單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

irisleung1225 發表於 12-6-20 14:53
係呀~如果你出去租屋,佢會有2500係比你交租~跟住會派間公屋比你,到時就唔洗你交租^^
...

公屋,咪又是要等幾年??
乜真系甘好咖,真系唔知甘好喔,唔怪得入邊的人要審犯甘審人啦

大宅

回覆 心只有你 的帖子

有租金津貼.學費津貼.書簿費津貼..個份$只係比你食同用買野..有4000幾蚊...唔洗返工有4000幾蚊好過你返..都沒4000幾蚊用!!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 fung88888 的帖子

我唔知 wor, 我無出庭聽審, 係我缺席聆訊下出既命令, 我都無請律師打官司.... o個陣我又唔急於離婚... 咁我將來應該無得追討既...
只係判左少少錢比我仔生活....

都好既個法官睇到咁長遠, 知我前夫呢一世都唔會發達~~ 同埋咁睇得起我會發達靠自己....
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

侯爵府

咁你咪快o的去申請綜援啦.. 贈你一句...做人低調o的好...

千其唔好響 bk 問去旅行呀, 上淘寶呀... 好易引起大家誤會你呃亞公錢架...

irisleung1225  正常丫 ~~~只係岩岩好養得活一家
需要辛苦D,但你可以自己陪住小朋成長^^  發表於 12-6-20 15:55
YUENYUEN23  同意...真系要底調D,,,,我返工都返得好辛苦,,,每月用晒D錢系個仔度....唉!!  發表於 12-6-20 15:43

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

fung88888 發表於 12-6-20 15:06
回覆 心只有你 的帖子

有租金津貼.學費津貼.書簿費津貼..個份$只係比你食同用買野..有4000幾蚊...唔洗返工 ...

你講到攞綜援真系好好咁喎,,,唔怪得咁多人唔做野去攞啦....

別墅

dordor1207 發表於 12-6-20 15:19

咁你咪快o的去申請綜援啦.. 贈你一句...做人低調o的好...

樓主都冇高調丫
淨係問佢放棄左贍養費仲可唔可以申請綜援唧
申請綜援唔去得旅行我知丫
乜連上淘寶網都唔得架咩?
上淘寶都係為左買平野
唔通慳錢都有罪?

仲有, 點解會令人覺得佢係呃阿公錢呢?
一個失婚婦人 帶住個女
貪都唔貪你果4千啦
你估綜援有4萬咩

dordor1207  你咁敏感做咩呀? 對號入座呀? 定係換個身份會無人知??  發表於 12-6-20 16:27
YUENYUEN23  扣除所有開支,,,我每月都無4千的多餘錢可以用....慘!!  發表於 12-6-20 15:50

大宅

回覆 dordor1207 的帖子

okok..thx

別墅

YUENYUEN23 發表於 12-6-20 15:42
你講到攞綜援真系好好咁喎,,,唔怪得咁多人唔做野去攞啦....
其實對於D失婚婦 又帶住小朋友
真係幾好

當然有D人一家4口
正常家庭 又唔做野走去攞
咁就真係睇佢唔起囉

大宅

回覆 irisleung1225 的帖子

事實上我真係失業..要照顧個女..沒$洗!

大宅

我都聽過有D家庭為咗多1個人可以攞多D綜援錢,,,就生多個...唉...

真系咩人都有...好討厭!!

別墅

YUENYUEN23 發表於 12-6-20 15:47
我都聽過有D家庭為咗多1個人可以攞多D綜援錢,,,就生多個...唉...

真系咩人都有...好討厭!! ...

係~好多呢D人
仲大多數係新移民家庭!!!!!!!!

唔係做咩衝閘都落黎HK生!
超討厭!!!!!!

大宅

拿多小小$就生多過..咁養返落去咪一樣..

我覺得沒單親.成家唔做野去拿綜媛個d人先係呃lor.

一個女人湊小朋友好辛苦ka..如果小朋友病都要睇幾次e生la..

