跳至

首頁
12345...27

尾頁

複式洋房

原文章由 sailormoon 於 07-8-14 20:48 發表
各位媽咪:

唔好意思呀 ,我有個好私人的問題問大家,
唔知各位可否為我解答呢??
請問大家的家庭入息高唔高架??
因為我自己兩公婆本身收入唔多,但又不至於窮家庭,
只是比上不足,比下有餘果隻, ...

迦南只係一間係小西灣較為名氣出名d慨幼稚園,但唔代表d學生家境一定富裕。
放心嗱!唔係你諗果種學校.......... 仲有呀!K1有學卷仲可以平d學費呀!!!!

複式洋房

原文章由 新手008 於 07-8-14 22:30 發表
請問n1一班有幾多個小朋友呀, 老師有幾多個照顧佢地, 你地講藍組黃組係咪同一班咖, 我打算出年比我個女讀迦南呀

我個女果班,好似有27人同埋3個老師。至於藍黃組係唔係同一班我唔係好清楚。因為佢地仲算係試返學階段,今曰開始至加到2個鐘頭學。

別墅

bobolam,
你小朋友十三個月大, 唔識比反應老師都正常既, 不過其實你都唔洗咁心急, 你可以打電話去學校, 問如果想2008年度入讀N1, 學校幾多月開始接受報名.
我其他都係岩岩搬黎小西灣, 我係今年3月時先報名咋, 囝囝Interview 時差唔多兩歲, 所以對老師都有DD反應既, 不過你唔洗擔心, Interview時都係好輕鬆, 做D好簡單野架咋, 話晒我地D小朋友都仲細麻, 老師都理解架.

sailormoon,
你唔好咁講啦, 我都係一般家庭咋, 都要公一份婆一份, 同埋物質其實對小朋友唔重要架, 佢地要既係我地既時間同關懷, 所以你唔洗諗得太多架.

Lunch 先, 一陣再打.....

民房

szeszes, 大宮松鼠, daydaytse:

我本來都冇諗過呢d野架,
一心諗住找間自己負擔得起又係學到野的學校比我個女就算,
咁有人介紹杏花村間路德會,
我見佢sell得咁好,咪大安指意係喱間啦,
點知臨報名佢先同我阿媽講,
佢個女d有日返來喊住同佢講,
"媽咪,點解我d同學個個都可以去旅行坐飛機,而我冇??"
另外老師又會比較唔喜歡佢個女.....
嘩!! 我聽到之後真係嚇死我呀,
如果樣樣都要比較,我真係比唔到咁多我個女架嘛!!
比唔到返來哭又係死.
所以我唯有查清楚晒先考慮報咩學校啦!!
真係失禮晒.....
而家得你地咁講我就放心好多了,
真係唔該晒你地呀!! ^^

別墅

szeszes,
請問個織嘜可唔可以唔要公仔架? 同埋有無字體揀架?
南南褓姆都眼紅紅呀, 我聽到都想喊呀, 開學前老師叮囑我地唔好比小朋友見到我地喊, 我想像個情景已經眼濕濕喇, 所以我都唔敢送浚浚返學, 萬一浚浚喊住抓住我唔肯走, 我D眼淚實忍唔住流出黎都似.:-(
南南褓姆咁得意既, 想南南請假去disneyland, 31號果個星期五好似唔洗返喎, 果日去咪唔洗請假囉!

別墅

sailormoon,
嘩~~~ 乜杏花村D學校都咁現實架? 我仲以為九龍塘果D先係咁添, 小朋友唔識就話啫, 連D老師都係咁就真係太差喇, 佢收你都唔好去讀添呀!:tongue:
你唔好話咩失禮啦, 你好好呀, 好勇敢呀, 有疑問咪提出黎囉, 大家多D交流麻, 我都好多問題架!:loveliness:

大宅

想問下呢間學校好唔好呢,我係一個新手mama.我bb而家四個月,要幾時去報名既呢?住shau kei wan返siu sai wan會唔會太遠呢??有人help me ma??

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

daydaytse:
我問過果個織嘜賣家, 佢而家暫時唔幫人做60元果款既名字嘜

而家我聯絡緊一個新賣家, 睇下可唔可以按你要求做

南南今日在學校終於肯食茶點, 不過就倒潟水, 放學時穿預備好既 "士啤"衫褲回家.

褓姆匯報南南今日返學前表現仲差, 褓姆同佢換完校服, 出門後, 就一直要褓姆抱住, 仲不停低聲哭, 真係令人傷心.

係呀!!我一直怕這種情景, 所以唔敢帶南南上學.

