自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

hashtag影視迷勳章

tcftcf 發表於 14-2-23 17:24
支持安樂死
但兒童安樂死最好有一名監護人、一名醫生加患病兒童同意先可以執行 ...
完全同意。唔只兒童,任何年齡人士都應該有權選擇安樂死。

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

回覆:又一個痴線國家---比利時!

當你係當時人父母你就唔會咁講!針唔拮到肉唔知痛

禁止訪問

引用:我唔覺得痴線,選擇得安樂死,一定係病情非

男爵府

其實我支持安樂死

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

引用:比利時批准病童安樂死+主教團斥漠視兒童福

原帖由 蝴蝶皇后 於 14-02-23 發表
比利時批准病童安樂死
主教團斥漠視兒童福祉
呢個決定人道過好多國家!

公爵府

引用:當你係當時人父母你就唔會咁講!針唔拮到肉

原帖由 tc001039 於 14-02-23 發表
當你係當時人父母你就唔會咁講!針唔拮到肉唔知痛

我經歷過,請不要講呢句
早前奶奶入院,有人提過放棄,佢都咁老,但我無放棄佢,憑著堅持與信念,又捱過一關

侯爵府

唔覺痴線,我係認同安樂死。

子爵府

my005 發表於 14-2-23 17:50
安樂死 從來都係一個爭議性問題,箇中苦況相信要相關既人仕才真正明白。

不過,想深一層,昨天既絶症,今 ...
有見地!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:早排睇新聞,是父母可決定重病子女安樂死,不

原帖由 EVA222 於 14-02-23 發表
早排睇新聞,是父母可決定重病子女安樂死,不是兒童,有個母親因長期照顧,感受好大壓力,個女知道母親想有咁決 ...
我對自殺安樂死唔反感。。。
做人健康都多煩惱,何況重病?
生不如死最痛苦,死咗一了百了,洗牌再黎過。。。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大宅

好多病唔係想像咁簡單,
自出娘胎就只可以靠一次又一次的手術,身上開了一個又一個的人工造口,靠著儀器,藥物,去維持心跳呼吸,形造一個正常「人」的模樣,生存了幾年,至死也沒離開過病床。

放手,盡量減少他的痛楚,由他舒適地離去,釋放他的靈魂,
上天家也好,
輪迴再投胎找一個健康的身體也好,

還是每次他快要離開時,
都要他死唔斷氣,
繼續靠著所謂的文明科技,儀器,藥物,去維持心跳呼吸,維持生命,延續他和家人的痛苦 = 對佢好?

我支持安樂死。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

贊成安樂死

子爵府

引用:不是病人不知其苦,不便亂作評論。長期重病

原帖由 shannnb 於 14-02-23 發表
不是病人不知其苦,不便亂作評論。長期重病要面對既,唔係我地健康既人會明白。

...
講得無錯

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

支持安樂死。

子爵府

你未見過咩叫「求生不得、求死不能」,你唔知咩叫痛苦……
生壓瘡腐肉深到入骨,有膿有虫,劇痛,唔會好,只有等……
醫院太多恐怖嘢……
所以我都支持安樂死

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:不是病人不知其苦,不便亂作評論。長期重病

原帖由 shannnb 於 14-02-23 發表
不是病人不知其苦,不便亂作評論。長期重病要面對既,唔係我地健康既人會明白。

...

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+tc001039+於+14-02-23+發表當

原帖由 蝴蝶皇后 於 14-02-23 發表
我婆婆死前好痛苦 佢好忍得痛 但我見到佢咁我真係幫佢唔到 每次探佢都係講 我想死 佢仲郁到時 試過n次自殺 到郁唔到時就講比我死 一個人訓係到 唔駛食野 日日望住個天花既感受 好可怕 等死既感覺好可怕 我自己親身試過一次 我就明個時我婆點解咁想死 可能我無神論者 病人都應該有佢生存既尊嚴 一個人連最基本既尊嚴都無 變到好似條死屍咁比人任舞點對都郁唔到 唔中意佢地咁做都講唔到 咁活著有乜意思 我婆最後連野都講唔到 只可以望住人 我講唔出安慰既說話 明知唔會好講唔出大話 無意識仲好 有意識但講唔到表達唔到 個種感覺真係好可伯 每個人面對死亡都抱有唔同既態度 做得咁既決定一定有佢既理由 唔應該一句痴線去咁話人地

公爵府

引用:Quote:原帖由+蝴蝶皇后+於+14-02-23+發表本

原帖由 小豬澄 於 14-02-23 發表
我婆婆死前好痛苦 佢好忍得痛 但我見到佢咁我真係幫佢唔到 每次探佢都係講 我想死 佢仲郁到時 試過n次自殺 ...
已改

翡翠宮

讚成安樂死
不過唔讚成伸延去18歲以下既人身上
因為佢地未有能力為自己既決定負責
由父母負責落決定; 並唔夠全面

Gee!  agree  發表於 14-2-25 01:12
InkCartridge    發表於 14-2-24 11:38

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:支持安樂死但兒童安樂死最好有一名監護人、

原帖由 tcftcf 於 14-02-23 發表
支持安樂死
但兒童安樂死最好有一名監護人、一名醫生加患病兒童同意先可以執行 ...
同意,支持安樂死好過廷長痛苦

首頁
12345...12

尾頁

跳至