跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有冇讀p2的媽咪, 入來傾下

judytocp,

仔仔女女考試, 媽咪仲慘過佢地, 今個星期五又話要中文評估, 乜咁多ga, 點溫??
都好, 可以在這裡taking 下, 亞老公就一副事不關己資太.

別墅

judytocp:
剛剛測驗完,咁快又評估 我仔仔唔駛喎

大宅

cindybb,

係喎, 真GA, 係唔係你地仔仔下星期才評估GA, 唔通各班會有唔同.

別墅

請問評估邊課?

大宅

評估中文 :-(

別墅

評估中文邊幾課呀?我仔仔至今都未通知

大宅

單元四.

大宅

各位媽咪,

你地係米日日都同小朋友溫習ga, 因為我一向都冇, 我地只係有黙書才溫, 所以今次測驗先會咁低分. 唔通我都要開始每日幫亞女溫習. 但每天返工回來己經very tried, 仲要溫書. 咁米好甘.

今日幫亞女溫黙書, 溫到佢cry. 我諗亞女資質都係一般ga啦! 我仲以為佢會好似我咁. 咁勁, 我以前小學考全級第一ga, 但亞女就, 真係好失禮ga.

民房

v94656181 & cindybb:
I think why need to have asess so fast .....cuz the chinese level in this school is not so good!!! The school want to keep up wiht those in kowloon side... As I know student in Tai po school will ahve composition even in P.1! So school in Fanling is a bit left behind.
I also not study with my son cuz is really very tired after work...... so try our best la!!! MARK is not so important ..... how much ur child learn is the main point !! Arouse their study interest & train them to be independent , self-awareness in study are much more important!!! We can't study FOR them the whole life!!!
Try our best la!!! :wink: :wink:

大宅

judytocp,

我都知道迫得她們太緊唔係機好, 但香港教育係咁都冇辦法.
唯有大家看開點啦!
我知道于良發的英文程度真的比九龍的小學低都機多下ga. 人地己經教了l go to school by foot and buying drink/food etc...
我地仲教緊music room is on the first floor and i go to sleep at night o'clock.
都好似差機遠咁.

:-( :-(

大宅

唉!下星期二中默,星期三英默,28號中文評估,駛唔駛又咁多一齊黎!
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

別墅

下星期2放假,點默書呀

大宅

sorry, 係星期3中默,星期4英默。
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

別墅

唉! 下星期又要英默、又中默、又數評 :-( :-( :-(

大宅

乜唔係一個星期黙中文, 一個星期黙英文的嗎?
我昨日先打電話給老師問過, 她說不會ga wor, 又話會寫手冊說明, 點知都係冇, 咁到底點ga, 真係令我地啲家長無所識從.

民房

v94656181:
NO! NO! 2A english dictation on next Wed. Chinese dict on 29/11/06. assessment on 28/11/2006........... Today have notice .... go & check check ar!! School will not so crazy la!

大宅

not crazy on dictation but on quiz la.
one week is chinese, one week is maths.
it make me crazy right now cos test is just over for one week only.

大宅

但我女2B,佢寫手冊22號中默,23號英默,24號數評,28號中評,都唔知佢有冇寫錯!但我有問過佢同班同學都係咁寫,如果真係,間學校真係 crazy!
judytocp 寫道:
v94656181:
NO! NO! 2A english dictation on next Wed. Chinese dict on 29/11/06. assessment on 28/11/2006........... Today have notice .... go & check check ar!! School will not so crazy la!

大宅

係真ga, 中英黙書及中數評估都會在下兩星期內分別進行, 可能係啲小朋友測驗成績唔係咁好(我諗的), 所以做多些評估來check 下那些地方較弱爪. 但通常評估我都唔會特別幫亞女溫書, 因為唔計分, 可以省些時間ga 嗎. 最大原因係我lazy

別墅

今日派了卷,各位小朋友考成點?我仔仔都ok,算係咁啦 :lol:

首頁

尾頁

跳至