跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:walterbb 發表於 14-9-23 14:33 剛去

原帖由 sheung1126 於 14-09-24 發表
所以我上年本身打算第一商小,梁小放第二
但最終都唔敢博
Yes 我之前都甘想過。眼見朋友甘喊法。。都冇膽再搏

男爵府

引用:Quote:原帖由 walterbb 於 14-09-23 發表我

原帖由 Kawing0429 於 14-09-24 發表
自行係咪真係有60個位,?多10個都爭好遠,尋日我朋友佢9點去排,佢排39的,但佢話啲籌係由31號開始的?意 ...
差又唔清楚喎。但有4班。每班30人。即120個位。有一半第一輪唔係應該60個咩

大宅

引用:Quote:walterbb 發表於 14-9-23 14:33 剛去

原帖由 sheung1126 於 14-09-24 發表
所以我上年本身打算第一商小,梁小放第二
但最終都唔敢博
咁妳上年20分入到??

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sheung1126+於+14-09-24+發表

原帖由 Kawing0429 於 14-09-24 發表
咁妳上年20分入到??
我得15分,自行放第一都唔得
大抽獎甲乙都放第一入架

別墅

引用:Quote:原帖由+sheung1126+於+14-09-24+發表

原帖由 walterbb 於 14-09-24 發表
Yes 我之前都甘想過。眼見朋友甘喊法。。都冇膽再搏
我想選商小
15分
等大抽獎

男爵府

畀面勳章

回覆:APPLEKAMKAM 的帖子

咁其實得5分根本完全唔駛諗

大宅

wyeth冷知識勳章

回覆:今日開始自行交表嘞

我同老公,徐小惠州二選一,今天最終決定,幫對孖揀惠州,因為參觀曬咁多天水圍元朗小學,課程都分別唔大,係佢特別開心,又著重基礎同思考,我好鍾意d老師有心有力又健康,打破重重難關,我們選定了,選了就是最好的了

男爵府

畀面勳章

引用:我同老公,徐小惠州二選一,今天最終決定,

原帖由 dabbiechung 於 14-09-25 發表
我同老公,徐小惠州二選一,今天最終決定,幫對孖揀惠州,因為參觀曬咁多天水圍元朗小學,課程都分別唔大, ...
終於都有個揀惠州,我諗都大機會入,惠州宜家多左好多人揀,因為有RWI,唔係咁多學校有得讀,出面學都要成$200堂,其實我都幾鍾意
但參觀時睇唔到上堂,同冇上過去睇課室唔知係點

水晶宮

畀面勳章

引用:我同老公,徐小惠州二選一,今天最終決定,

我同老公,徐小惠州二選一,今天最終決定,幫對孖揀惠州,因為參觀曬咁多天水圍元朗小學,課程都分別唔大, ...
如果只比較徐小同惠小,惠小升值機會高少少!

男爵府

可唔可以講下咩升值?

大宅

wyeth冷知識勳章

引用:Quote:原帖由 dabbiechung 於 14-09-25 發

原帖由 quinyou 於 14-09-25 發表
終於都有個揀惠州,我諗都大機會入,惠州宜家多左好多人揀,因為有RWI,唔係咁多學校有得讀,出面學都要成$2 ...
RWI出面學要一堂400…
教材好貴,但老師作了犧牲而換取對學生好好的教材(這是愛),
學生…完全免費…
不是第一年用了,而且用得好好
徐小都有這教材,不知徐小用成點…惠州就同學生用得好開心,這是我看見的

大宅

wyeth冷知識勳章

引用:Quote:原帖由 dabbiechung 於 14-09-25 發

原帖由 701003 於 14-09-25 發表
如果只比較徐小同惠小,惠小升值機會高少少!
我都相信,揀徐小真係 藍籌股 ,而惠州係 潛力股 ,
惠州要做番起,要很不一樣,心力要很大,

但有一班好好的團隊,好愛學生,也愛家長,
他祝福家長做完學校功課就夠,請家人花時間同孩子玩,建立關係,不要讓功課學業令家長同孩子關係出現裂縫 磨擦 ,很大的祝福!也是我一直擔心的…
佢讓家長看到孩子只是孩子,要出孩子有同理心,明白他不會其實正常到不得了,大人也做唔嚟, 何況孩子…

他著重打好孩子基礎!打得好再按能力升級,這要非常多的耐性和愛心…不是個個可以拔尖,若然家長不是在後面一齊推;拔到尖,其實唔係學校勁,係家長在後面補底…

潛力在他在教小孩子用腦,唔係不停死做爛做,而係通!
後來發現佢超多功課,爸媽要幫手先得,因為好難

過去我地讀書係背同死做,熟到係因為操得多,而家方法多的是,要提得起 興趣,小朋友就自動波,但傳統的那會有這成果…若不是好有成功感,只會怕讀書,更不知為什麼要讀…

潛力在我也不相信這些傳統教學是適合20年後的社會…
(這是 挑戰!)
基本的中英基礎固然重要,但重要的是多角度思考!
在一間元朗區的一間傳統學校,有國際學校所訓練出的用腦諗下野,我真係唔想錯過/試一定唔會死!

惠州的新校長上場未有六年,一班特別的學生未出成績!我非常期待結果!也很想知道自己的眼光

開心地返學,惠州我相信好ok, 只要家長同樣配合,不要個心同其他學校比較,覺得外面一定更好,小朋友感受到爸媽對學校的信任,就非常好!

