自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆:阿囡叫佢Daddy女朋友做媽咪

阿仔一懂事我已教佢爸爸媽媽都係得一個,吾可能有其他,就係吾想萬一會分開,有其他人做左媽媽,講真,我接受吾到,當然,對方錫佢係好,始終上一代既恩怨,吾想留俾小朋友,所以我諗如果係我,我會叫小朋友尊重對方,但一定無可能叫媽媽

大宅

引用:Quote:原帖由+紅蝴蝶+於+14-06-15+發表正接

原帖由 bchan928 於 14-06-15 發表
我都想,但我真係唔知佢地關係去到邊,亦唔知個女人點嘅人,我怕令阿囡喺嗰邊唔開心,因為我覺得唔會係佢無 ...
你更加要同佢講,傾計問佢8歲已懂事

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

如果你都有個新男朋友,將會結婚,你覺得你囝囝應該永遠叫佢叔叔嗎?

我是一隻喵

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

你囡好識做人吖,叻女;亦証明佢同後母相處得好好,你應該高興。

佢內心應該知道你同後母的分別嘅,唔好咁唔開心。

請勿打招呼~

大宅

引用:Quote:原帖由+紅蝴蝶+於+14-06-15+發表正接

我都想,但我真係唔知佢地關係去到邊,亦唔知個女人點嘅人,我怕令阿囡喺嗰邊唔開心,因為我覺得唔會係佢無 ...
如果我係你會老實同個女講自己唔開心

伯爵府

回覆:bchan928 的帖子

我女9歲, 仔女都跟daddy, 但每星期都會見我1至2日, 我地感情好好,如果係我, 我都會唔開心, 但佢咁就代表個女人鍚你個女, 你個女都鍾意佢, 唔好太介懷, 親生媽媽係無人可代替, 你只要繼續對你個女好好就得, 但介唔介意我八掛, 點解要將對小朋友分開, 一係你要晒, 一係係前夫要, 咁唔係對佢2姊弟好d咩

wonderlulu  嗯,給人的感覺就是自己放下的,別人也不準拿。  發表於 14-6-15 23:49
siuling0119  agree,揀其中—個好似唔太好  發表於 14-6-15 20:21
caringmum  x 2  發表於 14-6-15 17:07

男爵府

引用:接受唔到。。。同前夫離婚,阿囡跟佢,阿囝

接受唔到。。。同前夫離婚,阿囡跟佢,阿囝跟我,個阿囡每個星期六,日都會過我度,擒晚幫佢整個電話,見到 ...
我唔明有咩咁唔開心,調番轉,如果你有男朋友,你個仔叫佢做爸爸,你會唔會唔開心???又或者將來你結左婚,個仔死都要叫叔叔,你又會點???。。。。。其實叫咩都只係一個稱呼嚟,唔通你會覺得佢叫第二個做媽咪,就會唔認你呢個阿媽??小朋友好直接,邊個錫佢佢係知道嘅,何必為呢啲小事自尋煩惱唔開心呢????

子爵府

BK Milk勳章

女朋友咋喎, 點計都係叫auntie 啦?

bchan928  係。。。係女朋友,所以我唔明點解會叫媽咪!stepmother嘅身份都未係  發表於 14-6-15 20:17

伯爵府

虎到金來勳章

bchan928 發表於 14-6-15 15:30
接受唔到。。。同前夫離婚,阿囡跟佢,阿囝跟我,個阿囡每個星期六,日都會過我度,擒晚幫佢整個電話,見到 ...
唔直接講, 或者搵一個劇OR一套戲, 睇緊既時候, 當講劇情, 話媽媽得一個呀之類既說話, 話比著你, 就好唔鐘意自己小朋友叫第二個女人做媽咪, 生佢個位先係媽咪, 當然, 你要扮唔知佢叫呢位EE做媽咪啦!!!

唔好唔開心, 個女係你生, 個心一定係你度呀, 佢同個女人住, 都唔想日子難過, 叫佢媽咪, 都係無可奈何, 佢心底一定係你個邊架, 血濃於水呀!!!

伯爵府

紅紅 發表於 14-6-15 16:00
一定唔好叫你囡改口,e+已叫定咗,佢突然改口叫姨姨,咁你囡同呢位現任女友就會有條刺un住,好難再真心對你囡。父母要離婚,兄弟姐妹分開,已好大打擊,你女事實係跟你ex唔係跟你,你由佢過好自己生活吧!
...
Agree.

子爵府

回覆:bchan928 的帖子

我都知好難接受,只可從另一方面看,對方應該好鍚你囡先會咁,想深一層,當個囡多個人鍚,而且佢地一齊住,如果關係差你仲担心

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 bchan928 的帖子你个女是世界女,叻女

原帖由 sunev 於 14-06-15 發表
回覆 bchan928 的帖子

你个女是世界女,叻女,佢有倆个媽媽,一个爸爸錫,好幸福,你應該开心。如她叫ee, ...
你最清醒

不過樓主難過都好正常

我為貓狂

珍珠宮

好媽媽勳章

其實你可以叫你女分開兩個稱呼, 叫開你媽咪, 咪叫佢改口叫果個人做媽媽, 佢係果邊生活, 係需要''容'入的, 如果你唔比佢, 就你有私心, 母愛應該係無私的, 幫個女搵個方法, 你又覺得無問題既去解決, 唔係比問題你女... 不過我覺得你應該同你前夫搞清楚, 呢個係咪要結婚先? 唔係第日佢換女朋友, 你女又叫佢做媽咪咩... 呢個先係大問題

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:錫佢咪好 幾唔捨得都冇用

原帖由 落落大方 於 14-06-15 發表
錫佢咪好 幾唔捨得都冇用
X 2

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我明白你內心一定好難受,但另一角度,「媽咪」只係一個稱呼,最緊要係小朋友對你嘅感情同態度冇變。

大宅

明白你嘅難過。
媽就係生我出黎嗰位,唔係爸爸嘅老婆。
世界上得一個人係我媽媽妳,無論我爸爸有幾多個老婆,嗰啲都唔係我媽媽。
個個錫我嘅女人,我都要叫媽媽咩?咁我阿婆阿嫲阿姨姑媽我都要叫媽媽嗎?
所以我唔會叫我99做媽咪的。

珍珠宮

或者你只係一時接受唔到,老實講阿女唔算細個佢應該知道媽咪同姨姨嘅分別嘅

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

明白係唔開心. 但細路好直接, 肯叫佢做xx媽咪, 即呢個女人好鍚佢, 當佢係自己女. 你女在佢身上亦揾到你嘅影子. 如果唔係, 唔肯咁叫.

睇開D. 你女有2個鍚佢嘅媽咪. 好過比人克薄.

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 落落大方 於 14-06-15 發表錫

伯爵府

大前提以女兒行先,既然佢地相處融合,對方又鍚個女,何必擾亂現狀,亦可能令三方都心中生剌。個女係你親生無人可改變。

首頁
12345...9

尾頁

跳至