樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kewe 發表於 12-8-17 01:02
假設你貸款額200萬,另有現金100萬,如你將依100萬現金放入mortgage one, outstanding loan 即100萬(200-1 ...
多謝妳同yukai詳盡的解說,真係好清楚,連我呢d數咁差的人都明白晒 :)

男爵府

dededudu 發表於 12-8-17 12:48
渣打都confirm咗mortgage one 個年費係可以豁免,咁即是否渣打是比較好?
渣打除咗waive咗我mortgage one的年費,仲永久waive埋partial payment的手續費
我問佢除咗罰息期提早全數還款費之外,仲有咩手續費,佢話贖樓時會交一筆五百元
就係咁
聽來渣打都ok
不過我以家就諗緊kewe講既,渣打個plan如果申請供樓減稅,會同hsbc差別幾大

大宅

回覆:monica69 的帖子

我想問如mortage one個plan,但無額外錢放入佢儲蓄,是否沒有影響?因年費永久豁免了!

男爵府

回覆 dededudu 的帖子

依我的理解應該係~

大宅

部份還款渣打說不能waive,你點同佢講佢肯永久豁免,請指教!

男爵府

dededudu 發表於 12-8-20 17:28
部份還款渣打說不能waive,你點同佢講佢肯永久豁免,請指教!
渣打果邊知道我同時考慮緊HSBC,我又同佢地講HSBC的plan好吸引
我同渣打講,聽講你地都有好多的手續費收喎,啊XX銀行的partial payment都唔使收手續費
跟住佢就自己講可以幫我永久waive埋partial payment的手續費
所以其實我都冇講咩
我諗重點係,佢知道我真係對佢地同HSBC1516啩.......

大宅

多謝你的意見!渣打送好多gift,你有無呀,而hsbc只得家居保臉!

男爵府

渣打送好多啊?? 佢俾我二揀一,一係supermarket coupon,一係Asia Miles
呢兩個都幾好既,你仲有冇其他?
HSBC就除咗家居保,仲送300 or 500(唔記得了) supermarket coupon
但都係同渣打的差好多
HSBC打來時,我問佢有冇得送多D supermarket coupon,
因為佢係我既出糧戶口,同埋我上一次申請按揭都係搵HSBC
我心裡其實鍾意HSBC多D,但係以家兩個plan差唔多,渣打送的又好過HSBC好多
H的職員就話幫我問下經理仲可唔可以俾多D coupon,再覆我
等佢覆我,我都係時候做決定喇~

大宅

Jusco hkd500 coupon,Asia miles or supermarket coupon,一年家居保險及一次五天旅遊保!

大宅

回覆:呢兩間銀行的按揭計畫邊個好D?

但佢waive唔到我保份還款手續費!

男爵府

都幾好喎 :)
但點解你既partial payment手續費waive唔到??
呢樣好似都幾緊要啊~

大宅

係啦,佢話好難waive部份還款手續費喎!我明天再同佢傾下!

公爵府

回覆:呢兩間銀行的按揭計畫邊個好D?

如果銀行冇存款,但有首期,有親人比,咁可以問銀行借到錢買樓嗎?有固定職業,政府工。

男爵府

Bibibut 發表於 12-8-20 23:09
如果銀行冇存款,但有首期,有親人比,咁可以問銀行借到錢買樓嗎?有固定職業,政府工。

呢樣嘢你真係要問銀行了....

首頁

尾頁

跳至