單親同傷殘.和老人家去拿綜媛都岩.

最重要係d $真係用係個小朋友身上..就多d時間教好佢地..有$教唔好都沒用la!

佢地將來有可能係社會ga人才ma

irisleung1225  冇錯!!!!!!!  發表於 12-6-20 15:59

侯爵府

呢到好多單親都係出去打工, 個個月都清架啦... 邊個唔想又可以湊仔, 又可以唔使返工啦...

你地講得咁開心咁偉大攞亞公錢為左小朋友好??? 我剩係知睇電視有好多家庭為左小朋友唔想比人睇唔起, 自己辛辛苦苦返工囉.... 一個月都無咁多錢剩啦... 我幾時又話全世界都係呃亞公錢啦.. 你睇清楚我寫乜先好話人....

我邊到有隻字提到上淘寶係唔比架??? 唔通你唔識中文???? 我叫樓主低調o的又錯呀??? 你地o的新加入唔知既提下你地做人低調又有錯咩????

大宅

都唔會睇唔起GA...真係有需要MA.

其實2個角度去睇.有D人覺得睇唔起人.

令一個角度睇.個D人好叻LOR..唔洗做又有$.

睇下用咩角度去睇件事姐.

別墅

dordor1207 發表於 12-6-20 16:32
呢到好多單親都係出去打工, 個個月都清架啦... 邊個唔想又可以湊仔, 又可以唔使返工啦...

你地講得咁開心 ...

請問我地講到有幾開心呢?
如果搵得幾千蚊 冇錢淨 又冇時間湊小朋友
咁點解唔拎中援呢?
樓主個女得兩歲?
係咪應該多d時間自己教番呢
佢一出世就冇爸爸
唔通做阿媽去拎中援 想多d時間湊留個女都比人睇唔起?
好多單親係出黎打工 但你有冇問下人地個小朋友有幾大呢?
如果返緊學緊係沒問題啦

我都唔知你係唔識中文定係理解能力有問題
我係問 "仲有, 點解會令人覺得佢係呃阿公錢呢?"
我有講過話你話全世界都呃阿公錢咩????

我冇話唔比 係覺得好奇怪唧
點解係淘寶問旅行同淘寶野就會比人誤會

侯爵府

請問我地講到有幾開心呢?
如果搵得幾千蚊 冇錢淨 又冇時間湊小朋友
咁點解唔拎中援呢?
樓主個女得兩歲?
係咪應該多d時間自己教番呢?
你唔知頭唔知路就咪亂講啦
好多單親係出黎打工 但你有冇問下人地個小朋友有幾大呢?
如果返緊學緊係沒問題啦

< 你知好多呀???? 大把人都係請工人湊, 搵姨姨湊啦... 係唔係我一個人覺得你地講得太美好呢???

別墅

請問我有講到幾美好呢?

每個人既想法都唔同
我都唔想同你爭論落去
人地開個post係問問題
唔係係度比我地爭論

侯爵府

我布話唔比 係覺得好奇怪唧
點解係淘寶問旅行同淘寶野就會比人誤會

< 奇怪??? 咁你咪睇下點解會咁囉??? 睇下 post 你先好幫口啦...

我理解能力真係有o的問題??? 你或者可以試下又咁問丫.. 睇下會有乜野 feedback 囉....

你咁緊張做乜先???? 家下係唔係你比人圍攻上淘寶呀???? 定係幫人出頭先????

別墅

都離左婚 又帶住個女
又失業
都唔知有咩咁美好

侯爵府

你都真係攪笑...... 係呢度遂個 post 睇下我地點解咁講啦.... 要唔要 capture 比你睇番呀...

呢到問來問去都係o個幾樣... 唔想比人標籤都唔得啦... 失婚女人要湊仔, 返唔到工一定要攞綜援, 申請體恤安置, 盡快上樓....

呢到好多單親都係靠自己辛辛苦苦去解決問題....

首頁

尾頁

跳至