興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

畀面勳章

回覆:見唔到狗狗最後一面,好唔安樂......

民房

SAA 無良診所,大家一定唔好去.
事件發生在2012年10月,我隻貓因為更換厠所後,發脾氣唔肯去便便!起初帶過睇獸醫,話佢肚內冇問題,肯食.之後約十日先有便便!去過兩三次後就一路冇!個幾月後更唔肯食,食少少又嘔,當時情況都幾差!
又識先打聽,見附近有呢間以保護遺棄動物為名的寵物診所,心以為會有愛心,就再帶貓瞄去睇.
當時該獸醫話"都幾嚴重,先照X光再睇睇,要千幾二千." 我答應.報告出了
獸醫:佢都幾嚴重,要輸血先得.費用要三四千. 我:吓要咁貴! 獸醫:咁一係同佢打針安樂死囉, 我:梗係唔得啦,佢因發脾氣唔去便便咋,點可以要佢死. 獸醫:咁你考慮吓先.
我同丈夫商量後決定要救貓貓. 獸醫:先留院吊鹽水,今日星期日未必搵到啱血型,可能耍聽日先得.我地陪住貓貓吊鹽水個幾鐘後,工作人員問我有冇兩三歲的貓,幫忙帶來驗血,睇吓是否啱血型.就帶了家中另一隻貓去驗.好快結果係啱.當晚兩隻都留院,明早做手術.陪住貓貓到5點見佢情況有D好轉就回家!家人6點幾睇過,影咗D相.
晚上回想似有不妥,點解我話貴就叫我隻貓去安樂死.咁冇醫得!點安心俾佢繼續做!成晚瞓唔着!決定明天一早帶番兩隻貓走,另聘高明!
10點才開店,9點半先打去問我兩隻貓有冇事,做手術未?對方:冇事,等醫生返就做.即叫佢停,等我過來睇吓貓貓先.9點45到達,表明來意後叫我地坐下等等!等了十幾分鐘後都未有帶貓貓出來,心急再問,對方:冇病個隻就可以俾你,有病個隻就唔俾得. 做緊急救,心臟突然停頓. 我話冇可能,剛才都話冇事,點會咁,我即大吵要帶走貓去別處搶救.爭吵一會後帶入內,見到它巳被插晒喉,奄奄一息.又要我簽名打安樂死,我唔肯,只想快帶它走,去搶救.佢地攤住唔俾我地走,要我結好賑才可走,日前巳放4千按金,現要急救,稍後再計.結果途中死在我懷裹.不到10分鐘到達另一間診所,姑娘見狀即帶入內,但醫生話:巳經走咗!後來將X光報告及情況告知,"係好嚴重,但未致於咁快死"
原來動物生命可以咁,要你死就即死"
唔知可以點做先可以幫貓貓尋寃得雪,我個心到現在都好痛!好痛!

子爵府

回覆 sandy38 的帖子

呢樣野真係好無奈,因為寵物自己唔識表達,我地跟本唔知佢地發生咩事,只好靠醫生。我地想寵物好返,就唯有聽醫生說話做,佢話做咩檢查,要幾多錢都照做,如果唔做,又怕會害左隻寵物。所以搵到一個好獸醫真係好緊要。

首頁

尾頁

跳至