原來, 南南會在星期五放學後先去 DISNEYLAND 玩... 哈哈! 原來褓姆一心都係想買多一只米奇比南南做士啤, 因為南南成日都要抱住米奇食飯, 睇 DVD 及 睡覺. (同埋, 褓姆佢地係有全年票, 所以入去只係幾小時都唔覺浪費)

[ 本文章最後由 szeszes 於 07-8-15 20:56 編輯 ]

民房

daydaytse:

其實都係我一廂情願啦,
開得係杏花村都應該預左佢地收d同學仔係有錢人.
只係冇諗過對個小朋友咁大影響.....
今次件事令我明白到唔係你想讀邊間學校就讀邊間,
真係要諗清楚先好揀,
因為另一個case係,
一個升小一的小朋友,
有日返屋企同老豆講.....
點解我d同學有私家車送返學,而我冇???
而家d細路真係.........難搞

係呢唔知大家知唔知,
學券已經通過左只要係香港的註冊幼稚園就已經可以用??
已經再冇分 私校獨立 or 非牟利???
昨日我打去新翠問入學問題時,
個小姐話冇分喎??? 唔知是否真的呢???
如果係真的,我就真係 outdate 得好緊要......

[ 本文章最後由 sailormoon 於 07-8-16 13:57 編輯 ]

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sailormoon:
由於學券制都係今年先開始, 而政府只是今年先可以接受埋私校都可以有學券制, 因為政府明白到一些私校想轉非牟利學校都要時間申請, 所以有一年既寬限期 (只限20041231日或之前, 並現讀 K1-K3既小朋友)

而明年即係2005年出生既小朋友, 就一定要揀非牟利幼稚園先可以有學券制.

別墅

moondee,
間學校好唔好, 其實我都未知呀, 因為佢地返得果個幾星期學, 所以都未睇到呀.
係住shau kei wan, 返小西灣都遠遠地喎, 如果你想比囡囡返N1, 我見意你搵返屋企附近唔洗搭車好D, 佢地始終仲細, 周車勞動都唔係咁適合架.
你BB而家四個月, 你唔洗咁心急, 如果你係報一般既幼兒園, 可以BB一歲多時打去學校度問囉.

szeszes,
真係唔該晒你幫我問D織嘜呀!
你咁醒, 又會同南南帶定"士啤"衫褲, 咁係咪放0係書包度架, 佢地自己咩書包時咪好重囉? 我只放左一塊片片咋.
南南肯食茶點, 都應該開始適應架喇, 浚浚返學時都無喊, 不過就咀偏偏好可憐咁囉.

水晶宮

其實, 係上次家長會時, 陳主任講: N1小朋友既書包, 係唔洗放任何書本既, 只需要帶備一套衣服 (如果介左片片既小朋友, 就要埋內褲), 未介片既小朋友就要放多2塊片片褲.

我叫南南試過在家, 揹書包行下, 點知佢會向後跌, 所以, 我諗南南少爺一定唔洗揹書包返學, 多數係褓姆幫佢拿住.

今日, 南南去到要轉入迦南條路時, 就要褓姆抱住, 攬得實一實, 同埋唔開心….一到學校果幾級樓梯時就開始喊了, 今天老師讓褓姆送南南去到課室入面.

放學時, 老師同褓姆講, 話南南對英文字母及數字好有興趣, 同埋最喜歡係叫老師抱住佢睇書本及寫字, 不太主動同小朋友玩, 又怕其他小朋友玩時太嘈吵, 今天又唔肯食茶點及水了.

其實, 南南係比較書生型, 文靜果種, 唔太喜歡玩玩具, 最喜歡叫我地拿住佢只手寫英文字及數字, 而南南都能認出及讀出大楷英文字母及字數, 而家開始教佢小楷, 因為迦南同出面既學校唔同, 係教小楷字母先既.

水晶宮

daydaytse:
我問過淘寶另一個賣家, 唔要公仔就可以揀這款, 字體可揀, 同埋可以用繁體字

http://auction1.taobao.com/auction/35-211112/item_detail-0db1-184b98ccd27aa29cb9b6092b16312524.jhtml

別墅

sailormoon,
希望你不用那麼膽心,做父母的最重要係比佢感到我地對佢的"愛",
真的到了返學的時候觀察他在學校的時間時否開心,不用給自己太大壓了,你同小朋友都要開心一起成長

別墅

返左兩星期學我覺得亞仔都幾enjoy返學的時候 一換衫就話返學 又要自己揹書包,但真係唔可以由我帶他返學,因為今個星期帶他返學二次都:-( 一陣,放學就重同班主任整鬼臉:tongue: 但上星期五同今個星期的幾天爺爺同佢返就一次都無:-( 重自己入學校同爺爺bye-bye,爺爺話放學接佢出黎立刻唱老師教的歌(不過爺爺話唔知佢唱咩)

