烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好似唔同樣喎,高身咁多???

http://detail.tmall.com/item.htm ... p;cm_id=&pm_id=
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

回覆 andyman 的帖子
andyman 南杏做的不會苦喎,南杏又稱為甜杏仁呢, 北杏是苦杏仁才會苦呀

我都唔知呀, 响雪柜有一包杏仁, 唔知邊個比架. 好大粒連衣, 唔知係咪北杏, 好苦, 多食係咪會中毒? 即係要去藥房買南杏? 可以多吃嗎?

杏仁同合桃我都去唔到d衣, 唯為事後隔渣.

男爵府

Candywong61 發表於 13-1-21 00:20
我買咗陪貴夫人都好好用$1350
係咪個杯係膠架?
我見有款係不锈鋼, 只有 3000 轉速, 但 Sweet Home sales 話佢部機係 28,000 轉速. (但書明說無提及).

Candywong61  吾知有什麼分別?只知係台灣出,買了回家覺得好好用好方便!  發表於 13-1-21 22:55

男爵府

回覆 khman 的帖子

d 鍵大同小異, Sweet Home 的清洗鍵是獨立的, 有1-2個鍵唔多同.
另外係刀片外圍鋼罩 Sweet Home 係無窿窿的 (好似... 唔係好記得), 見到九陽係有窿窿的.

睇下台灣九陽刀片外圍的鋼罩, 又係唔同架.

http://www.joyoung.tw/12.html

男爵府

响 tao bao 買無保養唔穩陣喎.

珍珠宮

大廚勳章

myapple 發表於 13-1-21 10:22

d 鍵大同小異, Sweet Home 的清洗鍵是獨立的, 有1-2個鍵唔多同.

台灣嗰係 九陽 舊 model , 有個罩 .
Sweet Home 係九陽嘅最 top 系列 , 用 "半"罩式 .
我之前 post 嗰段短片有 比較 冇罩、有罩、半罩 之間嘅分別 .

我在會場內見過佢嗰款罩, 好似都係有窿窿的 ~

面板有一、兩個鍵唔同 係唔出奇㗎 ....
因為 九陽 同一個型號 , 都會有唔同 version , 在網上 taobao 嘅相片 好多時都冇 update 到.
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

myapple 發表於 13-1-21 09:59
回覆 andyman 的帖子
南北杏未處理時都係有衣喎, 南杏係甜的, 北杏係苦的。
北杏多食先會中毒,幾時食得一兩咁多呀,配南杏煲湯,用少量幾好放果架,有止咳功效,南杏就潤肺
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

大廚勳章

myapple 發表於 13-1-21 10:02
係咪個杯係膠架?
我見有款係不锈鋼, 只有 3000 轉速, 但 Sweet Home sales 話佢部機係 28,000 轉速. (但書 ...

28000 轉 ?!有冇咁勁呀 ???

我估都係 12500轉咋 :

http://joyoung.gmc.globalmarket. ... -series-867692.html
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

andyman 發表於 13-1-21 08:35
好似唔同樣喎,高身咁多???

http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.10.2.d55Mvg&id=13739847330&ad ...

樓主影嗰張相 好似係壓匾咗 , 或者攝影角度問題 ....
我在花墟魚農展見過 sweet home 嘅實物 , 比起樓主張相片 , 實物高身好多 .
應該係一樣 .

ご馳走様

翡翠宮

khman 發表於 13-1-21 11:02
樓主影嗰張相 好似係壓匾咗 , 或者攝影角度問題 ....
我在花墟魚農展見過 sweet home 嘅實物 , 比起樓主張 ...
我仲以為係肥矮版:mrgreen:

男爵府

andyman 發表於 13-1-21 10:54
南北杏未處理時都係有衣喎, 南杏係甜的, 北杏係苦的。
北杏多食先會中毒,幾時食得一兩咁多呀,配南杏煲湯,用 ...
menu 用 120g 杏仁, 即 3.2兩, 好彩我只飲幾啖, 唔係中毒都似.

男爵府

khman 發表於 13-1-21 10:57
28000 轉 ?!有冇咁勁呀 ???

我估都係 12500轉咋 :
可能係sales 老作, 說明書無架. 不過用電就有少少唔同, Sweet Home:

Motor power: 200W
Heating power: 1,000W

翡翠宮

myapple 發表於 13-1-21 13:35
menu 用 120g 杏仁, 即 3.2兩, 好彩我只飲幾啖, 唔係中毒都似.
算你好彩

珍珠宮

大廚勳章

myapple 發表於 13-1-21 13:47
可能係sales 老作, 說明書無架. 不過用電就有少少唔同, Sweet Home:

Motor power: 200W

咁就比較似係DJ13B-D18D :
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1.28-1297747689.15.Bvr6Ws&id=10158274269

加熱 1000W
電機 180W

ご馳走様

男爵府

唔考究 lu, 都買左咯, $1,000 咪玩下囉~

大宅

引用:+http://www.sharpdaily.hk/article/news/2

原帖由 myapple 於 13-01-19 發表
http://www.sharpdaily.hk/article/news/20121231/164611

我個款同呢個一樣.
請問蔬菜汁點整?

男爵府

回覆 rainfefe 的帖子

我未整過, 應該好簡單, 全都都係放晒材料, 選擇你要既"功能", 啓動.... done.

男爵府

返去睇清楚, 機底係寫 180w 摩打, 1000w 電力.
機內不锈鋼外罩有係窿既.

khman  Thanks for clarification   發表於 13-1-22 16:12

子爵府

引用:Quote:andyman+發表於+13-1-21+08:35+好

原帖由 khman 於 13-01-21 發表
哈哈!係呀,原物高身好多!唔知點解post 相成日都出問題!sorry!

子爵府

引用:回覆+khman+的帖子d+鍵大同小異,++Sweet+

原帖由 myapple 於 13-01-21 發表

清洗掣點用,唔記得問個sales ,但說明書好似無提到

首頁

尾頁

跳至