嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:求救~初生B唔識啜奶,食得超差!

我用Dr Brown,我覺得出奶好快,有排氣孔,可以試下

大宅

KoyeBaby 發表於 12-5-10 15:10
點用杯仔?我依家喺無計時就用針筒吱入口引佢飲囉!
咁細個唔好用柸呀,好易逐親架 !!!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 KoyeBaby 的帖子

一定要放鬆,我地仲有排捱嘛!

KoyeBaby  知道!thx~  發表於 12-5-10 18:16

男爵府

如果有黃疸, 老人家話可以用布遮住bb雙眼, 然後放佢o係太陽下晒, 可以驅黃
初生bb係比較鐘意瞓, 佢地好似唔識肚餓咁架, 食奶食得好慢, 你要加油呀, 艱苦既時間好快過去!!!

男爵府

我個女頭一星期1個鐘飲得1.5-2安奶
之後黃疸入院照燈
果三日姑娘同EE努力幫我質佢食夠80-90ml,撐大個胃仔
再返屋企就好D
1個鐘飲到2-3安奶
但都係要不停how樽底、liu甚至狠心彈腳仔,彈到佢喊再質佢食
掃風要掃密D,餵左15-20分鐘就要掃一次
餵奶前唔好俾佢喊太多
喊得多有風入肚都影響食量
成人每日應進食400g蔬果

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

jackywongxp 發表於 12-5-10 15:19
我用Dr Brown,我覺得出奶好快,有排氣孔,可以試下

我會留意下!thx~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

taifat 發表於 12-5-10 15:52
如果有黃疸, 老人家話可以用布遮住bb雙眼, 然後放佢o係太陽下晒, 可以驅黃
初生bb係比較鐘意瞓, 佢地好似唔 ...

我媽咪都教我同bb曬太陽,我都有做呀!黃疸b特別易攰,佢又食得唔叻,所以餵得更辛苦~

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

kwhyfung 發表於 12-5-10 15:54
我個女頭一星期1個鐘飲得1.5-2安奶
之後黃疸入院照燈
果三日姑娘同EE努力幫我質佢食夠80-90ml,撐大個胃仔

我同你情況差唔多喎!又係醫院姑娘可以餵到90ml,但係我返到屋企餵又餵得唔順,真係要出盡法寶...咁你囡囡依家有無改善呀?

男爵府

KoyeBaby 發表於 12-5-10 18:24
我同你情況差唔多喎!又係醫院姑娘可以餵到90ml,但係我返到屋企餵又餵得唔順,真係要出盡法寶...咁你囡囡依 ...
我個女宜家兩歲幾啦

諗返初生時餵奶真係人都癲,我仲要泵人奶,三個鐘一餐,餵奶掃風換片個半鐘,泵奶清泵消毒一個鐘,小休半個鐘,又再餵過,頭兩三個星期未試過連續訓超過四個鐘

BB越大會食得越好,狠心D質佢食(只要佢唔嘔奶),掃多D風,加油!

成人每日應進食400g蔬果

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

dog9_dog9 發表於 12-5-10 15:27
咁細個唔好用柸呀,好易逐親架 !!!

因為我係人奶媽, 係醫院個時姑娘都係教用杯仔餵奶. 所以係無問題嘅.
你可以用個食藥水個啲膠杯透明仔盛奶, 把杯斜放至奶點到咀仔即可, 小b自己會把奶啜入咀仔的. 不過要慢慢餵, 而唔係倒啲奶入阿b個口. 食個時阿b咀角會漏奶, 所以你沖50ml, 佢可能只飲左40ml. 另外佢地食食下會瞓左, 你要拍醒佢同佢掃下風呢. 最緊要你坐係張椅而阿b坐係你大睥上餵, 阿b要坐直而唔係仰後食. 否則會逐親.
詳情你可以去健康院叫姑娘教你餵.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

kwhyfung 發表於 12-5-10 18:53
我個女宜家兩歲幾啦

諗返初生時餵奶真係人都癲,我仲要泵人奶,三個鐘一餐,餵奶掃風換片個半鐘, ...

完全係感同身受~餵奶都用咗個幾兩個鐘,執拾好d嘢又夠鐘下一餐,我根本無得休息...其實我好懷疑bb到底係唔係仲飽緊,但係唔餵又唔係!我依家唯有寄望佢會越嚟越進步,唔駛再同個奶樽搏鬥!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

irene_e 發表於 12-5-10 19:34
因為我係人奶媽, 係醫院個時姑娘都係教用杯仔餵奶. 所以係無問題嘅.
你可以用個食藥水個啲膠杯透明仔盛奶, ...

