興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

mikitten 發表於 14-2-20 20:20
我都想問沖涼問題,多數都話兔仔唔洗沖涼,但我頭先去左睇d養兔仔嘅書,話要一星期至10日沖一次涼....:ques ...
沖涼就可免則免, 又冇話唔沖得既, 兔仔又唔會太dirty, 咁耐以黎我幫佢地沖過兩次, 不過就好大工程!

大宅

Charlotte_mom 發表於 14-2-20 19:13
"講開再講埋, 唔好諗住兔仔好似狗仔咁嗲人, 一叫佢名就會埋黎, 兔仔係唔會架仲會越叫越走, 見你有野食就會 ...
好串好有性格架! 佢地知我講乜架, 但唔會so你, 一見到你有菜就360度熱情, 食完拍下蘿油又走開, 勁現實呀!

子爵府

kittyfrank 發表於 14-2-21 10:01
好串好有性格架! 佢地知我講乜架, 但唔會so你, 一見到你有菜就360度熱情, 食完拍下蘿油又走開, 勁現實呀! ...
平時係咪主要食兔糧,間中俾下新鮮蔬菜佢食呢?

男爵府

乾草才是主食 , 不停食的 , 兔子肚內不能無草 , 超過一段時間是會死的 , 而且佢地食乾草可以磨牙 , 不會令牙過長 , 乾糧只是早晚餐適量

乾草有分 alfafa , timothy hey , 你可以去兔友協友看 , 有好多正確資料

大宅

mikitten 發表於 14-2-21 10:47
平時係咪主要食兔糧,間中俾下新鮮蔬菜佢食呢?
兔糧唔係主餐, 我兩隻衰豬每日早晚食一茶匙, 草就要食大量, 不停供應, 唔可以冇, 菜每日幾條, 唔可以比多, 因為佢地知每日有菜食, 到咁上下時間就會等食菜唔食草, 好鬼醒!

子爵府

alice_6699 發表於 14-2-21 10:55
乾草才是主食 , 不停食的 , 兔子肚內不能無草 , 超過一段時間是會死的 , 而且佢地食乾草可以磨牙 , 不會令 ...
我去睇下先。Thx !

子爵府

kittyfrank 發表於 14-2-21 11:06
兔糧唔係主餐, 我兩隻衰豬每日早晚食一茶匙, 草就要食大量, 不停供應, 唔可以冇, 菜每日幾條, 唔可以比多, ...
我以前隻狗都係,試過我去旅行放左佢俾我屋企人照顧幾日,我爸俾肉加落狗糧,之後佢返嚟就唔肯淨食狗糧。你養兩隻係一對定同性?相處得好嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

alice_6699 發表於 14-2-21 10:55
乾草才是主食 , 不停食的 , 兔子肚內不能無草 , 超過一段時間是會死的 , 而且佢地食乾草可以磨牙 , 不會令 ...

alfalfa係幼兔食, 成兔係食timothy草至夠磨牙, t草有唔同牌子, 唔同產地唔同硬度香味, 好多書都話兔鐘意食花, 我兩隻都唔食, 鐘意粗身草, 幼佢唔鐘意, 有d兔就鐘意幼, 真係要試過至知

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kittyfrank 發表於 14-2-21 11:06
兔糧唔係主餐, 我兩隻衰豬每日早晚食一茶匙, 草就要食大量, 不停供應, 唔可以冇, 菜每日幾條, 唔可以比多, ...

你個份量同我差唔多, 我係無限OXBOW T草, 朝早同夜晚有D乾糧, 下午有鮮小棠菜 (試過睇書話可以食西洋菜, 俾佢地試下啦, 嘩, 果副嫌棄個咀臉衰到丫)
超鐘意蘋果橙, 離遠見到你食跳晒咁.....我家一個蘋果, 通常我地一家4口共80%, 2隻兔+1隻鼠+1隻刺蝟就20%, 阿狗唔食

複式洋房

回覆:mikitten 的帖子

未養過養一隻先好d,因為夾兔唔容易,有d夾左三年都打交

大宅

mikitten 發表於 14-2-21 11:28
我以前隻狗都係,試過我去旅行放左佢俾我屋企人照顧幾日,我爸俾肉加落狗糧,之後佢返嚟就唔肯淨食狗糧。你 ...
依家相處好好呀! 可能因為我兩隻年齡相距好大 (三歲幾vs四個月) 大女好遷就細女, 乜都讓佢, 脾氣非常好, 唔係母女呀, 佢地本來唔識架, 第一日見面大女都冇咬佢

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

Charlotte_mom 發表於 14-2-21 14:08
alfalfa係幼兔食, 成兔係食timothy草至夠磨牙, t草有唔同牌子, 唔同產地唔同硬度香味, 好多書都話兔鐘意食 ...
肯食粗枝咪好囉! 粗枝對磨牙好, 我家大小姐好睇佢心情, 發神經有時剩係簡花食, 食剩哂d枝, 有時又唔食花要食枝, 唔中意果d就fing哂去廁所, 擺幾日都唔食, 要你加新草, 總之有時好難服侍..

禁止訪問

BK Milk勳章

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

Charlotte_mom 發表於 14-2-21 14:13
你個份量同我差唔多, 我係無限OXBOW T草, 朝早同夜晚有D乾糧, 下午有鮮小棠菜 (試過睇書話可以食西洋菜, ...
嘩!!!! 又兔又鼠又刺蝟又狗!!! 咪好唔得閒? 點解唔養埋貓呀!! 哈哈! 我少比生果佢地食, 怕d屎旦會濕

大宅

queenieltt 發表於 14-2-21 17:12
你食咩牌子? 有花??
Momi

大宅

queenieltt 發表於 14-2-21 17:10
就算係幼兔 都不能夠剩食alfalfa 一食開alfalfa 你要佢轉番T草好難 alfalfa比t草香好多 ...
我細女就係大量 T草加每日一扎A草

禁止訪問

回覆:請教養兔仔

禁止訪問

回覆:請教養兔仔

首頁
12345...6

尾頁

跳至