你地知唔知宜家係咪兩班變返一班架

szeszes,
南南今日去DISNEYLAND玩得開心嗎 不過我地近排都比較多人,可能暑假:loveliness:

別墅

szeszes,
我都記得陳主任有講過呀, 不過我都係覺得如果帶齊佢講既野, 加埋件外套同書包本身既重量, 實在太重喇, 我盡可能都想佢自己揹返書包, 因為我唔想佢太倚賴工人姐姐呀, 所以佢做到既野我多數都要佢自己做, 不過萬一真係整濕左, 就唔知點算喇.....
南南鍾意英文字母同數字, 你第時一定唔洗勞氣佢讀書喇, 真係好呀.
唔該晒你呀 , 再幫我搵另一個賣家, 不過唔知係咪簡體字既關係, 個織嘜講真有D大陸Feel呀, 我想問如果字體我想揀"少女體", 英文字想揀"Comic Sans" 底色全白, 字要黑色, 唔知佢做唔做到呢?
D字我係喺依個網揀架, 係第4個:
http://www.jwlabel.com/fonts.htm

水晶宮

bb1000:
褓姆講, 好似而家 GROUP 埋左, 不過, 就將喊既小朋友分開一班

所以, 我都唔知南南有無比人分開去另一班呀!!!

因為只係褓姆佢地帶南南去 DISNEYLAND, 佢地話一次比一次多人, 第一次去係南南2歲生日 (係平日好少人, 樣樣都唔洗排隊), 第二次去 EASTER (都要排隊15MINS左右), 今次多人都不得了, 因為暑期關係啦!! 而我就無時間, 公司日日都出50只貨櫃既貨, 真係做到傻左.

daydaytse:
由於我知南南仲未可以自行用杯飲水關係, 同埋未介到 VV, 所以我一定會帶多一套衣服比佢既, 不過, 唔帶都無問題, 學校都有士啤衣服提供, 不過就唔包內衣/褲. 係呀!! 我都覺得帶齊所有野, 果書包真係好重下.

我問過賣家了, 白底黑色可以做, 同埋可以提供字體的, 我可以幫你給檔案比賣家, 都是 RMB60 - 200個/份, 快遞費會為30左右一次 (1公斤內)

咁唔知有沒有其他 mami 想訂, 因為幾個 mami 訂的話, 就可以 share d 快遞費, 唔洗一個人支付晒

[ 本文章最後由 szeszes 於 07-8-18 13:30 編輯 ]

大宅

原文章由 daydaytse 於 07-8-16 17:35 發表
moondee,
間學校好唔好, 其實我都未知呀, 因為佢地返得果個幾星期學, 所以都未睇到呀.
係住shau kei wan, 返小西灣都遠遠地喎, 如果你想比囡囡返N1, 我見意你搵返屋企附近唔洗搭車好D, 佢地始終仲細, 周車勞動 ...

thank you for your advise~~

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

別墅

szeszes,
唔該晒呀, 咁等多幾日, 睇吓有無其他媽咪想訂啦, 如果無, 我自己訂都得架, 我見BK都有個廣告訂呀, 不過就好似貴D.

今日聽老公講, 浚浚返學都幾順利呀, 自己肯跟老師入課室, 上星期五我上請咗假, 所以就自己送浚浚返學, 我見老師帶佢入左手邊課室, 我問老師係咪轉咗課室, 佢就話係分開喊既小朋友同無喊既小朋友, 驚佢地受人感染, 齊齊喊喎.

民房

szeszes:

係lu,我都係咁理解(雖然估估下),
所以我都重新問左佢,我個小朋友出年先k1喎....佢都可以有學券??
但係個小姐都係好確實話 "係" ???
搞到我滿心歡喜...... -_-

bb1000:

我都知道如果我地比多d愛佢地,佢地會好開心,
但佢地亦都唔識點解媽咪,爹d唔肯滿足佢.
不過經你地的鼓勵我已減輕左喱方面的優慮. ^^

係呀!! 咁多位媽咪,我又有個問題想問呀!
我剛剛係星期六去過學校門口睇過下,
我見門口貼左張紙,
大概內容係叫家長拎住張湊放學的咭企係門口等,
老師會帶個小朋友出來的,
我想問放學唔入得學校是為怕混亂丫,
但係送返學又入唔入得呢??
可否送到入課室呢?
如果唔入得,咁咪睇唔到佢返學的大概情況law???

[ 本文章最後由 sailormoon 於 07-8-20 13:31 編輯 ]

首頁
12345...27

尾頁

跳至