夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:namc 發表於 14-7-18 15:11 忍下....

原帖由 MaYau620 於 14-07-18 發表
我都吾想攪到而家咁, 我亦明白佢地母子的關係係不可以改變。
我試過同C6傾下睇下可吾可以見少D, 或者我地 ...
你真系坦白得可愛。
想避開99有好多種方法,唔使下下拎出黎同老公講:我準備甘甘甘避你阿媽。你想你老公聽到之後俾咩反應你?系咪想佢答你:呢個辦法好得喔,抵錫?
比如你所講既:你地多d去探99,唔使佢甘辛苦出黎甘頻撲,呢下已經攞曬分啦,但你再加多句:你甘樣做既目的系唔想佢黎你屋企

禁止訪問

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:c6為左99要離婚

禁止訪問

別墅

引用:我古樓住奶奶喺中意就黎,無聊就黎,冇野做

原帖由 loginnow 於 14-07-19 發表
我古樓住奶奶喺中意就黎,無聊就黎,冇野做又黎,搞到樓住覺得奶奶好似自出自入咁,樓住唔中意,所以未覺對 ...
Exactly !! Thanks!!!!!

侯爵府

如果大家雙方感情係無問題,純因呢個奶奶問題離婚,你諗下都覺得可惜同幾分白痴啦,係咪,當初我另一半同我母親有磨擦,我同你老公一樣咁痛苦,一樣想離開呢個人,覺得佢唔愛我家人,比唔愛我更加嚴重,但諗開之後就覺得自己白痴,我唔可以強求人地愛自己父母,但我家庭本身係無問題,點解要去拆散佢,令子女單親,純因果度氣,好唔值得,我相信你老公都會後悔,只係短時間克服唔到果種難受,你都要俾次機會佢!

至於你奶奶,你有無諗過係咪真係咁難接受,一個老人家姐,係煩,不嬲都係,唔需要做到真心愛,但你可以表面愛姐,做戲難,但放棄家庭,唔通好易?你家中每一樣野都係你用心佈置,添置,係咪就咁放棄就可以解決你難受,你覺得值咩?

我奶奶都係一入我門口就批評我清潔,佈置,我仲要有工人,根本唔到我做,但我都係硬食,心態唔難受,只需要當佢係自己阿媽鵝自己,只需笑一笑咪過囉,又一日啦!

心態改變一切,同另一半再傾下,你要用詞小心,男人對母親感情好微妙,慢慢令佢相信你用心學習愛奶奶,之後你再提出意見更容易被接受

`邪留丸~  同意  發表於 14-7-20 09:35

別墅

引用:如果大家雙方感情係無問題,純因呢個奶奶問

原帖由 lazywife 於 14-07-20 發表
如果大家雙方感情係無問題,純因呢個奶奶問題離婚,你諗下都覺得可惜同幾分白痴啦,係咪,當初我另一半同我 ...
我可以講我99吾係衰人吾係壞人,無刻薄我。不過就算係咁,人夾人,吾夾就係吾夾,人人生活方式吾同。換轉係我阿媽,佢一定吾會咁,想見孫佢會叫我地返娘家,吾會上黎打攪我地,始終我地2公婆都要返工,返工都累放工都想要私人空間,雖說自己人,但佢上黎吾通我吾理佢?(吾係吹水,呢個正正係我家姐的情況。)

我真係吾明點解c6 會因為99而想離婚,雖然係第一次提出,但之前因為咁嘈過好多次。嘈到我都好心淡。

我真係吾明白,點解吾係先拱固保護自己屋企?(我意思係我,C6,bb的家) , 佢話離婚果晚,我個仔發緊燒,但c6就咁離開左,成晚無返黎,半夜bb發高燒,差d要去急症室)......

如果好似其他人講c6係愚考到咁,要99吾顧自己個仔,我真係堅心淡......

不過多謝你提我:男人對媽媽的感情是很微妙。

伯爵府

回覆 MaYau620 的帖子

人人對婚姻都有唔同嘅睇法,
但感受喺你自己嘅,按自己嘅心意而行吧.
其實樓主個問題唔係99,係個老公.
為咗個老婆唔想個阿媽成日上嚟就話要離婚,
仲走咗出去成晚無返,咁太過份掛?
我明白樓主嗰份心淡.

