少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢排無強硬迫他返學,關係好左,他開始肯講番感受比我

子爵府

回覆 mc 的帖子

我個囝係呢間學校原來真係好唔開心,佢已經無返四日學,出街時迎面撞見佢老師,佢老師竟當睇唔見我地,呀囝話媽咪:你睇在學校,根本無人會在乎存在價值!

大宅

回覆:小琪 的帖子

間學校d老師都好差喎,電話唔覆,幾日唔返學又不聞不問

子爵府

回覆:小琪 的帖子

那真要好好去學校問明白,孩子不能因為被忽視而錯失了求學的心.不過中學的確不像小學般關心孩子.

mc <()>

伯爵府

回覆 mc 的帖子

可以轉校嗎 ?
如孩子找不到上學的意義 (被當作透明人),
可以理解不上學的原因..

如果現階段母子間有溝通, 盡量聽他的心聲,
一齊找出路.

子爵府

回覆 asa2012 的帖子

樓主是小淇。

不過中四才轉校比較遲,不如先找學校社工幫忙,由第三個人和孩子談談,由中三升到中四,也是另一個轉折點,孩子需要時間去適應,如遇到不好的班主任,可以考慮向更高層次反映,看看是否可以調到其他班級?
mc <()>

子爵府

回覆 mc 的帖子

已找了社工及副校但沒有什麼行動,但比班主任好,起碼每次我找佢地都會回我電話,但從未因兒子不上學
而主動聯絡過我。對學校實在感失望透

子爵府

呀囝好想轉校,話寧願去讀BAND 3都唔想留係度

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:呀囝好想轉校,話寧願去讀BAND+3都唔想留係

原帖由 小琪 於 13-12-03 發表
呀囝好想轉校,話寧願去讀BAND 3都唔想留係度
試吓同佢報直資睇吓有冇位,如果返學勁唔開心真係好難讀落去,多d做囝囝聆聽者,有時小朋友遇到錯折未必懂得如何面對,佢對你講情願留级轉校,足以証明兒子並非對自己前途不聞不問,如果原校真的不能留便轉校吧,唔好太灰心。加油 !

子爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我已四圍搵緊,但真係好難,因為已到學期一半

大宅

BK Milk勳章

媽媽試下唔好問佢咩原因唔返學啦, 佢某程序上應該係有壓力, 仔仔多數都唔鍾意講。不如試下只比關心仔仔, 例如: 係咪好攰呀, 不如休息一陣 / 媽媽煲咗湯, 等媽媽針一碗比你。仔仔會感受得到, 並且可續步舒緩。

記住, 仔仔飲唔飲碗湯唔係最重要!

複式洋房

小琪 發表於 13-11-13 00:59
呀囝今年中四,成績麻麻,後來搵左個好既補習老師,數學改善了好多, 個人有番d自信,升左中四後最初都ok,最近唔 ...
看樓主的情況,至少可以知道你的兒子並非無心向學,一個青少年不想上學的原因和一個成年人不想上班的原因可能同樣存在著無限的可能性。 但可以先弄清到底是是校內有某些情況讓他不想回校,還是整體的大環境、個人的心理原因而不想回校。 可能之前樓主和他的溝通方法過於權威或是從上而下的指示過多,讓孩子因害怕或是麻煩而不想回應,久而久之便用逃避回應。
我明白樓主現時想必非常心煩,但請記住你的兒子同樣處於一個很煩惱的階段,同時又(暫時)無法向父母傾訴,內心必然同樣飽受煎熬。 看來現階段最好仍需一直與校方保持緊密聯絡,同時可以準備一些心意卡或是小禮物偷偷的送給兒子,或是趁兒子回家吃飯時煮一些他喜歡的餸菜,讓他知道家裡是一個安全的地方,切記不要逼迫孩子,反而應該不斷製造溝通機會,當兒子想說的時候耐心聽他說,不要急於回應,我想樓主的兒子很快就會感受得到父母的愛並適當回應 :)

子爵府

回覆 犯小子 的帖子

好好呀你地的意見!衷心多謝你們每一位留言的媽媽!我個囝真係好煩惱係呢一刻,係他的FB見到寫下迷惘,我係咪有病之類既字眼,相信他對前景都好憂慮,我今天巳約左校方會面,希望真係有解決方法!

子爵府

經過呢次事件我們做人父母亦檢討過自己是否在教育孩子時不當,令佢同人溝通、自信心都不足,關心得他太少或照顧得他太多?
後尾我用獎勵既形式鼓勵他每星期同我們一齊返教會帶佢出去做義工,希望佢多d接觸人學懂與人相處,又叫他免費幫教會內d小學生補習,從中提高番自信心。

子爵府

呀囝今日話無悔今生,一定唔會再返

侯爵府

BK Milk勳章

回覆:好煩!好心痛!

樓主
請問你仔仔幾多歲呀?
我果得14歲
又係同你仔仔情況一樣
我仲一一比教育區打電話來追殺

男爵府

BK Milk勳章

回覆 小琪 的帖子

咁睇可能真係要幫佢轉校,官津應該唔收,試下轉直資中學,我女之前都對我講d 同學唔好等,老師又唔好等等,成日叫我幫佢轉校都講左兩年,後來我同佢多傾計,了解到佢人際關係上有地方唔識HANDLE,又俾同學笑,之後慢慢開解,教佢用咩咩方法與同學相處,同埋只要俾心機讀書,爭取好成績,老師自然留意你對你好,學校就如社會縮影,雖然咁講有D 殘酷但亦係事實,後來阿女俾心機讀書,得到兩位佢欣賞嘅老師愛鍚,同學之間又搵到相處方法,仲入埋學生會做幹事,當然家庭方面亦要照顧,放假我會帶佢出去行山,多看外界,本人建議帶你仔仔去外地旅行,可以幫助自我釋懷的

珊瑚宮

小琪 發表於 13-11-13 00:59
呀囝今年中四,成績麻麻,後來搵左個好既補習老師,數學改善了好多, 個人有番d自信,升左中四後最初都ok,最近唔 ...
有時, 我做埋啲工作野已經午夜, 會想出外散步, (HUSBY在港當然會陪, 亦係住宅區), 覺得條街靜靜地, 好有減壓FEEL。

我附近有個讀英皇的學生哥, 也經常碰見佢一個人落嚟行, HUSBY 勸佢不如跑下步頭腦仲清晰, 結果佢報咗馬拉松, 佢媽仲特意嚟講佢交待路程時間, 依家放心咗。

子爵府

回覆 JoannaD 的帖子

我個囝15歲,有教育局追殺都好好,可以迫到你個囝返學!

子爵府

直資已問了好幾間,有些話唔收,有些問為何轉校,有些又要睇成績要中,英,數達中上70~80分或以上,有些話寄二年成績表,等等

首頁

尾頁

跳至