要請人幫你照顧bb" . 我答她"因為如果有陪月幫媽咪, 咁媽咪就可以多d時間同你玩, bb就anutie 幫手. "

自這段對話後, 我覺得亞女就好安心同埋不注想快d 3月咁.
Dom

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Soniadom 發表於 11-12-28 10:51
我大女5歲, 先先陀住bb佢好唔開心, 擔心我o地唔錫佢. 而家日日問住幾時係3月. 當知道係bb 係妹妹時, 佢開心 ...

我個女就5歲,
佢同你囡囡剛剛相反,
初初好開心我有bb, 又話會幫手換片餵奶,
依家開始縮沙, 又話換片臭, 又話怕bb喊,
仲講明係男仔唔同佢玩...
好彩呢胎都係女, 佢有時會摸下,
我陀住放假都盡量同佢去玩,
但佢又未係鍾意, 希望到時可以相處融洽d~
但求順利  

男爵府

畀面勳章

引用:quinyou,++我覺得要不注咁同大囡講做家姐會

原帖由 Soniadom 於 11-12-28 發表
quinyou, 我覺得要不注咁同大囡講做家姐會点叻, 媽咪係要佢support. 記得有一次interview 個陪月, 佢表現 ...
但我係自己湊bor...

不過我都會試吓同佢講多d做家姐會點叻,不過要諗吓點講先囉...我知我個女宜家最唔鍾意就係人地同佢講要佢照顧細佬,要讓細佬哩d說話!但佢都鍾意聽到我話佢會好叻識做某一d bb唔識做嘅野!

我覺得佢宜家有時仲會專登扮返bb先會做嘅野,e.g.佢一向都唔咬/啜手指,但最近無lala就會做,仲話自己係bb,我知佢係想引我注意!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:Soniadom+發表於+11-12-28+10:51+我

原帖由 paklok 於 11-12-28 發表
我個女就5歲,
佢同你囡囡剛剛相反,
初初好開心我有bb, 又話會幫手換片餵奶,
我個女反而話鍾意細佬!佢話佢已經係女仔,所以要細佬好d,話唔要細妹好彩真係細佬咋!不過我諗其中一個原因係我d fd/親戚/住附近嘅好多都係仔,有d仲係有個細佬嘅,所以佢就想好似人地咁有個細佬囉~

不過你個女都好吖!起碼佢自己話鍾意又咁開心,咁到時都會容易d嘅!而且大個d我諗會好d!我個女得2歲幾,到bb出世嗰時佢先啱啱好3歲,所以有d野佢都唔係好明,又唔係咁識表達...擔心佢到時以為我唔理佢就慘

大宅

大家努力學習, 我相信時間會令大b 去接受 細b.

不過唔好開口埋口要大個讓細知個, 因為我家姐ga反面例子, (佢成日叫個大仔要讓細仔, 但佢o地兩個相差得2年多, 有一次大仔問做咩要我讓, 我都係細o路)

反過來, 有一個朋友同個大ga 講, 我o地大家一切照顧bb, 分工合作 (e.g. 出街可以叫佢拿d 輕 ga bb o野) 大b 會好有覺得自己好叻.
Dom

男爵府

畀面勳章

引用:大家努力學習,+我相信時間會令大b+去接受+

原帖由 Soniadom 於 11-12-29 發表

不過唔好開口埋口要大個讓細知個, 因為我家姐ga反面例子, ...
我就係知道佢唔鍾意人地同作講要讓細嗰個!所以我已經唔講,但我6299成日講,搞到佢好唔鍾意,但62會覺得我係話佢,好無奈

子爵府

但我識好多, 包括自己都係第一胎早d生, 第二胎多數遲好多~

我自己第一胎38wk生, 第二胎40wk生~
我個fd第一胎37wk生, 第二胎41wk生~
我同事老婆第一胎38wk生, 第二胎39wk生~

熟果d fd裏面好似無乜邊個第二胎早過第一胎生喎...

子爵府

quinyou 發表於 11-12-28 23:52
我個女反而話鍾意細佬!佢話佢已經係女仔,所以要細佬好d,話唔要細妹好彩真係細佬咋!不過我諗其 ...

一有左就要開如教定佢地第日會多個妹妹或弟弟陪佢地玩, 到細b出世時一定會easy好多~

我個女出世時, 個仔係2歲零1個月, 由佢半歲開始, 就算我未知係妹妹定弟弟時已經話佢知我收埋左個bb響肚度, 等佢2歲生日過左就會出黎陪佢玩, 我所有既產檢都會帶埋佢去, 等佢有份參與, 佢細細個表達能力已經好好, 識得望住個mon話: bb, 乜你黑mama既? 嘩! 手仔呀! 嘩! 你個頭好大喎! 嘩! 你隻腳仔呀!

夜晚我搽肚油時又會叫埋一齊幫我搽, 咁啱有時bb郁, 個仔又會好開心走出廳通知daddy, 可能我咩都俾佢參與, 佢對個妹算係一早就已經接受左, 個女出世後, 佢冇點呷過醋, 只係響佢眼瞓或病時會同我講"媽咪, 你擺低妹妹響果度呀, 抱我呀!"

至於呢胎, 哥哥好容易就接受左(宜家3歲半), 未驗到係仔時, 佢已經大大聲話"我有妹妹ga喇, 我想要個弟弟!" 至於妹妹, 雖然佢得歲半,但佢係不嬲都好鍾意bb ga, 由NB baby至幾個月大既佢都好鍾意, d bb一喊佢已經好緊張咁行過去安撫, 見冇人理個bb, 佢又會響個bb隔離講埋d bb話同個bb玩, 宜家佢知遲d會有個弟弟, 會突然攬住我個肚嗌"弟弟", 真係好鬼窩心~

琴晚個仔同我搽肚油, 個衰仔居然笑笑口話"媽咪, 你個肚臍好肉酸呀!" haha, 有少少凸左出黎, 就俾佢笑喇....

