夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:其實明知自己條件上比女方[信]色但都勇往直

原帖由 picture 於 13-04-02 發表
其實明知自己條件上比女方[信]色但都勇往直前更努力另妻子不受委屈。。自己又能屈能伸的男人是非常難得的。 ...

別墅

引用:Quote:原帖由+annayu+於+13-04-02+發表尼d

原帖由 ac321 於 13-04-02 發表
嫁了C6後,可能是一起生活吧,我才發覺我C6原來乜都識、、、、屋企水喉、修車、電腦、電器、爐灶、煮飯、揍仔 ...
講得好,識得欣賞對方嘅優點,抵你做個幸福c9~.
唔知樓主覺得自己有咩優厚條件覺得自己“下“嫁左呢?
我比c6後生10+年,有master degree, 人工高過佢,但身邊所有人見到c6對我勁好,照顧我同我屋企人,99又超好, 屋企人同朋友調返轉話我執到添

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:有冇"下"嫁的jm婚姻美滿

條件俾自己差唔緊要,最緊要對方對自己好,而好既程度,方式係其他人俾唔到

伯爵府

annayu 發表於 13-4-2 21:47
有冇jm嫁左比家世學歷比自己差男人?

結婚日久,日益感到同c6冇乜share topics... 有Jm有同感嗎?

咁妳咪同妳C6創造D Share topic 囉~
好似去旅行, 參加一d活動或者揾個共同興趣
同學歷無關, 至緊要有heart

伯爵府

ngerica 發表於 13-4-2 23:26
講得好,識得欣賞對方嘅優點,抵你做個幸福c9~.
唔知樓主覺得自己有咩優厚條件覺得自己“下“嫁左呢?
我 ...

好幸福啊~

男爵府

回覆:有冇"下"嫁的jm婚姻美滿?

我C6無發過我脾氣,我發顛佢都忍我,又比自由度我所以我覺得好好架喇,係佢家人難頂囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

我唔覺下嫁,但老公身邊所有親人朋友都話佢執到結婚6年仍然美滿

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

別墅

引用:是你的選擇,愛他才會嫁他,愛是有包容,你

原帖由 armeiwong 於 13-04-02 發表
是你的選擇,愛他才會嫁他,愛是有包容,你嫁他的時候就知道他的background ,所以你要做的是包容,最緊要的 ...

子爵府

我大學畢業,家底尚好,家庭美滿,但老公完全相反。但我地相處好好。舉個例,我地去旅行,我負責plan,去計數,佢唔會理,好信我。佢就負責屋企既野,例如安排交乜費物費,幫狗狗搵寄宿。去到旅行,佢負責揸車,認路,我負責導航、點餐,負責講。記得有次住酒店,我去登記,個receptionist 叫我搵埋老公入去做登記,因為要passport,我話「I have his passport, he has nothing」,個receptionist同我講「yes, my husband has nothing neither」,後來佢仲同我老公講「you are a lucky man」

平時我地乜都傾,低能問題乜都傾一餐,有問題一定拎出嚟講。

每個人都有強項弱項,要互補不足。家底唔係問題,最緊要係溝通,要知道對方想法。

大宅

引用:有冇jm嫁左比家世學歷比自己差男人?結婚

原帖由 annayu 於 13-04-02 發表

結婚日久,日益感到同c6冇乜share topics... 有Jm有同感嗎?

嫁比佢時已知家世學歷不同,點解婚後先發覺有呢個問題,就算大家學歷相同,亦可以話大家性格不合就分開,所以吾好著重尼方面,要睇下大家點相處去keep住尼段婚姻,...

公爵府

引用:但C6對我很好,我緍後還可以繼續做‘公主’

原帖由 ac321 於 13-04-02 發表
但C6對我很好,我緍後還可以繼續做‘公主’
我都係,老公讀到中一,有個麻煩99,但c6對我很好,我婚後還可以繼續做女皇

禁止訪問

趣教勳章 畀面勳章

回覆:有冇"下"嫁的jm婚姻美滿

侯爵府

醒目開學勳章

樓主其實係唔係覺得婚後兩夫婦成長/向前步伐唔一樣呢?

定係有其他野令你覺得氣餒? 你99?? 再加愚孝仔??

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

有時d野, 互相欣賞啦..

"下嫁"得佢, 佢總係有d優點係人地冇既...

而我c6的優點係, 可以容忍我最大的缺點..
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

引用:我同樓主有同感。如果生命有take+two,我一

原帖由 suilangmui 於 13-04-03 發表
我同樓主有同感。如果生命有take two,我一定唔會再揀呢個人。
你講中左我內心的感覺!

大宅

引用:有時d野,+互相欣賞啦..\"下嫁\"得佢,+佢總係

原帖由 Jolin_Yuen 於 13-04-03 發表
有時d野, 互相欣賞啦..

"下嫁"得佢, 佢總係有d優點係人地冇既...
佢當然有佢的優點和長處,相信佢係多數女人的可託終生對象!

大宅

引用:+本帖最後由+mamibbchu+於+13-4-3+09:45+編

原帖由 mamibbchu 於 13-04-03 發表

樓主其實係唔係覺得婚後兩夫婦成長/向前步伐唔一樣呢?
係相處日久,二人本質性差異愈覺令人窒息!

大宅

引用:有冇jm嫁左比家世學歷比自己差男人? 結婚

原帖由 annayu 於 13-04-02 發表

我吾係覚得委屈,而c6本身亦好多優點係外人覚得好好的。

我想講:成長背景吾同,直接影響一個人看世界的角度和睇法。同一個環境同一件事,大家的諗法和comment就是不一樣!

Eg. 有d人會為左一d芝麻小事抓狂,但假如你吾係同類,你就會覚得莫名其妙!點解會有人為左dd咁小既事嬲成咁?

相處講求志趣相投、心靈契合,感覺有d窒息,係來自出身背景不同。

悠悠人生路,假如你企係十字路口,係咪都會停下想想向哪一方向走?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至