興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Agree! Especially with important things and photos!

別墅

try to consider sandisk ultra 16GB

禁止訪問

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

成成好似賣8xx, 要平可以去黃金格吓價

祂對我說:「我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。」

複式洋房

回覆:CF card 心水

今日係旺角星際買Transcend 32G 60M都係$348,抵

禁止訪問

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

我影完會即刻過入腦, 再Upload 去網站儲存, 之後張CF卡唔會用住, 擺埋一邊, 到下次影就用另一張。
每次影都只係用幾G 左右, 到要用張卡時就會在相機 Format 一次

其實一張8G 卡真係夠影一日 (除左影Function)

複式洋房

wendybruce 發表於 13-5-1 12:53
我都覺得memory card只係個短暫儲存裝置,應該盡快將佢存入hard disk
Yes, perfectly answered!

男爵府

引用:我影完會即刻過入腦,+再Upload+去網站儲存,

原帖由 chloepapa 於 13-05-08 發表
我影完會即刻過入腦, 再Upload 去網站儲存, 之後張CF卡唔會用住, 擺埋一邊, 到下次影就用另一張。
每次影都 ...
請問點樣儲存檔案去網站?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆 wendybruce 的帖子

可以UPLOAD 去一D 存放相片的網站, 有D 會收$$ , 有D 免費我就用緊Smugmug.com, 一年 us$40 左右, 無上張 (每張上限 12MB), 可分Album, 個別set password 亦得, 更可一次下載相片 (原size)

免費的, 有photobucket, 不過有限size

洋房

transcend 32G / 64G 400x is good! and stable! i have four pieces

珍珠宮

我全部都用SANDISK.
CF 仲送救相軟件.

男爵府

引用:我全部都用SANDISK.+CF+仲送救相軟件.

原帖由 jamesyklau 於 13-06-12 發表
我全部都用SANDISK.
CF 仲送救相軟件.
咁好

男爵府

回覆:CF card 心水

而家買CF card 同 SD card,買幾大容量最抵?

珍珠宮

回覆 wendybruce 的帖子

先睇下你自己部機像素幾大,多吾多影video等.
一般我都係買32GB 或 64GB.
有時,我會係美國 B&H訂野,發現個邊平D,就一次過訂埋.
好似 XQD 32GB,香港買 $1,760左右,我等B&H做特價,約US$99左右,咁就一齊買.
即使加埋運費,都平過香港好多.
不過就要經常CHECK.

首頁

尾頁

跳至