自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小manman 發表於 12-5-9 11:12
係呀,約朋友係街等就會,但佢地都盡量會約我係火車站or知我實識去的地方等,未去過的地方我真係唔夠膽自己 ...

你係咪我家姐黎架,我次次約佢去街我都好驚唔見左佢

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

睇來, 我仔都算乖 ~
舊年四年班開始, 好多時佢同妹妹放學, 都會主動幫妹好"咩"書包(妹剛升小一)

男爵府

小manman 發表於 12-5-9 10:31
我諗獨立的定義係每個家長心目中都唔同,無畫一標準,我覺得自己依架咁大個人,7月尾仲做人媽咪添,但我都仲係覺得自己唔獨立,仲係好倚賴,連我媽咪都話我地三姊弟之中,我係最大但最倚賴既就係我,佢話佢好早已經發覺呢個問題,因為我係第一個,所以佢無經驗唔太識教,好多時管得太嚴,又乜都唔比我試,佢發現問題同累積左經驗後,相反妹同細佬佢就識放手,所以佢地獨立過我好多,我係路痴,如果無人陪我就邊度都唔識去,所以我從來到依架咁大個人都未試過一個人去街同係街食野~~~ ...

這樣吧...

我給你一個任務。明天中午,自己一個人,往最近一間大家樂,order一個焗牛魔王/豬扒飯。記得帶手機,除了有需要時求助外,順便拍下照片post上來。你不用把飯全部吃掉,吃夠就好了。我看見照片便給你一封大利市。大個女可以"一個人去街同係街食野"了!

祝未來小B健康快樂!
Carmen is Mama and Beta is Papa

首頁

尾頁

跳至