婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆:阿流 的帖子

勇敢行一步,海濶天空!不可長期你就對方,要互相體諒!他好像只想你配合他的家庭背景,沒有考慮你的感受!

如結婚,將會是你們二個人一起走的路!賞試互相配合,找一個win win的方案!

迷路人    發表於 14-3-18 15:43

大宅

畀面勳章

要睇下你既愛夠唔夠愛埋佢既媽媽...
如果唔夠就快d走la~

大宅

一定唔會同佢住, 唔係唔想孝順, 而係佢今本都唔鍾意你, 好難改變的. 結婚同住仲多問題, 一陣生埋仔仲更加多多多問題..

pandababy1127  生完仲多磨擦。。。煩死  發表於 14-3-25 11:09

伯爵府

迷路人 發表於 14-3-18 13:35
請問....有咩值口可以同同下居...突然搬走呀....
其實, 我已經o係出面租左架屋...已白交左4個月租....:qui ...
其實直接同你男友講話頂唔順要搬
唔好諗d無為籍口
你同佢同居左4年
4年果問題都解決唔到
就唔好再浪費時間
女人無幾多個4個等

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 迷路人 的帖子

呢個問題嘅答案只有樓主自己知. 當然, 呢到好多jm 都受過99氣~梗係唔會想有人又要好似自己咁啦~睇樓主你愛你男友有幾多囉~有人可以為咗個老公~忍氣吞聲幾十年~亦有老公最後睇唔過自己阿媽咁惡頂~下下爆自己c9而出走~~
既然未嫁入去就要受氣~咁嫁咗正常應該會受得仲金~~呢個要睇樓主的忍耐力lu~講真~日日咁同c6嘈唔係法子~寡母婆捱大個仔~通常個仔都係乜都叫老婆忍~~所以你要預咗辛苦架喇~
不過話時話~又冇人知道你再下一個男友係咪都係乜都幫阿媽jer!~

小雲兒MUMMUM  咁又唔係咁講,下下寡婦湊大仔,仔又聽晒話機率一定無咁大  發表於 14-3-19 07:02
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

公爵府

您博一舖, 自己先搬番自己屋企住先啦, 唔好同佢住. 佢睇唔起您可能覺得您痴人屋企住無外家返.

如果您無屋企返, 自己出去租屋可以嗎? 慳番3k唔洗比您99.

自己可以自立了, 才想下是否要同99住呢個問題. 如果您無能力一定要您老公提供住所比您, 而您老公又唔幫您, 您係呢段關係下係無發言權的.

自己先想想呢個問題, 先再想是否keep 呢段關係, 再想是否同99住.

複式洋房

咁嫁咗正常應該會受得仲金

大宅

回覆:婚後要與未來99同住, 應該去或留

首先你自己搬返出去先,唔洗講到分手咁盡,原因~同你阿媽夾唔嚟,反正都白交緊租,咪搬出去住下囉。到真係搬走咗一排先review下大家d關係,睇下你自己有冇開心咗,有冇掛佢/愛佢愛到可以再忍佢阿媽一世;又或者佢有冇覺得分開老婆同阿媽大家都有抖氣嘅空間,佢又有冇愛你愛到可以屈服囉!

大宅

引用:咁嫁咗正常應該會受得仲金

原帖由 迷路人 於 14-03-18 發表
咁嫁咗正常應該會受得仲金
Agree....要走仲會更難

複式洋房

回覆 koko2000 的帖子

我自己屋企在新界...都有房..
不過遠...所以都租左9龍....真係自作孽..

大宅

回覆 迷路人 的帖子

我睇晒妳所有回覆post, 發覺妳重十五十六唔知走唔走好。妳未結婚唔好把整個世界都係以男友為重心。
以妳現時形容妳男友…我唔多睇好,姊妹計落條數你都二十到尾,不如出去自住放手可能找到一個會珍惜妳的男人。至於妳男友,如果佢會學懂保護妳先好再考慮同返佢和好,將來要結婚都要分開下層下層住自己俾首期自己係業主。不用立即講分手,但一定要咬緊牙關搬返出去住,同男友拉開一些距離,同多啲朋友出去認識下,先再觀察妳男友表現。我有個台灣嫁來香港朋友有B閃婚2.5年,當初冇考慮清楚寡婦帶仔的問題,結果想離開已經冇可能,時不時忽然爆喊…唉,乖好佢老公有錢另外一座買多層樓先有等呼吸正常空氣。
真係冇理由一世甘被99對待!

迷路人  謝謝建議  發表於 14-3-18 17:19
咩野未結婚就冇資格係度講野,思想真係好……心態有些霸……噢!

大宅

勁,4年都忍到!
無言。。。

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

唔想叫你分手 我都係出返去先

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我係你會即走..租得你都有左決定..唔好再白交租了

珍珠宮

迷路人 發表於 14-3-18 12:54
人物背景
男友, 單親, 由媽媽一手養大, 勤奮孝順, 無浪漫, 無驚喜, 係全統好爸爸, 只會估住搵錢, suppose你 ...
其實未婚真係唔應該隨便去男家住(我強調係男家,同居我覺得無問題,如果個男人搬出來自己住),你開壞左個頭,佢擺明就睇你唔起。

你有幾愛個男人?足唔足以愛到為佢忍未來幾十年?

珍珠宮

迷路人 發表於 14-3-18 13:35
請問....有咩值口可以同同下居...突然搬走呀....
其實, 我已經o係出面租左架屋...已白交左4個月租....:qui ...
你媽覺得你咁樣同人住左四年,唔嫁比佢好蝕嘛

迷路人  我覺得我媽係咁諗...可能佢覺得搬走就=分手...  發表於 14-3-19 09:55

公爵府

引用:人物背景男友,+單親,+由媽媽一手養大,+勤奮

人物背景
男友, 單親, 由媽媽一手養大, 勤奮孝順, 無浪漫, 無驚喜, 係全統好爸爸, 只會估住搵錢, suppose你 ...
今朝你堅持嫁比佢,他朝你亦會堅持同佢離婚何苦呢

大宅

引用:人物背景男友,+單親,+由媽媽一手養大,+勤奮

人物背景
嘩 點忍呀
要忍佢 忍到佢百年歸老
就算真的俾你忍受落去
我唸你同你男友都破壞晒D感情啦

一 你是超級忍者小靈精
二 有一天 你忍受不了 就要離婚 除非你結婚 就忍足一世 一係結婚為咗可以離婚囉

真心一句 你後生 就早D搵個嗰
好過迫C自己

小雲兒MUMMUM  要忍到百年歸老先有好日子,咁不如而家搵個新既。我知講易做難,但為自己諗下  發表於 14-3-19 07:00

首頁
12345...9

尾頁

跳至