到目前為止, 我對2個小朋友既表現都好滿意, 起碼佢地都好期待弟弟快d報到, 希望弟弟出左世後, 都識得鍚哥哥姐姐啦!

子爵府

Soniadom 發表於 11-12-29 09:45

不過唔好開口埋口要大個讓細知個, 因為我家姐ga反面例子, ...

叫大既一齊幫手照顧細既真係一個好好既方法, 但大家要留意細既出世後, 大果個會有少少退步, 佢地會學bb d行為, 動作, 語言, 呢d都係想吸引大人注意, 小朋友好敏感, 佢地知bb受歡迎d先會去學佢, 所以有時間既話, 我覺得反而要陪多d大果個囉!

大宅

原先亞女話5歲會介奶樽, 但最後佢話要continue 做 bb.
真係要比d 時間佢去 settle.
Dom

男爵府

畀面勳章

引用:但我識好多,+包括自己都係第一胎早d生,+第

原帖由 yeeyeey2k 於 11-12-30 發表
但我識好多, 包括自己都係第一胎早d生, 第二胎多數遲好多~

我自己第一胎38wk生, 第二胎40wk生~
咁啱你識嘅人又個個都遲...我就多數識早嘅...不過都冇得諗咁多,只係想佢乖乖地住夠先出世就最好!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:quinyou+發表於+11-12-28+23:52+我個

一有左就要開如教定佢地第日會多個妹妹或弟弟陪佢地玩, 到細b出世時一定會easy好多~

我個女出世時, 個仔 ...
咁你大仔真係好鍾意有多d細個佢嘅同佢玩~佢肯去接受當然係好啦~

我個女本來都好鍾意個bb gar!初初我同佢講bb係出嚟陪佢玩,好似其他哥哥姐姐咁有細佬妹一齊玩,佢都好開心gar!仲日日都同我肚裡面個bb講野,又話鍾意細佬。而且佢都係本身好鍾意bb,一見到就會去同bb玩,呵吓佢咁,不過我同6299一齊住,好多時佢地成日都同我個女講佢大個女要讓細佬,搞到我個女本來係好鍾意都變到有d反感...

宜家我一聽到我62咁講我就好唔鍾意,有時會叫老公出聲囉~如果佢都係唔理照講,我都會直接話佢!我都唔想我個女唔開心,因為我好明白,佢都係得嗰2歲幾,都係細路仔,要佢讓個未出世嘅,咁邊個讓佢先,我都知小朋友個個都想人錫!

最近就好返d,因為我叫佢地唔好咁講,個女就冇咁唔開心,噚日仲主動話會送佢其中一個公仔比細佬。宜家我已經買定份禮物比佢,到bb一出世就話係細佬送比佢嘅,希望佢會開心d!容易d接受

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:Soniadom+發表於+11-12-29+09:45+大

叫大既一齊幫手照顧細既真係一個好好既方法, 但大家要留意細既出世後, 大果個會有少少退步, 佢地會學bb d ...
我都有睇書話好多小朋友都會係有細佬妹後,就會做返d bb先會做嘅野!所以我都擔心緊...不過都冇辦法控制到...

我一直最怕嘅問題就係個女嘅心情,多過湊2個辛苦哩d!所以我都會比多d關心大女嘅thx~

男爵府

畀面勳章

引用:原先亞女話5歲會介奶樽,+但最後佢話要conti

原帖由 Soniadom 於 11-12-30 發表
原先亞女話5歲會介奶樽, 但最後佢話要continue 做 bb.
真係要比d 時間佢去 settle. ...
佢地點都覺得做bb係好似多人錫d我個女宜家都有時話自己係bb,想我抱佢多d,本來之前成日話自己大個女,宜家說成日話自己係bb...

好彩我個女唔用奶樽~如果唔係我都好頭痕

子爵府

quinyou 發表於 12-1-1 11:58
我都有睇書話好多小朋友都會係有細佬妹後,就會做返d bb先會做嘅野!所以我都擔心緊...不過都冇辦法控制到. ...

唔好話小朋友需要時間去接受多左個bb既事實, 就連我自己都係啦, 其實生第二個係自己一早plan定既, 所以當時為左生第二個冇得陪佢搭飛機去旅行, 佢D朋友仔去游水, 去學溜冰, 而佢就要響屋企陪住我, 有一段時間我覺得係自己欠左個仔GA, 不過好彩, 小朋友好易滿足, 攬下佢傾下計, 唱下歌仔, 玩下玩具佢已經好開心^^

有時D嘢, 冇想像中咁難既^^

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:quinyou+發表於+12-1-1+11:58+我都有

原帖由 yeeyeey2k 於 12-01-03 發表
唔好話小朋友需要時間去接受多左個bb既事實, 就連我自己都係啦, 其實生第二個係自己一早plan定既, 所以當 ...
我都有諗哩d問題,本身會一星期都去幾日街,會返吓playgroup,畫吓畫咁,都怕到時唔可以同佢去佢會唔開心

所以我都覺得好多野都要擔心...不過聽大家咁講,我諗小朋友都會好快習慣嘅~不過就真係要照顧左佢感受先囉~希望我到時做得到啦~有少少驚要餵人奶理唔到個女咁多...諗吓都暈暈地

首頁

尾頁

跳至