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 701003 於 14-09-25 發表如果

我都相信,揀徐小真係 藍籌股 ,而惠州係 潛力股 ,
惠州要做番起,要很不一樣,心力要很大,
惠小真係好少人會講,其實我好想知佢地除左英文科之外,仲有乜野比到學生,但冇機會詳細了解,唔知仲有冇讀緊嘅分享吓

男爵府

RWI 得徐小及惠州用??
徐小真係 藍籌股 ,而惠州係潛力股 ,

咁其他學校??

可否又分享下.

英來, 鐘聲, 商會, 梁小又點呢?

大宅

引用:Quote:原帖由 quinyou 於 14-09-25 發表終

RWI出面學要一堂400…
教材好貴,但老師作了犧牲而換取對學生好好的教材(這是愛),
學生…完全免費…
原來咁貴㗎, 我仔徐小,小一前無學過phonic, 無得比較,不過佢入小一學校先學,完全吾駛返到屋企我再教拼音,不過睇住讀無問題,讀個生字要自己拼個串法就仲差啲!

水晶宮

畀面勳章

引用:+本帖最後由+kanhan+於+14-9-25+22:07+編輯

原帖由 kanhan 於 14-09-25 發表

RWI 得徐小及惠州用??
惠小雖潛力高,但也有隱憂!國際學校英文形式,較難與傳統英中接軌徐小為世所迫,正在改變、妥協!又以宏信為例子,英文有別於主流,較忽略文法、背誦,除非海外升學,想本地升學的同學已出現轉學潮,轉咗校先至知乜都同人唔同,要再學過!想享受另類學習方法之餘,亦要面對主流現實!家長要考慮清楚,可否提供backup

大宅

回覆:今日開始自行交表嘞

仲有,個校長就來退休。換一個上來,都唔知依家呢套仲可呵可以行落去!我都好中意依家哋老師好肯搏

大宅

wyeth冷知識勳章

引用:仲有,個校長就來退休。換一個上來,都唔知

原帖由 dickmamyan 於 14-09-25 發表
仲有,個校長就來退休。換一個上來,都唔知依家呢套仲可呵可以行落去!我都好中意依家哋老師好肯搏:excited ...
有別於其他學校,校長放左好多信任比下面團隊!
佢地想,咁去試,就可以做!
而我同老公認為學校的靈魂人物, 係課程主任! 不是擔心換校長,而是靈魂人物會走… 這正正都係我老公擔心的地方,但今年也做副校了, 說是委身,而她帶左好多同行,相同理念,又熱愛教學,所以係一班好ok的團隊(我超鍾意英文科主任),仲有雖然佢唔係基督教學校,但在公眾場合我聽到幾次“上帝多好”實在是見證,學校好開放!星期日仲借比教會用,我好欣賞願放手的校長

Doudoudou  正點,終於有人說出我   發表於 14-9-26 01:23

大宅

wyeth冷知識勳章

引用:Quote:原帖由 kanhan 於 14-09-25 發表本帖

原帖由 701003 於 14-09-25 發表
惠小雖潛力高,但也有隱憂!國際學校英文形式,較難與傳統英中接軌徐小為世所迫,正在改變、妥協! ...
國際IB唔會考慮,因為我三個小朋友支出太大, 仲何況去外國留學…我安定定讀傳統就夠
而宏信行IB,學費平出面好多…佢係咪成熟呢?我真係唔知…

不過分享下,我認識讀國際學校的孩子,佢九歲英文好好,點好呢?係佢唔會背英文生字,佢一聽,就知點串,這我都好想^^haha, 讀好多英文書,仲有成日做專題要 present,爸媽都好辛苦配合學校,她爸媽想裝備佢出去國際社會…有國際視野,會思考…

我係想講,我無能力比小朋友去讀國際學校,但都好想小朋友擁有dd能力,惠州係一間傳統學校,佢必需要跟教育局教,所以不能脫軌,所以校本課程佢一定要跟,所以校本課程外,佢用RWI配合, RWI係oxford嘅,係比住在外國,華人小朋友的教材,而Oxford係會派人去睇學校教成點,我聽係教得好好,香港學校有用我無記錯40間度(數字…不明)但用得好不是必然,用得好,係有我好想小朋友有的一聽就會串的技能,不用死背硬記我已經好開心…
RWI係會讀會寫,我聽家長講,學校的題目出面係唔會有,因為係老師自己做
最有趣的是學校的教材係配合教育心理學一齊走,按小朋友能力餵比小朋友

惠州真的不是主流,而且未出成績!
如果佢好ok, 我諗…真係無我份讀,所以而家有幸讀,我都好想試,始終我覺得,比我去到主流學校有成績,我小朋友都要食得起,不然好好好中學都始終無我份,我賺到比小朋友開開心心讀書,又賺到打好基礎,學結構,無贏在起跑線,我都好想冒險試下

大宅

wyeth冷知識勳章

原帖由 quinyou 於 14-09-25 發表
惠小真係好少人會講,其實我好想知佢地除左英文科之外,仲有乜野比到學生,但冇機會詳細了解,唔知仲有冇讀 ...
中文同數學都會好好玩
這是我的評價

家長同我分享

中文科都係比小朋友用腦思考
分析 句子結構 比較 類同 字的來由分拆 表達感受
我聽到覺得好得意,不過這些真係要爸媽配合幫忙,功課都唔易…直接比答案就無野講…

最吸引我係佢教小朋友作文,會預先用時間比小朋友諗下,係教如何思考,配合不同技巧去組織,花上時間之後先作,就會有好長都係有料的內容了

數學不是死做的,教小朋友技巧面對題目, 循序漸進
課程…我覺得其實同徐小似(我感覺)不過多學技巧

我真係聽左好多…所以分享…但願我小朋友都可以學到啦
我係住72,讀73(非打手,haha)

首頁

尾頁

跳至