夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

queenie_930 發表於 13-1-31 00:10
樓主,個小三同你講咩,你認真便輸了丫,哩一刻佢梗講到咩都得喇,講之麻,而家最重要係你老公浪子回頭丫, ...
佢係唔係真心真意浪子回頭? 我真係唔知!

大宅

PCCW2319 發表於 13-1-30 23:59
回覆 Kambee 的帖子

可能小三真係比我更愛和更適合我C6.
PCCW2319, 我反覆看了你這篇回帖好幾次, 我好感動, 你我素未謀面, 你可以用你既寶貴時間和精神逐一解答我既不知所謂既憂慮. 我真係好多謝你!
道理我係明既, 我明白現階段我要做什麼, 但傷害咗始終是傷害咗, 傷痛唔係一時三刻可以醫好.

我依家面對唔係那隻小三, 而係我同C6之間既信任問題, 係, C6俾咗好多信心我, 我應該好番好多, 但係就係無咗以前那份信任和親切既關係, 你明白嗎? 希望時間真係可以治療我既傷口.

Anyway, 多謝你!

侯爵府

引用:Quote:yamaneko+發表於+13-1-30+19:37+現在

原帖由 Kambee 於 13-01-31 發表
多謝你呀, 無信任既婚姻就係唔係我想要的, 信任我知道要慢慢再儲蓄, 唔知我可以等到幾時! ...
就係因為唔知要等到幾時,所以現在更加唔好諗住。 把握現在,養好自己先。 更靜心睇下c6點證明自己。 你的方向岩,c6又肯配合,咁就唔好諗咁多了。 好好照顧自己嘅心情,堅持走下去吧!

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

我同意 Kambee 話無了信任的婚姻,個人就會好不踏實,個心浮浮下,很不安心。亦都就好像個人只得個殼,沒有了靈魂。

你可以把你的感受同你老公分享,話佢知你知道佢仍對個家有愛,但不知怎的你就是很不踏實,還要以退為進的講你不是不信任他,亦知道佢有努力改過的心,你都會好努力一起誇過這關,問佢有什麼解決方法?你仲要話你當然不會理小三的行動和說話,不過小三一直煩你,你實在好難忘不記起這事........你就等下你老公點處理,睇下佢會不會主動提出什麼搬屋、改電話號碼.......等等的方法去增加你的信心。

一切就在你老公有無心去處理......有心處理就一定有辦法。

大宅

好明白對c6信心破產的感覺;
這也是我對前夫當年的感覺。
好明白當你們親熱時想起c6和小三也做過同樣的動作的感受;
我當年根本不能再和前夫親親了 ... 我點知佢, 小三親過幾多個, 感我未indirectly同好多人親熱!!!!!!

睇下樓主你對忠貞和一段有信用的關系的重視情度,我當年也同樣的問自己,而對我而言, 一段關系冇了信任跟本就不再是關系 - 而是再冇關系! 一段婚姻冇了忠貞那和貓和狗也沒分別。而我,很高興我是一個有人質素的人。

我知道和他上床對我來說比死更難受 - 當年有個教會友人話你未當自己系雞 lor. 但雞都有$收, 而我冇 .....

長話短說, 我要的是一段人的婚姻, 所以我離開了 ... 到現在我冇後悔過

水晶宮

Kambee 發表於 13-1-31 13:27
PCCW2319, 我反覆看了你這篇回帖好幾次, 我好感動, 你我素未謀面, 你可以用你既寶貴時間和精神逐一解答我既 ...

唔好客氣. 雖然大家素未謀面, 但我明白人係低潮中, 真係需要別人開解/扶一把. 亦希望他朝有一日, 如果我遇到人生低潮, 都能夠得到別人支持/提醒, 免得自己沉淪.

曾經睇過一本小書, 書裡面寫:

"伤害这种东西,有时候它很微小,如果你选择忽略,它仍然是那么微小,在你的心口划下浅浅的不算明显的痕迹,或许有天自己就会淡去,消失无踪。
但如果你非要特别在意,特别较真,那微小的伤害会不断扩大,在你的心口烙下深深的伤痕,最后会形成一个永难磨灭的大大的疤痕。
造成这种结果,最难受的不是别人,而是你自己。不想让自己难受,最起码,可以选择将伤害降到最低,让自己稍稍好过一点。"

當然, 你既傷口唔會係淺淺的. 但唔好比佢放任地不斷擴大, 傷你地.

其實我覺得你係知道老公不論身同心都已經返黎. 但你現在既低落, 可能係因為你心中有種"怨忿難平", 多於不信任. 你會覺得點解一個你一直信任既愛人, 會背叛你. 但你要明白,事件發生, 你倆當中都有錯失. 就當上天安排呢件事發生, 令你地明白到自己既錯誤, 明白對方既重要性, 可以令你地一直互相扶持, 行到永遠.

發生左既事係冇辦法改變, 係歷史. 唔好再咁蠢去圍住它打轉, 更加唔好再幻想(自製)歷史片段, 曾加自己痛苦.

事件發生至今只有半年 , 比多d時間自己. 唔好迫自己傷口復回, 但唔好比機會佢擴大.

希望, 好快見到你換"頭像".

天空之城, 快樂之地

琥珀宮

畀面勳章

你愛他, 但他愛你嗎 ? 愛你就不會有小三, 兩個人不能只有單方向的, 只有痛苦而已

複式洋房

引用:+本帖最後由+Kambee+於+13-1-30+13:21+編輯

原帖由 Kambee 於 13-01-30 發表

可能小三真係比我更愛和更適合我C6.
你試下比佢得手,你估佢仲會唔會為個男人死,會唔會肯同第四五者分!?未得手就梗係用苦肉計啦...
既然大家相愛,c6又有悔意就比個機會重新開始,唔好將個男人推岀門口,益左賤人,你贏在真心相愛亦較早一齊,正印嘅緣份!

祝你早日走岀過去唔好嘅日子,再次幸福甜蜜

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:JM Happygirlyuki 的啟發 - 我係唔係應該要退出???

加油樓主!一世都未完,佢講話等啫,咪由佢一個人孤零零咁等囉,睇佢等得幾耐!

佢話你拆散佢哋,呢啲說話直頭係調轉嚟講,唔駛理佢啲歪理。

大家都係女人,好明白嗰種錐心之痛,有唔開心,記得上嚟搵我哋傾,呢度大把人撐你

首頁

尾頁

跳至