MaYau620  你睇到重點,thanks  發表於 14-7-20 15:05

別墅

其實就算好憎99,對住c6投訴都要適可而止,因為迫得太緊佢好,佢會好反感,嗰個係佢阿媽,佢無得揀,婆媳關係盡量留於表面,避重就輕咁投訴,係有難度,但忍少少都要。

大宅

出post前請諗清楚是誰有問題吧

複式洋房

阿大蕃薯,問題係佢地做咗一些令樓主難以接受嘅嘢,而誘發不滿吖嘛!將心比己,你喜歡自己家隨便有人自出自入嗎?

伯爵府

我奶奶對我好好,我地一齊住既!果個係老公阿媽,你同佢比,你老公一定會揀媽媽!所以要忍下!

男爵府

第一,返啲返全日,99無得玩b (請不要直接同c6講你既心意,你話想BB學多啲野)
第二,交戲。同99客客\"戲戲\",唔好要同c6傾。做人新抱,點都要有啲演技袋住!
祝你好運!

公爵府

MaYau620 發表於 14-7-18 11:55
我地自己住,有小朋友1歲。本來對99冇乜特別,不過,bb出左世之後99成日出黎我屋企話要玩bb...我開始反感, ...
我同奶奶關係都算ok,當然老人家有時係難攪啲,我亦唔係聖人,亦有脾氣同唔開心,不過我就比較簡單,一同c6有任何磨擦,我會行開透氣先,再唸下c6對自己好既事情,再計下自己餘生同c6一齊生活日子其實唔多,好自然乜氣都冇晒,自己走去攬下c6,又回復返甜蜜生活,我同c6相處左18年,慶幸自己唔執著,同c6都算開心幸福,其實生活可以好簡單,只要自己能夠唔鑽牛角尖,每日都可以開心過,所以你要加油呀!

男爵府

hi.我想問你99係米寡母婆帶大你C6?

MaYau620  係  發表於 14-7-20 23:15

公爵府

珍惜眼前人,幾年後心態會有轉變,到時會覺得今日同c6嘈會好無謂,男人對於親人既標準,一定係,呀媽,老婆,兒女連埋一齊,關係唔會改變,唸得通,自然同c6關係一日比一日好,否則只會生活係吵鬧中

男爵府

如果你唔想頭家散,你都係唔好係c6面前講你唔鏡意99。寧願最d俾bb講n班,記得話想bb最d學野。

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

比BB 讀N班啦...
我都係咁...
我同我99都唔夾..
不過佢又未止於會上黎我屋企...
因為我唔太仲意... 我會寧願同阿仔去佢屋企... 坐一陣, 食個飯咁就算...
我成餐飯我都唔會出聲... 由得C6/仔同99玩囉..
自己就抖下... 其實我覺得反而我"識做" D.. C6都會開心D, 而佢又會考慮多D 我...
好多時佢都會食完飯, 坐一陣就自動波話走... 唔洗我做衰人開聲...

加上阿仔讀左N班... 99好難再有EXCUSE 上黎睇孫.. 因為個孫返緊學
最多約食晚飯... 食完飯就拜拜

大宅

嘿!你老公因為阿媽同你嘈都算,因為佢孝順,始終係美德,我c6連佢家姐、阿嫂都偏幫先最激氣,吵過無數次。

大宅

如果你C6因為99要同你離分, ED男人你都唔洗恨.
你叫佢攬住個亞媽過人世算啦.

你C6可以叫你比面佢忍下你99, 但無理由咁橫蠻迫你愛你99.
跟本ED野係冇得迫, 只會越迫越憎.

我都好憎我99, 迫於無奈下我會比面C6見佢.
但如果C6迫我, 我一定會企硬.

別墅

引用:比BB+讀N班啦...+我都係咁...+我同我99都唔

原帖由 cnynicole 於 14-07-21 發表
比BB 讀N班啦...
我都係咁...
我同我99都唔夾..
我好願意上去99到架,不過佢吾多願意我地上去佢到咋。
阿b出左世2個月,佢都吾叫我地返去,我覺得點都要返一返祖家架嘛,咪主動出聲,但佢竟然話無所謂,吾需要不過62聽到就話梗係要啦,咁bb先有得番祖家咋
唉.....你話佢係咩心態

首頁

尾頁

跳至