母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

放棄的理由,我全部有,包括

仔仔要住兒科而食左奶樽...
我要做手術(兩次!)...
仔仔初期體重很輕(好在現在已追番)
乳腺炎...
乳頭破損(依家變成一個小洞)...
傷口痛但每晚還要餵奶...
每日還要番工番到8、9點...

但是...

仔仔食完很滿足的樣子,是我最大最大的動力。

雖然有血有淚很辛苦,但又樂在其中。
laughin' to keep from cryin'

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好同意你的說法!
亦希望見到個節目有新一集的出現!最好係一系列專輯添!

原文章由 basilmama 於 07-7-15 23:19 發表
我都唔明點解要攪到好似好複雜
食奶只係最多好幾年ge事,何必攪到"人奶"vs"奶粉"
再gum樣,呢個對抗係永遠都唔會停,因為日日都有人出世
人bb-->食人奶,牛bb-->食牛奶,羊bb-->食羊奶
呢D係每個生完bb ge媽媽天 ...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

"最好的配方 " 有感

一個好值得我們深思的節目, 最近引發了討論. 從中體味到不同人的觀後感和理解.
是時候, 讓我們反思究竟人類的糧食資訊, 可以從那裡得到最全面呢?

從傳媒中說奶粉對孩子成長的風險, 是第幾次呢? 是我的第一次, 如有更早的, 請分享.

究竟如何表達這個訊息, 才會是皆大歡喜呢?

最好的配方的定義是甚麼呢?

我好喜歡節目的命名, 給我有很廣闊的思考空間.

在我個人來說, 現時可供父母為子女在初生期決定的糧食, 就是母乳和奶粉. 如果要找當中的 “最好的配方”, 母乳是絕對不能與奶粉來相提並論. 因為母乳並不是一種配方產品.

因為配方是有一定的程式和組合, 有可量度的分量. 母乳是因應母親的飲食和身體狀況, 而又配合寶寶的成長轉變. 人人不同. 而是同一人, 今天拿去檢定的分量, 報告出來之時, 又轉變了. 更何況, 以今時今日的人類智慧和科技, 都未能完全發掘母乳全部的營養成分. 單就是已知的, 就是300多種. 所以母乳並不是一種配方.

看過節目, 我就想到問幾個抽象的 “最好的配方”.

如何發展一個友善的母乳餵哺之社會環境呢?“最好的配方是怎樣的呢?
如何發展一個保障和維護全民健康的社會呢?“最好的配方是怎樣的呢?
如何發展一個尊重不同育兒方式者的社會呢?“最好的配方是怎樣的呢?
如何發展一個具備完善的食物資訊的社會呢?“最好的配方是怎樣的呢?

看過就著節目所觸發的不同討論, 最深印象的, 就是曾經努力和有餵過母乳而因著種種原因, 無奈忍痛放棄母乳的媽媽, 她們被觸動的情感, 令我感到難過和同情. 我不禁問: 我們的社會要有怎樣的最好的配方去支援這些媽媽呢?

又有怎樣的“最好的配方去幫助新手媽媽面對哺乳育兒的障礙呢? 力不從心的感受真的是很無奈和傷痛. 讓我們為有需要的人獻出關心和支持.

在此, 我向以上經歷的媽媽致以深切的關懷! 你們的付出, 是無價的寶物, 已經孕育在寶寶的身上, 不斷成長. 他們定會貼心地回饋你們盡心盡力的愛!

讓我們在育兒路上繼續努力!

[ 本文章最後由 Glad 於 07-7-18 12:28 編輯 ]
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

wawamama

你好勁... 如果係我, 我可能已經放棄...... 第時有咩人奶講座, 你一定要現身說法, 因為, 你就係"人辦"!!!

別墅

原文章由 Kristy555 於 07-7-13 10:27 發表
" 有時見到佢地話
"有d人奶媽咪好惡" "
講清楚d好播, 邊個惡呀...... 人地以為我地無錢, 我地要害bb先餵人奶, 好似佢地惡d播

有時d人問我地餵人奶定奶粉,,答人奶d人就唔出聲,,好似覺得我地無錢買奶粉甘,,我地咪又係受了不少白眼,,但其實我地餵人奶用既錢咪仲多,,淨係買黎減肥..健胸膏咪仲貴,,,仲有人奶既宣傳其實好少,,更何況我都唔覺個節目有貶低奶粉既感覺,,奶粉媽媽會唔會激左d呢??:lol: :lol: :lol: :lol:我相信所有奶粉媽都知人奶比奶粉好,, 我知要成功餵人奶唔係容易既事,,但我覺得奶粉媽好似自己餵唔到都好似唔想別人餵到咁:-( :-( :-( :-( 個人感覺啫

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