少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

同我個女一樣,一手iphonX,一手ipaX。

子爵府

回覆:我個女玩I PHONE玩到傻左....

其實可控制一下佢,我個仔都玩,我我一出口就要收機,不會發脾氣,因我會再嘈就以後無得玩。。

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

恨本第一次玩已經係錯

複式洋房

其實最好一開始唔好俾小朋友玩,或者要陪著小朋友一齊用,只係睇吓相片,而且要設時限,遊戲就唔好俾佢開始玩。

依家開咗個頭,就先了解小朋友鍾意玩埋。將佢鍾意嘅 apps 先刪除咗,令佢慢慢減低興趣。

男爵府

畀面勳章

我個仔都係咁
不過狠心一陣就可以
而家都有俾佢玩,不過會限時

大宅

忍心D! delete 哂D遊戲! 我个女就係因為成日玩, 攪到夷家有散光!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

2歲已經咁~到佢4歲就死喇~佢識駁嘴,你到時仲頭狼~

IPAD 同IPHONE其實佢地唔玩就最好~你怕佢大個唔識咩??咁細個發展唔需要用LEE D~我打死都唔會買IPAD比阿仔~唔係錢問題~係我情願佢"樓"我同佢出下街~過返D活潑精靈既童年~

雖然我都有比阿仔玩下IPHONE~一星期可能一,二日~一次5-10MINS就收機~佢會自己比返我話比我知玩完喇~當比佢知咩黎~但其實唔玩都可以~

佢2歲話唔比就唔比啦~話知佢唔食飯~佢肚餓唔洗你叫都自己搵野食啦~

有時你現在唔忍心~大左.........你忍心佢未必再聽你講野~

小朋友成日試你條低線~佢比佢成功一次~就未必再聽你講野了~

加油呀~2歲好易教~~

http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我個 B 都係, 佢要 iPhone 係聽歌, 但我唔係日日比佢聽, 一星期只係聽一次.
只要佢見唔到 iPhone, 佢就冇事, 見到咪喊. 忍心 d 唔好比佢玩就得

男爵府

stevekit 發表於 12-6-27 14:03
我個仔都係咁
不過狠心一陣就可以
而家都有俾佢玩,不過會限時
我個仔都有要求用電腦or電話睇youtube。
我會俾他睇,不過一日只可以睇1個鐘。

一開始他會好沉迷,要不停甘睇落去,但宜家有時未夠鐘,他就已經走左去。

娛樂唔係唔俾他,而係要有限制。我覺得由他宜家2歲,開始俾d限制他,都係好事。

大宅

我個女玩I PHONE玩到傻左....

懇心d 唔比佢玩一排。 由佢喊。

長痛不如短痛。 我有朋友的小朋友四五歲出街扭個ipad /phone 扭到痴咗咁, 係不止一次, 次次父母NO一輪最終都怕佢發瘋要比個iphone 佢了事。 我幾想幫佢駡仔!

趁依家兩歲仲可以教好教了。

洋房

我個女都係咁,一家人同親戚一齊食飯就仲衰,同埋d表弟妹一齊玩,唔肯食飯,惟有有時陪佢一齊玩

男爵府

叻叻勳章

版主 的帖子

我個仔22個月都一樣無咁呀 玩我電話可以玩足二粒鐘我話唔玩佢喊到一定要拎返部電話為止~

LING

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

樓主,其實你真係要狠心!!!如果你又不堅持,又不肯狠心;怎樣令囡囡戒除i-phone啊!!!

首先,你要同囡囡立定一些規則,例如:囡囡唔乖乖食飯,發脾氣就立即暫停玩1次
i-phone。(俾囡囡知道你的想法,你要堅持,不要試咗1-2個星期就放棄;現在2yrs囡囡暫時只係扭玩i-phone,再大d她的慾望就無底深潭啊!到那時候你才和囡囡定立規劃,她睬你都傻啊!)

之後,你可以試吓將她平時玩iphone的時間縮短,慢慢減少到一星期可能只得2-3次。

伯爵府

一開始唔應該比佢有第一次玩, 同埋父母亦唔應該係佢面前玩, 我小朋友4.5歲, 好小扭我地電話, 有時睇youtube卡通片, 會同佢一齊睇, 限時, 試過一次係街check email, 我囡囡即叫我唔好玩電話啦..... (個人覺得身教好緊要) 所以我冇唸過要買ipad...

大宅

夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章

我家小孩是絕對不能玩 i phone 或 i pad的

你自己想想, 你幾多歲人? 俾個兩歲小朋友控制到你? 有冇攪錯?

唔好話, 我唔俾佢就會喊.

係, 咁又點? 咪就真係唔做囉! 控制權在你手喎!

用其他東西吸引他更好吧!

如果話, 佢對其他野冇興趣, 其實都只係時間問題. 只要一日冇 i phone, i pad, 點扭都冇, 佢地自然識唔扭.

成日話小朋友難教, 好多野父母都可以教, 問題係肯唔肯花心機教囉!

大宅

iPhone 己變成我仔的電子奶嘴,不過佢凈係听歌

男爵府

我BB 22個月大, 我都有比iPHONE BB 玩.. 佢玩得既都係聽歌、FLASH CARD、睇相.. 當我認為佢可以玩既時候先比佢玩一陣(不會多過20分鐘), 多數都係出街食飯食好鬼耐(我地唔比佢落地/睇魚魚, 或者坐車開D歌仔比佢聽)... 但有D時間唔玩得既.. 我就同佢玩第二D玩具.. 同佢解釋依家唔係玩IPHONE既時候, MAMI陪你玩第二D仲好玩既野..

佢就話”好”..

總之喊既話就話比佢知一定無~ 由佢喊.. 喊得耐就無引~ 同埋佢知喊係無用.. 就唔會再用呢個方法~

男爵府

通常BB扭/喊..我地都唔會鬧佢.. 淨係叫佢自己企埋一邊..慢慢喊下先.. 佢喊最多5分鐘就知無用~ 佢唔喊我地先同到佢講道理.. 多數都講得掂~

大宅

我個仔三歲半,成日要玩iPad

大宅

而家一比佢就哭= =勁煩

首頁

尾頁

跳至