在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

argma 發表於 13-11-6 23:43
我返屯門友愛育嬰院
HIHI~我想問你幾時開始申請呢?

大宅

回覆:wxmicky 的帖子

我有左4個月就申請排定隊,佢會問你期望幾時入園,我囝好好彩兩個月就入園

大宅

引用:我有左4個月就申請排定隊,佢會問你期望幾

原帖由 argma 於 13-11-16 發表
我有左4個月就申請排定隊,佢會問你期望幾時入園,我囝好好彩兩個月就入園

...
唔該曬,我岩岩踏入5個月,聽日拿拿聽放表先

別墅

回覆:有無媽媽放bb在育嬰園

仔仔臨出世三個月先申請,八月入學,已經讀左年幾,$4400, 仔仔自理能力ok, 黎緊第二個都會排

伯爵府

育兒性格勳章

YukiCc 發表於 13-11-5 10:14
$4500、已讀咗成年、都ok丫、可能易病d~

我小朋友(10m)今年九月份開始返,可能係'初哥'返吾夠幾日就病.
啱啱肚屙好番依家就氣管炎.由於吾想成日請假又有時無人
湊到.見樓主的小朋友返左成年,想請教樓主有乜辦法小朋友無咁易病?

大宅

回覆:vincielau 的帖子

我睇開個醫生建議我幫BB打流感、水痘等預防針、另外我自己平時會煲多d湯水佢飲下咁炸!初入院係易病、始終係群體生活、但慢慢佢地抵抗力會增加、就會好d~

男爵府

I just called both 仁濟醫院艾王忠椒育嬰園 and 福幼第二幼兒中心暨育嬰園, they both said they only accept application once the baby is born, NOT before!

大宅

瞓得好勳章

littlemuffin 發表於 13-11-26 10:02
I just called both 仁濟醫院艾王忠椒育嬰園 and 福幼第二幼兒中心暨育嬰園, they both said they only ac ...

仁濟OK呀, 我仔仔都讀左幾個月, 可能係龍B關係, 出左世等左一年先有得讀, 但佢讀得好開心

大宅

我仔仔都係返左4 個月, 就睇左5次醫生, 入讀個幾月就中左手足口.....

預左佢會病得多...宜家又病緊, 氣管炎喎......

但其實老師好好, 好細心之餘, 仲可以教我平時係屋企點訓練佢, 提我地阿仔的發展進度, 雖然阿仔有好多進度都要追, 但起碼仲有得追, 有得教, 再大D 先搞就難好多, 趁佢仲細, 可以有人教佢自理, 都唔錯吖!!!!!

男爵府

我仔上個月返左一星期就病,又痾又嘔,入埋院吊鹽水,之後仲喉嚨發炎發燒,最終都係放棄唔再比佢返,當初都有心理準備會病,但冇唸過咁快要病到入院....而家唯有辭職自己湊返

大宅

陪月勳章

引用:Quote:littlemuffin+發表於+13-11-26+10:02

原帖由 laurubber 於 13-11-26 發表
仁濟OK呀, 我仔仔都讀左幾個月, 可能係龍B關係, 出左世等左一年先有得讀, 但佢讀得好開心 ...
我個仔都係讀仁濟,返左3個月學,我覺得好得喎,自理能力進步左好多,肯定好過俾姐姐照顧

大宅

陪月勳章

引用:越讀越衰、4200/月

原帖由 yanyan1122 於 13-11-05 發表
越讀越衰、4200/月
請問可晤可以分享下點解越讀越衰,讀邊間呀

大宅

引用:Quote:原帖由+yanyan1122+於+13-11-05+發表

原帖由 imphyllis 於 13-11-30 發表
請問可晤可以分享下點解越讀越衰,讀邊間呀
我囡一開始番好好的,但今個學年(今年8月中開始)轉左課室轉左班主任就衰。

佢之前番學(上學年),都唔算多病痛,大約係一個月(有時兩個月)病一次,多數都係鼻水/咳咁,睇一次醫生就好。人比未番嬰院變得主動,獨立,星期六日都一早拎鞋子俾我話要番學。

到今學年轉左環境,由9月中病到11月,最後左11月中入埋院。我最初以為我囡班大部份係大囝,大家去playgroup多左,interview多左,惹多左菌番學校,所以多病,真正原因到10月尾先知。
小女變得貼身,扭計唔返學,也變得多心事。老師評言多數係“貴子弟上課心不在焉/心事重重,往往要老師多番提醒才能完成習作。”“請多
(對不起,上司叫,一陣再打)

大宅

(續)

評語要我地父母“多督促貴子弟xxxx(eg唔好洗手時潑水/唔摸自己下體/食飯食快啲唔好拎住spoon發夢)”,先唔好講兩歲未夠嘅小孩可以聽得明。而係老師嘅要求,令到我依個家長都有壓力,可況係小孩。我後期係唔敢去湊佢放學,我覺得自己囡好渣,日日都俾老師投訴。我都想搵人傾訴,我呢個媽媽真係唔識教。

到十月尾,同囡去睇醫生(平時爸爸陪佢睇)果時咳左差不多兩個月,醫生問會唔會冷親阿囡個背脊,我答冇。同日下午帶阿囡回校我返工,先知阿囡久咳不癒的原因,原來佢一轉左課室,就冇嬰兒床瞓,佢午睡時係瞓一張特制的尼龍床,但佢地細,張床係離地大約3-5吋到怕落床去厠所跌,個人有重量,瞓左落去有機會可能會貼到地下。

大宅

(續前)
回家後同老公商量過,想問學校可否墊張被子係床度先瞓,學校當時嘅回應係賴尿濕左冇人洗,而家係抹下就得。
我們曾提出自己拎回家洗,但學校回應未必日日瞓同一張床。
(當然依一切,係我囡退學時,佢係肯做啦)

公爵府

引用:Quote:原帖由+laurubber+於+13-11-26+發表

原帖由 imphyllis 於 13-11-30 發表
我個仔都係讀仁濟,返左3個月學,我覺得好得喎,自理能力進步左好多,肯定好過俾姐姐照顧

...
我個女都係仁濟育嬰園喎

公爵府

引用:(續前)回家後同老公商量過,想問學校可否

原帖由 yanyan1122 於 13-12-01 發表
(續前)
回家後同老公商量過,想問學校可否墊張被子係床度先瞓,學校當時嘅回應係賴尿濕左冇人洗,而家係抹 ...
請問你係邊間

大宅

我地已經退學,雖然過程都不愉快,但上學年的老師對我囡囡都好好,我唔想開佢校名。
不過放心,不是仁濟。

大宅

有冇媽媽幫bb排緊觀塘趣樂或者維景灣保護兒童會?係咪要排好耐?

複式洋房

yl88 發表於 13-12-1 13:37
我個女都係仁濟育嬰園喎
我個女都係仁濟育嬰園喎 x 2

首頁

尾頁

跳至