我聽日會去健康院,等我問下姑娘!thx~

民房

飲人奶,你要在乳頭道擦D人奶先呀.我B三個月啦.初初食唔到奶會喊.因為乳線唔通.但如果有D奶在乳頭道,佢會去啜.啜唔道奶會喊,要堅持俾佢飲就得架啦.而且你丙要飲多D魚湯/木瓜湯.但喂人奶會好辛苦,我初初坐月時,晚晚都在釣魚.個頭鐘吓鐘吓.記得夜晚搵人幫手轉吓手呀.記得要在牀上喂人奶,因為你會眼瞓到對BB唔安全.初初BB食唔飽都會喊,因為你D奶唔足夠佢食飽.補奶粉啦.
如果奶樽.我用B free.幾好架.冇咁多風.而且我屋有chu-chu嗰隻奶樽唔足夠B FREE 好.

KoyeBaby  我係餵奶粉  發表於 12-5-11 00:11

水晶宮

引用:我囡囡8日人仔大,出世時喺醫院凡係餵過佢嘅

原帖由 KoyeBaby 於 12-05-10 發表
我囡囡8日人仔大,出世時喺醫院凡係餵過佢嘅姑娘都話佢食得慢唔識食,但係佢有黃疸唔食唔得!我已經換NUK嘅咀, ...
我b果陣都係咁,出院前一日照燈,番到屋企,黃昏前都仲好正常,但到夜晚應該要食奶時,距都無喊,係咁訓,叫極都唔醒,好驚,再漏夜入醫院,原來係d黃疸升番,所以無胃口兼勁貪睡。醫生話一定要迫距食,食得幾多得幾多,當晚我老公通宵無訓, 全晚少食多餐咁密密餵,未必餐餐食到90ml, 但醫生話食得幾多得幾多,起碼有食就會有排洩,有助退黃。醫生亦提到,每餐食奶+掃風最多45mins,太耐的話,你同bb都累,而且你今餐食到咁遲, 變相距離下一餐的時間短左,咁bb就未必有胃口喇。

奶嘴你不妨steam多幾次,等距軟d, 易啜d。我仔果陣出院後都唔多識啜屋企的奶嘴,老公索性同醫院買奶嘴,阿仔先ok d。

男爵府

引用:我囡囡8日人仔大,出世時喺醫院凡係餵過佢嘅

原帖由 KoyeBaby 於 12-05-10 發表
我囡囡8日人仔大,出世時喺醫院凡係餵過佢嘅姑娘都話佢食得慢唔識食,但係佢有黃疸唔食唔得!我已經換NUK嘅咀, ...
試下b free奶樽,幾好噶~奶嘴好軟

大宅

引用:如果有黃疸,+老人家話可以用布遮住bb雙眼,+

原帖由 taifat 於 12-05-10 發表
初生bb係比較鐘意瞓, 佢地好似唔 ...
我都有試過咁做!

大宅

你幾耐餵一歺?
8日人仔,点解要迫佢成 90mL??
我個仔頭一個月都係食20- 30mL咋, 都可以重2lb
你迫BB食太多搞壞佢個胃, 胃酸過多手尾長 .......

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

bluetulip 發表於 12-5-10 22:16
我b果陣都係咁,出院前一日照燈,番到屋企,黃昏前都仲好正常,但到夜晚應該要食奶時,距都無喊,係咁訓, ...

係囉,我就係唔想餐與餐之間好似完全無得休息咁,佢可能都未落格就要再食...奶咀我都係見醫院用nuk,所以都換咗啦!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

zcw2011 發表於 12-5-10 23:19
你幾耐餵一歺?
8日人仔,点解要迫佢成 90mL??
我個仔頭一個月都係食20- 30mL咋, 都可以重2lb

唔係我想迫佢!係佢有黃疸,之前已經留院照燈,醫生指示要佢食90ml,要食得多先夠水份排便減黃,唔係好易翻發分分鐘要再返醫院!可以嘅我都唔想焗佢食,佢辛苦時我又辛苦!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:求救~初生B唔識啜奶,食得超差!

奶咀"十 "林D
睇下好冇D

首頁

尾頁

跳至